Mondialul, în faza finalelor

0
376

Croaţia şi Franţa vor lupta pentru titlu, duminică, la Moscova, iar Belgia şi Anglia se vor duela pentru ultimul loc pe podium, sâmbătă, la Sankt Petersburg

Finala Campionatului Mondial Rusia 2018 se dispută duminică, de la ora 18 (în direct la TVR 1 şi TVR HD), pe stadionul „Lujniki” din Moscova, între Franţa şi Croaţia. Dacă pentru croaţi este o premieră prezenţa în ultimul act, cea mai bună performanţă a lor fiind semifinala din 1998, pierdută chiar împotriva şi pe terenul Franţei, „cocoşii” sunt pentru a treia oară într-o finală de Mondial, după cea câştigată contra Braziliei, în 1998, scor 3-0, şi cea pierdută contra Italiei, în 2006, la penalty-uri. Croaţia nu a câştigat niciodată în faţa Franţei. După acea semifinală de acum două decenii au urmat alte patru meciuri, trei amicale, dintre care două terminate la egalitate şi unul cu victoria Franţei, şi un joc în grupele Euro 2004, încheiat tot remiză, 2-2, goluri: Rapaijic şi Prso, respectiv: Igor Tudor, autogol, şi Trezeguet. Ultimul meci direct a fost un amical în 2011, încheiat 0-0. În acea dispută au evoluat câţiva jucători aflaţi şi acum în cele două loturi: Lloris, Rami, Matuidi la francezi, respectiv: Lovren, Corluka, Modric, Perisic, Strinic, Rakitic şi Vida, la croaţi. Evident, cel mai important meci direct rămâne semifinala din 1998, în care Suker a deschis scorul, iar Thuram a reuşit o dublă, ducând Franţa în finală.

Cele două finaliste au avut o alcătuire aproape similară în meciurile disputate până acum. Astfel, formula de bază a fost afişată în primele două meciuri din grupe şi în cele trei eliminatorii, selecţionerii apelând la module diferite în ultimul meci din grupă, Croaţia – Islanda, respectiv Franţa – Danemarca. Până în finală, Croaţia a avut parcursul: 2-0 cu Nigeria, 3-0 cu Argentina, 2-1 şi Islanda, în grupă, trecând la penalty-uri de Danemarca, în optimi, şi de Rusia, în sferturi, şi cu 2-1, după prelungiri, de Anglia, în semifinale. Franţa a învins în grupă pe Australia, 2-1, şi Peru, 1-0, şi a remizat cu Danemarca, 0-0, apoi a eliminat Argentina, 4-3, în optimi, Uruguay, 2-0, în sferturi, şi Belgia, 1-0, în semifinale. Cele două finaliste au avut astfel două adversare comune, cu care au realizat practic aceleaşi rezultate: Danemarca (0-0 cu Franţa şi 1-1 cu Croaţia, după 90 şi 120 de minute) şi Argentina (0-3 cu Croaţia, în grupă, şi 3-4 cu Franţa, în optimi). Cele două finaliste abordează sisteme de joc similare, alternând, în funcţie de faza de joc, 4-2-3-1 cu 4-3-3. Croaţia va evolua în formula: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic – Rakitic, Brozovic – Rebic, Modric, Perisic – Mandzukic, în timp ce pentru Franţa vor evolua: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernandez – Pogba, Kante, Matuidi – Griezmann, Mbappe, Giroud. Arbitrul finalei de duminică va fi argentinianul Nestor Pitana, care a condus şi meciul de deschidere, Rusia – Arabia Saudită, şi alte trei jocuri: Mexic – Suedia, în grupe, Croaţia – Danemarca, în optimi, şi Uruguay – Franţa, în sferturi. Astfel, sud-americanul în vârstă de 43 de ani le-a mai arbitrat pe cele două finaliste la acest Mondial. Este al doilea argenitian care conduce o finală mondială, după Hector Elizondo, cel care nu le-a purtat noroc francezilor în 2006, contra Italiei.

Locul 3 ar fi cea mai mare performanţă din istoria Belgiei

În finala mică a Mondialului, sâmbătă, de la ora 17 (în direct la TVR 1 şi TVR HD), la Sankt Petersburg, se întâlnesc Belgia şi Anglia. Cele două echipe s-au întâlnit de 22 de ori până acum, Anglia câştigând 15 meciuri, Belgia de 3 ori şi au mai fost 4 remize. S-au duelat de 3 ori şi la Mondiale, cu rezultatele: 4-4 în 1954, 1-0 pentru Anglia în 1990 şi la actuala ediţie. Este singura confruntare care are loc de două ori la acest turneu final, cele două echipe întâlnindu-se şi în ultimul meci din grupă, când au folosit rezervele, ambele fiind calificaate deja în optimi. A fost atunci 1-0 pentru Belgia, gol Januzaj, într-un meci în care parcă niciuna dintre formaţii nu voia să câştige, pentru a avea un culoar mai facil în fazele eliminatorii. Anglia a fost campioană în 1966, dacă va termina pe locul 3 ar fi a doua cea mai bună performanţă din istorie, în 1990, când a mai disputat finala mică, fiind învinsă de Italia. Belgia şi-a egalat deja cea mai bună performanţă la Mondiale, prezenţa în semifinale, după cea din 1986, dar atunci a pierdut finala mică în faţa Franţei, un loc pe podium la această ediţie urmând să fie „personal best” pentru „dracii roşii”. Înaintea ultimelor două meciuri, Harry Kane este pe primul loc în clasamentul golgheterilor, cu 6 goluri, urmat de Lukaku, Cerâşev şi Ronaldo, cu câte patru reuşite. Belgia are nouă marcatori diferiţi la CM 2018, la doar unul de recordul de 10 stabilit de Franţa în 1982 şi egalat de Italia în 2006. Belgia are în lot nu mai puţin de 11 jucători care evoluează la echipe din Anglia. Mijlocaşul Jordan Henderson a pierdut primul său meci cu naţionala în ultimele 31 disputate, punând capăt celei mai lungi serii de invincibilitate a unui fotbalist englez la naţională. Anglia a marcat 9 din cele 12 goluri ale sale în Rusia din faze fixe, inclusiv penalty-uri. Totodată şi-a depăşit recordul său de goluri marcate la o Cupă Mondială, 11, în 1966, când a cucerit trofeul. Jucătorii belgieni vor încasa o primă individuală de 313.000 euro dacă vor câştiga medaliile de bronz la Cupa Mondială din Rusia, ca recompensă pentru cel mai bun rezultat din istoria ”Diavolilor Roşii” la un Mondial. Selecţionerul Roberto Martinez are asigurată o primă de 750.000 euro, indiferent de rezultatul finalei mici. Belgia ar putea juca în formula: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli – De Bruyne, Lukaku, Hazard. De partea cealaltă pot evolua: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Arnold, Dele Alli, Dier, Lingard, Rose – Sterling, Kane. Arbitrul finalei mici va fi iranianul Alireza Faghani.