Festivalul „Maria Tănase”: o nouă ediţie, la sfârşit de Brumar

0
333

Maria Tănase (n. 25 septembrie 1913 – d. 22 iunie 1963)

La Craiova, toamna îşi va mătura frunzele pe acordurile aduse de marea sărbătoare dedicată Doamnei cântecului popular românesc: Festivalul-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”. Pusă până acum sub semnul incertitudinii, din motive financiare, ediţia din acest an, a XXI-a, şi-a găsit „salvarea” tocmai în… trecutul său. Organizatorii spun că nu şi-ar fi iertat întreruperea tradiţiei unui asemenea eveniment de anvergură naţională, chiar dacă susţinerea lui implică eforturi deosebite, pentru că acest lucru nu s-a mai întâmplat decât o dată, în condiţii extreme: în 1977, anul cutremurului devastator pentru România. Şi în 2009, la ediţia jubiliară, lipsa fondurilor, într-un an al crizei financiare, a atras după sine imposibilitatea conturării din timp a programului manifestării, aceasta nemaiavând loc, ca de obicei, în mai-iunie, ci fiind „împinsă” în perioada 25-27 noiembrie.

Aşadar, Festivalul se va desfăşura între 21 şi 26 noiembrie, sub tutela financiară a Consiliului Judeţean Dolj, costurile estimate pentru organizarea şi desfăşurarea lui fiind de 3,5-4 miliarde lei vechi. Pentru concurs – deschis artiştilor amatori, solişti vocali şi instrumentişti, din ţară şi străinătate, cu vârsta între 16 şi 35 de ani –, ultima zi de înscrieri va fi 18 noiembrie. Până să aspire la unul dintre cele zece premii puse în joc, a căror valoare totală se ridică la peste 5.000 de euro, concurenţii vor avea de trecut o preselecţie, apoi de convins un juriu prezidat, ca şi în 2009, de exigentul maestru Tudor Gheorghe.

Cele două seri de concurs, ca şi Gala Laureaţilor, cu recitalurile invitaţilor, vor fi găzduite de sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, în prezentarea Iulianei Tudor, cunoscuta realizatoare de emisiuni de la TVR 1, şi în acompaniamentul a două orchestre: cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova, condusă de maestrul Nicu Creţu, şi, probabil, „Lăutarii” din Chişinău, sub bagheta dirijorală a maestrului Nicolae Botgros.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «Mi-aş dori, desigur, ca un concurent sau o concurentă din judeţul Dolj să câştige, pentru că nu s-a mai întâmplat acest lucru de mult... Chiar am vorbit de câteva ori cu directorul Şcolii Populare de Arte „Cornetti”, dl. Radu Augustin, rugându-l să se preocupe de găsirea unor talente, să scoatem la iveală o floare a folclorului oltenesc şi, de ce nu, o viitoare vedetă a muzicii populare româneşti de pe aceste meleaguri. Însă, până la urmă, important nu este să câştige cineva din acest loc, ci Festivalul acesta să scoată la rampă şi să consacre adevăratele talente. Nu cineva care învaţă două cântece şi vine cu ele pe scenă trebuie să fie cel care câştigă un premiu al acestui Festival».

Ion Prioteasa: „Dacă în condiţii şi mai grele s-a putut, trebuie să se poată şi acum”

