Chioșcurile-tip apar peste tot în piețe

0
505

Tot mai mulți comercianți încep să-și schimbe înfățișarea chioșcurilor și a magazinelor pe care le dețin în piețele din Craiova. Construcțiile vechi sunt date jos și sunt înlocuite cu spații care au fațadele amenajate din panouri de lemn, de un anumit design, așa cum cere regulamentul local. Autoritățile spun că toate chioșcurile vechi, aflate sub contract, trebuie să fie conforme până la 31 august.

De fapt, comercianții au avut la dispoziție o jumătate de an ca să își refacă spațiile autorizate din piețele craiovene. În primăvară prea puțini au trecut la treabă, funcționând mai departe în vechile condiții. Abia la începutul verii câțiva dintre ei și-au refăcut magazinle așa cum spune regulamentul local și, fiind puțini, s-au remarcat imediat. Cele două-trei chioșcuri cu fațade din lemn au fost fotografiate și prezentate peste tot, la întâlniri și pe rețele de socializare, ca un exemplu pentru ceilalți. Dar nu modul plăcut în care arată noile spații comerciale i-a convins pe comercianți să-și dărâme vechile chioșcuri, ci termenul-limită care se apropie.

Cei 100 de comercianți, atenționați să-și facă modernizările

Potrivit administrației, în toate piețele din Craiova funcționează aproximativ 100 de comercianți care sunt obligați, prin regulament, să-și refacă fațadele până la data de 31 august. Mulți dintre aceștia au început să-și schimbe design-ul spațiilor comerciale, dar sunt și destui care nu au întreprins, deocamdată, nici un demers în acest sens. „Noi le-am amintit tuturor, cu adrese scrise și în mai multe rânduri, că trebuie să își refacă spațiile comerciale până la data-limită de 31 august pentru a se conforma HCL 846/2013. Ca urmare a acestor adrese, mulți și-au modernizat chioșcurile, iar alții se află într-o fază avansată cu lucrările. Există și o altă categorie care se află cu documentația spre avizare la Primărie”, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri SRL.

Și-ar dori o derogare de la termen

Spre deosebire de chioșcurile care există pe domeniul public, care au fost modernizate într-un procent mic, cele mai multe spații comerciale cerute de regulament se găsesc, totuși, în piețe. Există însă și o categorie de comercianți care s-au plâns administrației că nu pot să aibă chioșcurile gata până la sfârșitul lunii august, solicitând o derogare de la acest termen. „Cei care nu pot să-și refacă spațiile nu sunt mulți, doar câțiva, și-ar dori o derogare de la acest termen. Consiliul Local Municipal Craiova slabilește însă dacă vor fi păsuiți sau nu”, a precizat Adrian Dinu. Motivul pentru care comercianții cer prelungirea termenului ar fi lipsa banilor cu care ar urma să-și facă modernizările.

Un regulament din decembrie 2013

În acord cu regulamentul, comercianții ar trebuit să înceapă mai demult modernizările, cele patru modele standard fiindu-le puse la dispoziție de la sfârșitul anului trecut, când au fost votate de consilierii municipali în decembrie 2013. Dacă este vorba despre un spațiu comercial mare, atunci comerciantul este obligat să-l amenajeze ca un chioșc modulat, adică format din maximum două magazine lipite. În ceea ce privește chioșcurile mici, comercianții au la dispoziție și varianta unui chioșc izolat pătrat. Regulamentul prevede, în detaliu, cum trebuie să fie executate aceste construcții, ce materiale trebuie să fie folosite. De asemenea, autoritățile au stabilit că proprietarii lor au libertatea de a construi cu ce firmă doresc numai să respecte aceste tipare.

Fără prelungire de contract pentru chioșcurile neconforme

Prețurile de construcție, cu tot cu formalitățile de autorizare ajung, potrivit unora dintre comercianți, și la 10.000 de euro. În cazul în care construcția este mai mică, prețul lucrării coboară până la 7.000 de euro, dar nu mai jos de atât. Pentru comercianții mai mici sumele sunt substanțiale și invocă faptul că nu au banii necesari pentru modernizare. Alții nu se încumetă să înceapă lucrările pentru că șantierul le-ar ține în loc vânzările, lucrările prelungindu-se chiar și o săptămână. Cert este că administrația Piețelor pare a nu fi dispusă să-i tolereze cu construcțiile vechi, neconforme. „Trimitem în continuare atenționări și, până la urmă, toți se vor conforma regulamentului”, a mai spus Adrian Dinu. Dacă nu își vor moderniza chioșcurile, comercianții riscă nu le mi fie prelungite contractele de închiriere. De asemenea, regulamentul prevede și amenzi pentru neconformitate.