Festivalul-concurs „Maria Tănase”: Doar două săptămâni până la gala de deschidere

0
585

Șapte tineri doljeni au trecut preselecţia locală. Ei concurează pentru premii în valoare de peste 7.000 euro

Artişti amatori – solişti vocali şi instrumentişti –, din ţară şi din străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc, cu vârsta între 16 şi 35 de ani, se pot înscrie, până pe 26 septembrie a.c., la cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, care va fi organizată în perioada 28 septembrie – 3 octombrie. Evenimentul a devenit deja un brand al Craiovei, de la iniţierea lui, în 1969, şi până în prezent consacrând mai toate numele mari de astăzi ale scenei noastre folclorice. Pentru tinerii doljeni, festivalul a avut  mereu o rezonanţă aparte, poate mai mult decât alţii ei încercând să se ridice la înălţimea numelui Doamnei Cântecului Popular Românesc. Anul acesta, 10 s-au înscris la preselecţia locală, care a avut loc pe 13 iunie, dintre ei 7 fiind selectaţi şi pregătiţi în această perioadă pentru concurs. Dacă vor trece şi de preselecţia naţională, din 28 septembrie, ei vor putea aspira la premiile cu o valoare totală de peste 7.000 euro, dar, mai presus de acestea, la titlul de laureat al unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri din ţară.

Evenimentul care, din 1969 încoace, păstrează vii numele şi vocea fără de pereche a Păsării Măiestre a românilor, Maria Tănase, îşi va primi publicul în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Cea de-a XXIII-a ediţie va fi organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj, cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Dolj. Ca de fiecare dată, va avea două zile de preselecţie naţională, alte două zile de concerte-concurs, urmate de recitaluri ale interpreţilor consacraţi şi o seară de Gală a Laureaţilor care se va încheia în cântecele soliştilor invitaţi în recital.

Directorul Amelia Etegan: „Festivalul rămâne o marcă a valorii incontestabile”

«Ceea ce ne dorim noi de la această ediţie a festivalului este prezentarea realistă a dimensiunii la care este performat astăzi folclorul de calitate. Cred că acest lucru s-a întâmplat, prin intermediul concurenţilor, la fiecare întâlnire cu Festivalul  „Maria Tănase”. În acest an, însă, mai mult decât oricând, concurenţii şi soliştii invitaţi vor aminti de vatra satului şi de o actualizare a fenomenului etnofolcloric, subliniind o relansare a ideii de autenticitate, de arhaicitate, de reafirmare a identităţii româneşti. Nu intenţionăm în nici un fel să deranjăm pe cineva prin remarcile noastre, dar Festivalul „Maria Tănase” rămâne o marcă a valorii incontestabile pe acest segment şi, ca de fiecare dată, ne dorim să  trecem cu el dincolo de graniţele naţionale. Nu pot decât să le mulţumesc celor care stau alături de noi în construirea evenimentului şi să-i asigur pe cei care iubesc acest proiect că vor avea parte de un eveniment de cea mai bună calitate», a declarat Amelia Etegan, manager al CJCPCT Dolj şi directorul festivalului.

Înscrieri până la data de 26 septembrie

În concurs se pot înscrie artişti amatori, vocali şi instrumentişti. Soliştii din cadrul comunităţilor româneşti de dincolo de graniţe vor intra în concurs fără a participa la preselecţia naţională, prezenţa lor fiind certificată de forurile artistice şi/sau culturale din zona reprezentată. Potrivit Regulamentului privind organizarea festivalului, „în afara concurenţilor care au câştigat Marele Premiu şi Trofeul Festivalului şi care nu mai au dreptul să participe în concurs, câştigătorii celorlalte premii mai pot concura, cu condiţia să nu fi participat mai mult de două ori”.

Fişele de înscriere pot fi trimise prin poştă, pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, strada „Alexandru Macedonski” nr. 28, CP 200383, Craiova, Dolj, prin fax, la numerele 0351/176.984 sau 0351/176.985 sau prin e-mail, la dresa ccpdolj@yahoo.com, până la data de 26 septembrie a.c.

Șase solişti vocali şi un instrumentist din Dolj se pregătesc pentru preselecţia naţională

Pentru asigurarea unei participări valoroase în concurs, în ziua de 28 septembrie, începând cu ora 10.00, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” va avea loc preselecţia naţională a interpreţilor, în prezenţa juriului festivalului. Dacă înscrierile vor fi numeroase, preselecţia va continua şi în ziua de 29 septembrie, între orele 10.00 şi 13.00. Neprezentarea la preselecţia naţională atrage după sine interzicerea intrării în concurs. Participanţii vor suporta cheltuielile de transport, taxa de înscriere în valoare de 100 lei, precum şi cheltuielile de cazare şi masă pentru perioada preselecţiei (28-29 septembrie). Pentru candidaţii admişi în concurs, cheltuielile de cazare vor fi suportate de organizatori, pe perioada 30 septembrie – 3 octombrie. Cheltuielile de transport vor fi suportate de concurenţi sau de instituţiile pe care le reprezintă.

