Festivalul Antic ”Pelendava” îi aşteaptă pe craioveni pe stadionul „Ion Oblemenco”

0
274

Dacii se vor lupta cu romanii între zidurile cetăţii Pelendava. La marea bătălie vor asista şi cei doi conducători, Traian şi Decebal, interpretaţi de doi actori profesionişti. Toată scena a fost pregătită minunţios pentru a fi oferită spectatorilor care vor veni, în această seară, pe stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova. 

Festivalul antic ”Pelendava” se anunţă a fi unul cel puţin la fel de interesant ca şi Zilele „Mihai Viteazul” pe care municipalitatea le-a organizat în vară. Ieri, pe stadionul „Ion Oblemenco”, care este locul de desfăşurare al acestui mare spectacol de stradă, pregătirile erau în toi. O mare atenţie se dădea decorurilor care, potrivit organizatorilor, face cât jumătate din spectacol. „Redăm zidurile vechii cetăţi antice Pelendava. Trebuie să iese ceva foarte frumos şi sugestiv pentru a-i putea introduce pe participanţi în atmosferă. Le-am gândit foarte bine şi cred că toţi cei care au citit cărţi care descriu cât de cât atmosfera respectivă vor găsi cel puţin câteva indicii care îi vor ajuta să se plaseze în acel timp”, a declarat Vlad Drăgulescu, directorul Filarmonicii ”Oltenia” şi preşedintele asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană, calitate în care s-a implicat direct în organizarea acestui festival.

Pe câmpul de luptă

Decorurile imaginează un câmp de luptă pe care se vor duela dacii şi romanii. Pentru a sugera că bătălia se desfăşoară în ţinutul dacilor, şi mai exact în cetatea Pelendava, care s-a aflat pe aceste locuri, organizatorii au apelat la elemente de decor care imaginează zidurile unei cetăţi. Un alt ingredient care va completa imaginea lumii antice este şi muzica pe care se vor desfăşura ostilităţile. Organizatorii spun că decorurile se suprapun cu un fond muzical potrivit, care este inspirat oarecum din acea perioadă istorică. Ieri, s-au făcut ultimele probe de sunet şi cei care pun în scenă acest spectacol s-au declarat mulţumiţi de modul cum se îmbină cele două detalii. „Dacă aţi fi prezenţi aici, aţi vedea ce bine arată decorurile şi ce frumos se aude muzica… Am ales un fundal sonor deosebit pe care, cu siguranţă, spectatorii îi vor aprecia ca atare”, a mai spus Vlad Drăgulescu.

Peste 100 de figuranţi

Dacii şi romanii sunt interpretaţi de peste 100 de figuranţi, iar în primele linii de luptă de către cascadori profesionişti care vor face manevrele spectaculoase, cele mai savurate de public. ”Noi am gândit acest spectacol ca unul de amploare, cu mulţi figuranţi pe câmpul de luptă. Sunt şi actori profesionişti, cascadori care au repetat foarte mult şi care vor prezenta publicului ceva deosebit”, a mai spus Vlad Drăgulescu, care a lăsat însă ca multe dintre detaliile scenariului să fie păstrate ca o surpriză pentru cei care vor dori să participe la spectacol. Costumele de epocă, armura pe care o vor purta figuranţii, precum şi toate armele nu vor lipsi, ele fiind asigurate de cele două instituţii de cultură din Craiova, Teatrul Liric ”Elena Teodorini” şi Filarmonica ”Oltenia”. Dacii şi romanii vor fi interpretaţi de figuranţii care provin din rândul craiovenilor simpli, iar cei doi conducători, Traian şi Decebal, de doi actori profesionişti, Ion Haiduc şi Radu Pietreanu.

Se aşteaptă un record de public

Festivalul Antic ”Pelendava” este al doilea mare spectacol de stradă pe care municipalitatea craioveană îl organizează pentru craioveni pornind de la teme istorice. Şi de această dată, autorităţile locale aşteaptă să vină foarte mulţi spectatori, peste 10.000, pentru a egala recordul recordul care s-a atins cu primul spectacol. Şi această manifestare a fost creată, conform celor declarate de primarul Lia Olguţa Vasilescu, pentru a fi trecută în portofoliul pe care Craiova şi-l crează acum pentru a fi selectată în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Acest festival antic va fi urmat de un altul, Festivalul „Haiducilor” , care va avea loc la sfârşitul lunii octombrie. Se anunţă de pe acum a fi un spectacol de stradă de aceeaşi amploare, cu mulţi figuranţi şi un scenariu generos care se va inspira din istoria naţională în care se regăseşte şi Bănia.