Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) a fost prezentă ieri, la Centrul Multifuncţional din Craiova, unde a participat la o dezbatere publică privind proiectul noii legi a pensiilor. Reprezentantul guvernului, a explicat în detaliu, ce prevede proiectul de lege în privinţa pensionării pentru limită de vârstă, în condiţii normale de muncă, dar şi în condiţii speciale şi deosebite de muncă. Potrivit noului proiect de lege, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, care au născut trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi-a început prezentarea enumerând principiile fundamentale pe baza cărora s-a creionat noua lege a pensiilor: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor şi nu în ultimul rând, imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie. „De anul trecut lucrăm la legea pensiilor. Am avut trei formule de calcul. După simularea făcută pe toate cele trei formule de calcul am rămas pe una singură, care ni s-a părut că este cea mai acoperitoare, în sensul că era singura care reuşea să elimine toate dezechilibrele care erau în sistemul de pensii şi dezechilibrele le cunoaşteţi foarte bine. Două femei care au cotizat la fel, care au lucrat la acelaşi loc de muncă, dar au ieşit în ani diferiţi, aveau pensii diferite. Timp de un an de zile am făcut aceste simulări. În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet”, a subliniat ministrul Muncii.
Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Sunt aceleaşi patru categorii ca şi în vechea lege, dar unele au suferit modificări de structură.
În cazul pensiei pentru limita de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ condiţiile de vechime minimă şi vârstă standard de pensionare. Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani să poată opta pentru indemnizaţia socială minimă, în loc de pensie. Alegerea se va face cu trei luni înainte de intrarea în vigoare a legii. „Stagiul minim, 15 ani, este bătut în cuie. Într-una dintre cele 4 legi, stagiul minim era 10 ani, ne-a şi încurcat la simulările pe care le-am făcut, la celelalte trei, erau 15 ani de cotizare. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, a mai spus reprezentantul Ministerului Muncii şi Justiţiei.
Introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive
Printre noutăţile aduse de noul Proiect de Lege a Pensiilor se mai numără introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare. „Condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Dacă ai lucrat 13 ani şi ai făcut o facultate de 4 ani, nu intri în sistemul de pensii. Trebuie să ai minim 15 ani de cotizare şi de aici, se iau în calcul, şi facultatea, şi masterul. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte. Dacă ai făcut două facultăţi, doar una şi se ia în calcul, facultatea la zi. Cea de-a doua nu, dar poţi să alegi care din cele două facultăţi ai vrea să ţi se ia în calcul la pensie. Dacă ai repetat anii de studii, aceştia nu se iau în calcul, se ia doar perioada normală de studii. De asemenea, pentru cel care a lucrat în timpul studiilor se iau în calcul contribuţiile din salarii”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.
Debirocratizarea şi accesul online la informaţiile despre propriile contribuţii
Proiectul de lege prevede şi debirocratizarea şi accesul online la informaţiile despre propriile contribuţii. Astfel, ANAF va transmite către Casa Naţională de Pensii Publice sumele datorate şi plătite pentru fiecare salariat. Cetăţenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obţinut şi sumele achitate drept contribuţii. „Se plăteau sau nu se plăteau contribuţiile noi le luam la calculul pensiilor. Erau cam 2 milioane de persoane care nu îşi achitau contribuţiile. De aceia ne era şi foarte greu să creştem pensiile pentru că deficitul pe fondul de pensii era în fiecare an foarte mare. Anul trecut am avut un deficit de 13 miliarde, în 2016 – 15 miliarde, iar acum după ce am făcut transferul contribuţiilor, la jumătatea anului avem înjumătăţit deficitul pe fondul de pensii. Dacă ştiu câţi ani ani am contribuit, am formula şi pot să ştiu cât îmi va fi pensia. Pentru dumneavoastră pensionarii este mult mai uşor să vă calculaţi pensia pentru că aveţi deja pe talon numărul de puncte”, a explicat ministrul Muncii.
Se menţine contractul de asigurare facultativă
Lia Olguţa Vasilescu a vorbit şi despre asigurarea facultativă. „În proiectul noii legi se menţine contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuşi, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplăţii integrale, se va lua în calcul suma parţial achitată. În prezent, asigurarea facultativă se face la nivelul salariului minim, dar în practică s-a demonstrat că aceasta nu asigură nici măcar pensia minim garantată, astfel că s-a decis folosirea salariului mediu ca indicator”, a menţionat reprezentantul Guvernului. Acest tip de contract se încheie doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani. Se menţin prevederile referitoare la contractul de asigurare pentru perioadele viitoare încheierii lui, cu noua bază de calcul.
“În cazul pensiei de invaliditate se redefinesc gradele de invaliditate”
O altă noutate, prevăzută în acesată lege, menţionată şi ieri, de ministrul Muncii, la Craiova, este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil. „Se menţin celelalte prevederi din actuala legislaţie cu privire la pensia pentru limită de vârstă, precum grupele, condiţiile speciale şi deosebite, handicapul s.a. În cazul pensiei de invaliditate se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale independente, în paralel. Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.