Pentru concurenţii din judeţul Dolj s-a organizat o preselecţie separată, în ziua de 13 iunie, la sediul CJCPCT Dolj. „Din cei 10 tineri înscrişi s-au prezentat 9, iar 7 au fost selectaţi pentru o viitoare audiţie în baza căreia se va decide cine va participa la preselecţia naţională. Este vorba despre şase solişti vocali şi un instrumentist, care în această perioadă se pregătesc cu profesorii Nicu Creţu, Maria Rotaru, Eugen Sandu şi Nelu Stoian”, a precizat Nicolae Dumitru, referent în cadrul CJCPCT Dolj. Cei 7 sunt Anghel George Cristian (n. 1989, Vânju Mare), Marica Aurora Mihaela (n. 1981, Craiova), Oprea Claudia (n. 1986, Craiova), Scuipici Oana Mihaela (n. 1998, Craiova), Tudor Alina Maria (n. 1994, Craiova), Vlad Alina Florentina (n. 1996, Craiova) şi Gheorghe Marius (n. 1990, Goicea).

Trofeul festivalului valorează 2.000 de euro!

Pe scena festivalului, fiecare concurent va interpreta două piese inedite, dintre care una fără acompaniament, din repertoriul liric sau epic tradiţional al zonei etnofolclorice pe care o reprezintă. „În alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică”, se menţionează în Regulamentul privind organizarea festivalului. Concursul se va desfăşura într-o singură etapă, eşalonată în două zile de spectacol-concurs. Concertul de gală al laureaţilor va avea loc în ziua de vineri, 2 octombrie.

Juriul concursului va fi format din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, interpreţi celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori). Potrivit aceluiaşi Regulament, „clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea şi de valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică, de ţinuta şi autenticitatea costumului popular al interpretului”. Publicul va vota, la rândul său, pe buletine de vot speciale, rezultatul determinând acordarea Premiului de popularitate.

În acest an, valoarea totală a premiilor se ridică la peste 7.000 de euro, dintre care numai Marele Premiu şi Trofeul „Maria Tănase” valorează 2.000 de euro brut. Atât la secţiunea Solişti vocali, cât şi la secţiunea Solişti instrumentişti  vor fi acordate Premiul I (1.000 euro), Premiul al II-lea (750 euro) şi Premiul al III-lea (500 euro). De asemenea, vor fi înmânate şi două Premii Speciale în valoare de câte 250 de euro fiecare: unul pentru tinereţe sau costum, celălalt pentru autenticitate, interpretare şi ţinută scenică. Premiul de popularitate nominalizat de public va fi şi el în valoare de 250 euro.

Maria Ciobanu şi Ionuţ Dolănescu, între invitaţi

Două orchestre au fost invitate pe scena celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”: cea a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, condusă de Viorel Leancă, şi cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova, sub conducerea maestrului Nicu Creţu.

Între invitaţii primei seri de festival se regăsesc Cosmin Streaţă şi Taraful lui Streaţă de la Melineşti, Taraful lui Constantin Lătăreţu din Gorj, Gelu Voicu, Liviu Olteanu şi Taraful din Greceşti (Gorj), Mitel Drăgulin şi Taraful din Iancu Jianu (Olt), Mirela Zisu, Maria Rotaru, Lavinia Bîrsoghe, Mădălina Stoica, Izabela Tomiţa, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mîţu Stoian şi Veta Biriş.

Cea de-a doua seară îi va aduce în faţa publicului pe Olguţa Berbec, Victoriţa Lăcătuşu, Ion Drăgan, Marioara Man Gheorghe, Georgeta Chiţoran, Diana Călinescu, Alina Cristina Bîcă, Robert Târnăveanu, Cristian Pomohaci, Maria Golban Șomlea, Elena Jurjescu, Stana Stepanescu, Leontin Ciucur, Maria Ciobanu şi Ionuţ Dolănescu.

Ultima seară de festival va însemna, pe lângă bucuria Galei Laureaţilor, şi cea a (re)întâlnirii cu Grupul „Burnasul” din Teleorman, Ovidiu Homorodean, Ovidiu Olari şi Cristian Fodor, din Hunedoara, Ștefania Narenji, Ina Ioana Todoran, Angelica Fluture, Maria Butilă, Nineta Popa Ionescu, Leontina Dorca, Gheorghe Roşoga, Vlăduţa Lupău, Emilia Dorobanţu, Casandra Maria Hauşi, Luciana Văduva, Constantin Enceanu, Vasilica Dinu, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Mioara Velicu.