Campanie de strângere de fonduri pentru zece comunităţi sărace

0
164

Unul din doi copii din mediul rural trăieşte în sărăcie. În acest context, Fundaţia PACT în parteneriat cu Habitat for Humanity România au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea unor case foarte dărăpănate din zece comunităţi din judetele Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Vâlcea, Mehedinţi şi Argeş. Din fiecare comunitate, au fost alese cinci familii care trăiesc în condiţii grele, în case de chirpici, fără ferestre sau uşi si cu acoperişuri stricate. Singurele lor venituri sunt din ajutorul social de la primărie, colectare de fier vechi şi zile de muncă prin sat. Copiii nu au unde să îşi facă temele şi din cauza situaţiei de acasă renunţă, adesea, să mai meargă la şcoală. Condiţii decente de locuire vor însemna pentru ei şansa la un viitor mai bun.

Aproape cinci milioane de români trăiesc în sărăcie. Printre persoanele cele mai vulnerabile se numără 1,85 milioane de romi, 1,4 milioane de copii (cu vârste cuprinse între 0 şi 17 ani) şi peste 725.000 de persoane vârstnice. Potrivit unui raport al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), publicat în iulie 2015, unul din doi copii din mediul rural trăieşte în sărăcie, în condiţii foarte grele.

„Renovăm o casă, construim Acasă”

În acest context, Fundaţia PACT în parteneriat cu Habitat for Humanity România au lansat campania „Renovăm o casă, construim Acasă”, prin care se strâng fonduri şi materiale de construcţie pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în zece comunităţi din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Vâlcea şi Mehedinţi.

Iniţiatorii campaniei umanitare îşi propun să colecteze  bani şi materiale de construcţie pentru ca aceşti oameni să se simtă acasă în casele lor. Se pot face donaţii în contul: RO23BPOS70606197144RON06, deschis la Bancpost, titular Fundaţia PACT, sau pe Bursa Binelui: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Renovam-o-casa-construim-ACASA.

Sunt promovaţi oameni cu iniţiativă din comunităţile rurale

Campania face parte din proiectul Acasă în Comunitatea TA, prin care se doreşte promovarea unor oameni cu iniţiativă care produc o schimbare în bine în viaţa comunităţilor în care trăiesc: Burila Mică, Şimian şi Eşelniţa (Mehedinţi), Dăieşti, Frânceşti (Vâlcea), Spanţov şi Dorobanţu (Călăraşi), Găujani (Giurgiu), Valea Corbului (Argeş) şi Vizureşti (Dâmboviţa). Pe parcursul proiectului, s-au format grupuri de iniţiativă care produc schimbări sociale şi economice în aceste comunităţi sărace din sudul României, cu accent pe reabilitarea şi utilizarea spaţiului individual şi comun ca resursă pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţii.

„După doi ani de lucru în aceste comunităţi, oamenii din grupurile de iniţiativa sunt pregătiţi să înveţe cum să mobilizeze resursele necesare pentru a repara casele celor mai nevoiaşi din comunitatea lor sau anumite obiective de interes comun. De asemenea, membrii grupurilor de iniţiativă vor gestiona chiar ei resursele pe care reuşesc să le strângă direct sau prin reprezentanţii partenerilor şi vor mobiliza comunitatea pentru a participa voluntar la reparaţii”, spune Mădălina Ene, director programe Fundaţia PACT.

Proiectul „Acasă în Comunitatea TA” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Mai multe detalii pe www.swiss-contribution.ro.