«Sigur că e un moment dificil de organizat festivaluri şi ne-am pus şi noi problema dacă ar mai fi cazul sau nu ca la Craiova să aibă loc această sărbătoare dedicată Mariei Tănase. Dar, studiind cele 20 de ediţii care au fost din 1969 până în acest moment, am constatat că, în afară de 1977, când a trecut peste România cutremurul devastator, în toţi ceilalţi ani festivalul a fost organizat. Şi atunci ne-am spus că, indiferent ce-ar fi, dacă în condiţii şi mai grele, altădată, s-a putut, trebuie să facem toate eforturile pentru ca şi acum să-l avem. Este un festival naţional, unul dintre evenimentele cele mai importante de păstrare a tradiţiilor şi de descoperire de noi talente din tezaurul folcloric românesc. Ştim că, de-a lungul timpului, a fost rampă de lansare pentru artişti de valoare, care şi în prezent sunt onoraţi să urce pe această scenă în calitate de invitaţi. Deci, trebuie să-l organizăm, fără nici un fel de reţinere sau cu improvizaţii», este de părere Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. „În plus – spune acesta – sperăm să mai descreţim puţin frunţile unor oameni şi aşa apăsaţi de greutăţile vieţii…”.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” va fi organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj, însă, pentru că directoarea instituţiei, Amelia Etegan, „se află într-o postură frumoasă şi fericită, de mămică”, „am stabilit ca cel care supervizează totul, în calitate de director al Festivalului, să fie Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei, care şi la alte ediţii s-a aflat în această ipostază şi am fost foarte mulţumiţi, aşadar domnia sa are şi o experienţă foarte bună”, mai spune şeful administraţiei doljene.

Vor colabora la organizarea evenimentului, ca şi în anii precedenţi, Societatea Română de Televiziune, prin Studioul TVR 3, şi Studioul Teritorial de Radio „Oltenia” Craiova. „Televiziunea naţională are cea mai mare audienţă, aşa că am preferat-o şi acum ca partener care să preia acest frumos spectacol al cântecului popular, la care foarte multă lume se uită. De festival va răspunde, din punct de vedere regizoral şi scenografic, doamna Elise Stan, una dintre cele mai titrate persoane în acest domeniu, iar prezentarea o va face aceeaşi distinsă doamnă Iuliana Tudor”, a mai dezvăluit Ion Prioteasa.

Alături de tinerii interpreţi aflaţi la început de drum, în căutarea consacrării, pe scena Festivalului „Maria Tănase” vor urca şi nume prestigioase ale cântecului popular, care însă vor fi făcute cunoscute de organizatori după întâlnirea de săptămâna viitoare dintre directorul Mihai Fifor şi realizatoarea de la TVR Elise Stan.

Concurenţii din Dolj vor trece printr-o preselecţie judeţeană şi alta naţională

De câteva zile, organizatorii au început să popularizeze, în ţară şi peste hotare, Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului, care prevede că pot participa artişti amatori, solişti vocali şi instrumentişti, din ţară, dar şi din cadrul comunităţilor româneşti de dincolo de graniţe, interpreţi ai cântecului popular, având  vârsta între 16 şi 35 de ani. Nu se admite participarea aceluiaşi interpret la mai mult de trei ediţii ale Festivalului. În afara celor care au câştigat Marele Premiu şi Trofeul şi care nu mai au dreptul să participe, câştigătorii celorlalte premii mai pot concura, cu condiţia să nu o fi făcut deja mai mult de două ori. Formularele de înscriere – care trebuie obligatoriu să fie avizate de Centrele Judeţene pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale sau de Şcolile de Artă – vor fi trimise pe adresa CJCPCT Dolj, strada „Alexandru Macedonski” nr. 28, cod 200383, Craiova (tel./fax 0351/17.69.84; 0351/17.69.85 sau 0251/524.844), până la 18 noiembrie.

Pentru asigurarea unei participări valoroase în concurs, în ziua de 21 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Teatrul Naţional din Craiova va fi organizată preselecţia interpreţilor, în prezenţa juriului Festivalului. Dacă înscrierile vor fi numeroase, preselecţia va continua şi a doua zi, neprezentarea atrăgând după sine neparticiparea în concurs. Concurenţii îşi vor suporta cheltuielile de transport, taxa de înscriere, în valoare de 50 lei, precum şi cheltuielile cu cazarea şi masa. Fiecare va interpreta două piese inedite (una fără acompaniament) din repertoriul liric sau epic tradiţional al zonei etnofolclorice pe care o reprezintă. În alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică.

