Procurorul Vlădoianu ar putea scăpa din arest din cauza unor nereguli în rechizitoriul DNA

0
299

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în libertate, sub control judiciar, a lui Marius Vlădoianu, fost procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj acuzat de trafic de influenţă şi şantaj. Și asta pentru că, la termenul de pe 11 august a.c. Curtea Supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în ceea ce priveşte descrierea infracţiunilor de şantaj pentru care au fost trimişi în judecată Vlădoianu și Ionel Tudosan, procuror DIICOT – Structura Centrală. Procurorii au contestat hotărârea, astfel că Marius Vlădoianu nu a fost încă pus în libertate. Procurorii DNA însă, au un termen în care trebuie să remedieze toate neregularitățile constatate de instanță în rechizitoriu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat o serie de lipsuri în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată procurorii Marius Vlădoianu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj și Ionel Tudosan de la DIICOT – Structura Centrală: „Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 649/P/2014 din 29 iunie 2015 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în ceea ce priveşte descrierea infracţiunilor de şantaj pentru care au fost trimişi în judecată, respectiv: neindicarea, pentru fiecare din cei doi inculpaţi în parte, a persoanelor asupra cărora s-ar fi exercitat activitatea de constrângere, neaudierea persoanelor vătămate în această calitate; nedescrierea acţiunilor concrete de constrângere exercitate de fiecare dintre inculpaţi, în raport de părţile vătămate; neindicarea acţiunilor pe care fiecare din cei doi inculpaţi ar fi trebuit să le desfăşoare în cadrul infracţiunii/infracţiunilor de şantaj”. Toate acestea vor fi comunicate reprezentanților DNA, pentru remedierea problemelor constatate de instanță. Drept urmare, judecătorii au mai hotărât punerea în libertate a lui Vlădoianu și plasarea acestuia sub control judiciar. Procurorii DNA au formulat contestație, miercuri, 12 august a.c. împotriva acestei hotărâri și abia la rămânerea definitivă, dacă nu se va admite contestația procurorilor, Marius Vlădoianu va fi eliberat.

A ajuns după gratii în iunie

Reamintim că magistratul Marius Vlădoianu a fost arestat preventiv pe 5 iunie a.c., la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar pe 17 iunie Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea acestuia din funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Pe 29 iunie a.c. s-a înregistrat la ÎCCJ dosarul în care Vlădoianu şi procurorul DIICOT Ionel Tudosan erau trimişi în judecată pentru şantaj şi trafic de influenţă, respectiv complicitate la şantaj. Procurorii DNA au reţinut în rechizitoriu că în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins de la un martor denunţător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanţei, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunţătoare să obţină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită. Ulterior, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură şi soţia procurorului aveau interes, inculpatul Vlădoianu Marius Radu a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu. Marius Vlădoianu i-a ameninţat că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti. În luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT. În acest fel, inculpatul Tudosan Ionel l-a ajutat pe Vlădoianu Marius Radu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, după cum au comunicat procurorii DNA.