Fosta şefă a Tribunalului Olt menţinută sub control judiciar

0
143

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au menţinut, miercuri, 12 august a.c., măsura controlului judiciar faţă de fosta preşedintă a Tribunalului Olt, Eugenia Carmen Marinescu, soţul ei, şi ceilalţi doi inculpaţi din dosar. Hotărârea a fost luată în procesul în care fostul magistrat este judecat pentru luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale) şi fals în declaraţii în formă continuată (4 acte materiale). Judecătoarea este acuzată că a primit, prin intermediari, 200.000 de euro de la membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru eliberarea acestuia.

Curtea de Apel Craiova a decis, la termenul de miercuri, 12 august a.c., să-i menţină sub control judiciar pe fosta preşedintă a Tribunalului Olt, judecătoarea Eugenia carmen Marinescu, pe soţul ei, Iuliu Severus Marinescu, dar şi pe ceilalţi doi inculpaţi din dosar, avocatul Dumitru Cismaru şi Ilie Bucă: „Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusa fata de inculpaţii Marinescu Eugenia-Carmen, Marinescu Iuliu-Severus, Bucă Ilie şi Cismaru Dumitru. Stabileşte termen pentru verificarea măsurilor preventive la data de 30.09.2015, cu citarea inculpaţilor şi încunoştinţarea apărătorilor. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare Pronunţată în camera de consiliu astăzi, 12.08.2015”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

Soţul judecătoarei şi avocatul Dumitru Cismaru au fost arestaţi preventiv pe 21 martie a.c, iar Carmen Marinescu a ajuns în arestul IPJ Dolj pe 24 martie, însă la sfârşitul lunii iunie toţi inculpaţii erau deja plasaţi sub control judiciar. Asta după ce, pe 5 mai a.c., la Curtea de Apel Craiova s-a înregistrat dosarul în care soţii Marinescu, avocatul Cismaru şi Ilie Bucă erau trimişi în judecată de procurorii DNA Craiova care susţin că judecătoarea, ajutată de ceilalţi trei inculpaţi, a primit 200.000 euro ca să-l elibereze, în septembrie 2011, pe Sandu Anghel zis Bercea Mondial. „Suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecător, a pretins şi a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunţătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza. Suma de bani menţionată a fost primită de avocatul Cismaru Dumitru în două tranşe: 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31 august 2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea şi 50.000 de euro în data de 20 septembrie 2011, judecătorul Marinescu Eugenia Carmen amânând pronunţarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori ţara pentru data de 22 septembrie 2011, când a şi admis cererea formulată de inculpat”. La trei luni după primirea şpăgii, procurorii spun că judecătoarea şi soţul ei, Iuliu Severus Marinescu, au investit banii în trei suprafeţe de teren şi o casă (un teren în suprafaţă de 703 mp şi o construcţie de 29 mp pe acelaşi amplasament, situat în Băile Olăneşti, un teren situat în localitatea Corbu, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 1250 mp, şi un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina), două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului.

Următorul termen de judecată al procesului a fost stabilit pe 30 septembrie a.c.