Pentru concurenţii judeţului Dolj se va organiza o preselecţie separată, în ziua de 15 octombrie, la sediul CJCPCT Dolj. Însă cei care o vor trece cu succes nu se vor califica direct în Festival, ci se vor prezenta şi la preselecţia din zilele de 21-22 noiembrie. Concurenţii respinşi în ziua de 15 octombrie nu vor dreptul să se prezinte la preselecţia din noiembrie. Totodată, tinerii interpreţi doljeni nu vor avea dreptul să se prezinte la preselecţia generală dacă nu au participat la cea judeţeană.

Numai Marele Premiu – Trofeul „Maria Tănase” valorează 1.000 de euro!

Concursul propriu-zis se va desfăşura într-o singură etapă, eşalonată în două seri, iar concertul de gală al laureaţilor va avea loc vineri, 25 noiembrie. Concurenţii vor interpreta două piese muzicale inedite, una fără acompaniament (doină sau baladă) şi una cu acompaniament orchestral, timpul maxim alocat fiind de 10 minute. Pentru o cât mai bună evaluare, fiecare concurent va mai avea pregătite şi cinci piese din repertoriul unor interpreţi consacraţi, reprezentativi pentru zona etnofolclorică din care acesta provine. Cheltuielile cu cazarea, pentru candidaţii admişi în concurs, vor fi suportate de organizatori, pe perioada 23-25 noiembrie, însă cele cu transportul vor reveni concurenţilor sau instituţiilor pe care aceştia le reprezintă.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, interpreţi celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori), precum şi din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dolj, şi va fi prezidat, ca şi la ediţia din 2009 a Festivalului, de maestrul Tudor Gheorghe. „Anul trecut, cel puţin, cu exigenţa-i binecunoscută, chiar cred că a făcut mai mult decât ce se făcea altădată, pentru că, cu rigoarea sa, i-a ales cu adevărat pe cei mai buni dintre concurenţi”, afirmă cu convingere preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Juriul va ţine seama de calitatea interpretării, de autenticitatea şi de valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular al interpretului. Publicul va vota, la rândul său, pe buletine special concepute, rezultatul determinând acordarea Premiului de Popularitate.

Valoarea totală a premiilor care vor fi decernate se ridică la peste 5.000 de euro, sumele fiind brute şi acordându-se în lei, la cursul oficial al BNR din ziua premierii. Numai Marele Premiu – Trofeul „Maria Tănase” valorează 1.000 de euro! La cele două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, vor fi înmânate Premiul I – 700 de euro, Premiul al II-lea – 600 de euro, Premiul al III-lea – 500 de euro. Juriul va acorda, de asemenea, două Premii Speciale (pentru tinereţe şi pentru costum), în valoare de câte 250 euro fiecare. Tot atât valorează şi Premiul de Popularitate, nominalizat de public.

 

În această perioadă organizatorii aştern pe hârtie toate costurile implicate de Festival, însă şeful administraţiei doljene estimează deja că, per total, cheltuielile se vor ridica la 3,5-4 miliarde de lei vechi. Acestea vor acoperi cazarea, masa, transportul, diverse tipărituri şi materiale promoţionale, premiile, onorariile soliştilor în recital, membrilor orchestrelor, membrilor juriului şi ale colaboratorilor, decorul, regia şi scenografia, realizarea TV, sunetul şi luminile ş.a. «Banii sunt din bugetul Consiliului Judeţean Dolj, însă cei care se ocupă direct de organizarea Festivalului sigur că vor încerca să găsească şi sponsori. De fiecare dată au făcut acest lucru, cu atât mai mult acum, când sunt condiţii mai grele decât în alţi ani. Sigur că ne-am dori să vină lângă noi şi alţi oameni cu dragoste pentru folclorul românesc, pentru tradiţional, şi cu dare de mână, dar rămâne de văzut dacă o vor face», a precizat preşedintele CJ Dolj.