Crucea Roşie Română sărbătoreşte Ziua Mondială de Prim Ajutor

0
122

Crucea Roşie Română marchează astăzi Ziua Mondială de Prim Ajutor, având ca temă “Primul Ajutor şi Siguranţa Rutieră”. În prezent, la nivel mondial se produce o fatalitate pe şosele la fiecare 30 de secunde. În Europa, studiile arată că mai mult de 50%  din totalul deceselor rezultate din accidente rutiere au loc în primele  minute de la accident, chiar înainte de sosirea serviciilor de urgenţă. Milioane de persoane sunt rănite sau ucise anual  de leziuni pentru că nu s-a acordat primul ajutor la timp sau s-a intervenit inadecvat. Luarea unor măsuri adecvate imediate şi aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor, pot reduce considerabil numărul  de decese. „Primul ajutor, acordat corect şi în timp util, poate salva vieţi. Din păcate, în faţa accidentelor suntem cu toţii la fel de vulnerabili, dar acordarea primului ajutor poate fi învaţată de fiecare dintre noi, pentru a diminua efectele accidentelor, pentru a salva vieti” a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Crucii Roşii Române.

Mişcarea de Cruce Roşie reprezintă unul dintre liderii mondiali în  educarea  şi furnizarea primului ajutor. De peste  137 de ani, primul ajutor a fost unul dintre principalele servicii prestate de voluntari ai Crucii Roşii Române.  Cursurile de prim ajutor desfăşurate de Crucea Roşie Română au acoperire naţională şi certificare europeană. În cursul anului 2012, Crucea Roşie Română a răspuns unui număr crescut de solicitări venite de la diverse companii, instituţii şi persoane fizice, asigurând cursuri de prim ajutor de bază unui număr de aproximativ 19.000 de persoane. Primul ajutor reduce vulnerabilităţile şi ajută la construirea unor comunităţi mai puternice.

Astăzi, la Complexul Olimpic Român de la Izvorani –Ilfov va avea loc Competiţia Naţională de Prim Ajutor la care vor participa echipaje ale filialelor de Cruce Roşie din 8 judeţe din ţară, câştigătoare ale etapelor zonale. În cadrul competiţiei, aproximativ 50 de voluntari din  judeţele, Arad, Braşov, Cluj, Dolj, Dâmboviţa, Iaşi, Ilfov şi Tulcea vor trece printr-o proba teoretica şi mai multe probe practice 5 scenarii ale unor  accidente soldate cu victime. Echipajul care se va clasa pe locul I va reprezenta România la Competiţia Europeană de Prim Ajutor FACE 2014.