Ioan Rus, audiat la Parchetul General

0
388

Fostul ministru de Interne, Ioan Rus (foto), a sosit, ieri dimineaţă, în jurul orei 10,00, la sediul Parchetului General, unde a fost citat de procurori pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul listelor electorale folosite la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. La intrarea în sediul Parchetului, Ioan Rus a declarat că preşedintele interimar, Crin Antonescu, şi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, nu i-au cerut niciodată să modifice listele electorale, însă amândoi l-au criticat public, Antonescu spunând că este „mincinos”, iar Băsescu explicându-i „din uşa garajului, cum e cu puşcăria, cu organizatorii”. „Faptele arată că eu sunt în uşa Parchetului, nu la vreun restaurant, şi că am fost demisionat, ceea ce înseamnă că nimeni nu a făcut nici o presiune asupra mea şi îmi cer scuze public acestor doi politicieni de anvergură, fete mari în România, că nu m-or presat în nici un fel”, a subliniat, ironic, Rus. „Eu am votat la referendum DA, în consecinţă mi-am dorit să plece Traian Băsescu, pentru că îl consider vinovat de multe din eşecurile noastre din ultimii ani”, a spus fostul ministru, adăugând, însă, că şi-a dorit, „ca membru al Guvernului unei ţări membre NATO şi UE, (n.r. – ca acest lucru) să se producă exclusiv în cadrul constituţional şi legal existent astăzi în România”. Întrebat cum comentează afirmaţiile potrivit cărora ştia că este interceptat sau chiar că s-a autoînregistrat, Rus a spus că este „o penibilitate”, întrebând: „Cât poţi să fii de prost să crezi aşa ceva? Cât poţi să fii de prost, şi prostia are o limită”.

Totodată, Rus a reiterat că „nu am dat nici un fel de dispozitii legate de adrese, de conţinutul lor etc.. (…) Ce îmi trece prin minte e, dacă colegii mei ar fi trimis o adresă că sunt 18.300.000 persoane, s-ar fi găsit cineva să spună că mai sunt 100 de morţi şi 300 de răniţi şi am dezinformat Curtea (n.r. – Curtea Constituţională). Dacă au pus virgulă şi au mai completat anumite date, anumite temeri ale noastre, că lista nu ar fi sută la sută, am fi ajuns la Parchet pentru treaba asta. Cred că eram pe o stradă cu sens unic, care ducea la Parchet”. Fostul ministru a precizat că i-a fost teamă că ar fi putut fi modificate listele electorale şi că ar fi putut fi făcute artificii fără să se respecta cadrul legal în vigoare, însă că, „din ceea ce ştiu, s-a respectat (n.r. – legea)”.

În dosarul în care Ioan Rus a fost audiat ieri procurorii au solicitat Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii fostului ministru Victor Paul Dobre, acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi au fost puşi sub acuzare şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, chestorul-şef Constantin Manoloiu, şi secretarul de stat în MAI Ioan Căbulea. De asemenea, la Parchet au fost audiaţi preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, şi adjunctul şefului de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, Daniel Gheorghe.