Festival folcloric şi jocuri marinăreşti, în Portul Bechet

0
376

Zi de sărbătoare, mâine, în Bechet. Autorităţile au pregătit un amplu program de manifestări, dat fiind faptul că aici au loc nu mai puţin de trei evenimente: sărbătoarea religioasă a Adormirii Maicii Domnului, Ziua Marinei Române (marcată pentru prima dată în 1902, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată protectoarea marinarilor) şi Festivalului Internaţional de Folclor „Dunărind cu Dunărea” – ediţia a XVI-a.

Mai toate porturile maritime şi fluviale româneşti vor fi, mâine, în sărbătoare, una tradiţională, la care participă zeci de mii de marinari, portuari, localnici şi turişti. Programul activităţilor din acest an, al 110-lea în care de Sfânta Maria Mare este sărbătorită Marina Română, cuprinde ceremoniale militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumente reprezentative, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti, spectacole artistice şi focuri de artificii.

În Dolj, doar în unul dintre cele trei porturi ale judeţului – Calafat, Bechet şi Cetate – se desfăşoară un program dedicat Zilei Marinei Române. Este vorba despre ediţia a XVI-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Dunărind cu Dunărea”, organizat de Primăria şi Consiliul Local Bechet, Liceul Teoretic Bechet şi de SPET Shipping SA Bechet.

Festivitatea de deschidere are loc la 9.00, cu o paradă a portului popular, urmată, la ora 9.30, de un scurt program artistic susţinut de formaţiile participante în faţa Primăriei. Este vorba despre Ansamblul Folcloric „Ion Şerban” al Căminului Cultural Işalniţa, Ansamblul Folcloric „Izvorce” al Casei de Cultură din Oreahovo (Bulgaria), Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul” al Liceului Teoretic Bechet şi de Fanfara Casei de Cultură Oreahovo.

„În jurul orei 10.15 ne vom deplasa în Portul Bechet, unde vom sărbători Ziua Marinei. De dimineaţă vor avea loc concursuri marinăreşti, iar în jurul orei 13.00 participanţii vor fi invitaţi la o plimbare cu bacul pe Dunăre”, au precizat reprezentanţii Primăriei oraşului Bechet. La ora 14.00, tot în port se va desfăşura programul artistic al formaţiilor participante, urmat, seara, de un spectacol de muzică populară.