Expoziţie de pictură şi acuarelă a artistului Nicolae Predescu

0
724

nicolae predescu 1Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova şi Primăria comunei Făureşti, judeţul Vâlcea, organizează astăzi, ora 12.00, vernisajul expoziţiei de pictură şi acuarelă a artistului plastic Nicolae Predescu. Evenimentul are loc chiar la Căminul Cultural din localitatea natală a expozantului, Făureşti, şi mai cuprinde, pe lângă prezentarea celor peste 40 de lucrări ale domniei sale, şi o lansare de carte.

 Născut la 11 aprilie 1938 şi absolvent al Academiei de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Nicolae Predescu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pictori craioveni, cu o bogată activitate artistică, dar şi didactică, o viaţă întreagă fiind profesor de arte plastice în Craiova. Deşi în pragul vârstei de 80 de ani, continuă să lucreze cu aceeaşi vervă şi să-şi expună lucrările.

Pentru cea mai recentă expoziţie personală a domniei sale, Primăria comunei Făureşti  a pregătit, în condiţii foarte bune, spaţiul de prezentare a celor peste 40 lucrări de pictură – peisaje, compoziţii tematice, naturi statice – şi splendide acuarele. Cu acelaşi prilej, la Căminul Cultural Făureşti se va lansa cartea „Zâmbete amare” a autorului Mihai Puiu Petrescu. Activităţile sunt organizate sub patronajul Asociaţiei „Plai natal”, Primăriei comunei Făureşti (Vâlcea) şi Primăriei comunei Iancu Jianu (Olt) – destul de aproape de Dobriceni, unde, în clădirea veche a şcolii, se află un muzeu şi o pinacotecă „Sabin Bălaşa”. De altfel, în continuarea evenimentului expoziţional şi în organizarea Asociaţiei „Plai natal”, în următoarele trei zile în zonă se va realiza o tabără de documentare şi creaţie artistică, la care va participa un grup de artişti plastici craioveni.nicolae predescu 2

Pe lângă cele peste 30 de expoziţii personale, de pictură şi grafică, deschise până în prezent, Nicolae Predescu a participat cu lucrări, în perioada 1966-2013, la peste 50 de expoziţii de grup la Craiova, Deva, Arad, Oradea, Calafat, Slatina, Piatra Neamţ ş.a. De asemenea, are lucrări în colecţii particulare şi de stat în ţară şi în străinătate – Franţa, Belgia, Germania, Canada etc. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova, al Grupului „6+1”, precum şi al „Aquarelle Groupe” Craiova.

nicolae predescu 3