Aurel Băjenaru, noul primar al oraşului Dăbuleni: „Nisipurile noastre, dacă le dai apă, sunt nisipuri de aur!”

0
1110

dabuleni (3)Oraşul Dăbuleni are în fruntea administraţiei un nou primar. Aurel Băjenaru, un fiu al localităţii, legat sufleteşte de aceste meleaguri, susţinut de comunitate şi ambiţionat de oportunităţile de care poate să beneficieze o aşezare pe Valea Dunării, doreşte, în primul rând, schimbarea de mentalitate a locuitorilor care se face fără costuri, dar care, pe termen lung, va aduce beneficii şi o creştere a nivelului de trai. Căruţele încărcate cu mii de tone de lubeniţă, care se întind acum pe kilometri întregi la marginea Dăbuleniului, îl mobilizează să înceapă poate cel mai de impact proiect al său, amenjarea unei unităţi de colectare şi procesare legume-fructe.

 Într-o zi toridă de vară, cum numai pe Valea Dunării mai întâlneşti în miezul verii, l-am găsit pe noul primar al oraşului Dăbuleni, Aurel Băjenaru, cu o agendă bine structurată, fiind pe punctul de a se întâlni cu agenţii economici din localitate. „I-am chemat să avem o discuţie ca să ne cunoaştem şi să le transmit câteva mesaje. Aceştia sunt unii dintre cei mai mari producători de deşeuri, iar eu ţin foarte mult la curăţenia oraşului, motiv pentru care le-am spus şi lor cum trebuie să întreţinem împreună această curăţenie, ba chiar să înfrumuseţăm oraşul. Le-am mai spus că este foarte cald afară şi trebuie să aibă grijă să nu se producă incendii, precum şi o atenţionare cum trebuie să folosească locurile de parcare”, ne-a spus Aurel Băjenaru, aceasta fiind o primă întâlnire, de început de mandat, pe care intenţionează să le poarte cu oamenii.dabuleni primar bajenaru aurel

”Oamenii trebuie să plece mulţumiţi de la primărie”

Edilul consideră că lucrul cel mai important ţine de mentalitate, şi aici doreşte să lucreze mai mulr. Este o investiţie, crede el, cu profit maxim şi costuri zero. A pornit acest proiect cu angajaţii din primărie cărora le-a spus că trebuie să îşi schimbe mentalitatea faţă de contribuabili, modul în care vor lucra cu publicul şi la ce trebuie să se aştepte din partea acestora. ”Vreau să fac o schimbare de mentalitate, care se face fără nici un ban, ci pornind de la o discuţie cu oamenii, pentru că oamenii sunt cei care îi plătesc pe funcţionarii dinm primărie. Angajaţii au o fişă a postului şi trebuie să lucreze la timp, nu trebuie să îi mai întârzie pe cetăţeni. Trebuie să vorbească frumos cu toate persoanele, sunt şi oameni cu carte mai puţină sau cu antecedente penale, dar eu le-am spus că trebuie să vorbească şi să se comporte la fel cu toţi cetăţenii. Oamenii trebuie să plece mulţumiţi din primărie, iar dacă nu le-ai rezolvat o problemă, ei trebuie să înţeleagă şi de ce nu s-a putut face acest lucru”, a explicat primarul oraşului Dăbuleni, Aurel Băjenaru.

Se caută finanţare pentru reînfiinţarea sistemului de irigaţii

Însă cel mai mare proiect al său pare să fie, de departe, pariul cu agricultura. Undeva la marginea oraşului, la ieşirea spre Caracal, te întâmpină, în aceste zile, cozile kilometrice de căruţe şi camioane, toate încărcate ochi cu lubeniţe şi pepeni. Arşi de soare şi înnebuniţi de căldură, producătorii, indiferent de vârstă, stau pe lângă marfă şi aşteaptă cumpărătorii. Cei care doresc să cumpere sunt, totuşi, puţini şi au lubeniţă pe ales. Ca să străbaţi întreaga piaţă ambulantă îţi trebuie câteva zeci de minute de mers cu maşina, strada fiind ticsită de pepeni. ”Noi suntem conştienţi că nu vom avea decât o industrie agricolă aici şi vreau să încercăm să valorifică tot ceea ce avem, fructele şi legumele care se produc aici. Nu am vrea să fim doar o sursă de venit pentru samsari şi transportatori, oamenii muncesc foarte mult şi ar trebui ca partea cea mai mare a câştigului să le revină. Avem un mare avantaj şi trebuie să profităm de el: nisipurile noastre, dacă le dai apă, sunt nişte nisipuri de aur. De aceea, cea mai mare problemă a noastră ete apa şi căutăm o soluţie pentru sistemul de irigaţii. Voi avea discuţi cu conducerea Consiliului Judeţean Dolj, cu reprezentanţii Guvernului pentru a vedea dacă putem găsi o sursă de finanţare pentru această investiţie. Ne vom interesa şi de modalitatea de accesare a fondurilor europene. Toate acestea le vom face pentru realizarea unui sistem modern de irigaţii. Dăbuleniul este o zonă importantă de producere a legumelor şi fructelor, iar dacă vom avea toate condiţii, vom fi o zonă de referinţă pe harta ţării”, este de părere edilul oraşului Dăbuleni.dabuleni (2)

Platforma pentru pepeni nu este frecventată de producători

Deşi administraţia locală s-a ocupat de amenajarea unei platforme care îndeplineşte toate condiţiile igienico-sanitare, producătorii agricoli nu pot fi convinşi să o utilizeze. Aşa se face că spaţiul respectiv este gol, în timp ce, dincolo de gard, oamenii stau cu marfa, tone de pepeni, pe o lungime de câţiva kilometri de-a lungul drumului naţional ce face legătura cu Caracalul. ”Este cel mai bun exemplu că oamenii trebuie să îşi schimbe mentalitatea. Ei cred că dacă stau pe marginea drumului, în condiţii nu foarte bune, deşi noi udăm asfaltul pentru a mai răcori locul respectiv, fac vânzare mai mare. Nu este adevărat fiindcă şi această platformă este chiar în acea zonă. În plus producătorii nu plătesc nimic pentru expunere şi nici transportatorii nu sunt obligaţi să plătească o taxă de parcare. Sunt cabine de duş şi toalete în interior”, a mai spus Aurel Băjenaru.

O fabrică de procesare a legumelor şi fructelor

Localitatea Dăbuleni este recunoscută şi pentru calitatea excelentă a legumelor, acesta fiind un alt motiv pentru care primarul Aurel Băjenaru încearcă să le întindă o mână producătorilor agricoli. O fabrică de conserve ar fi investiţia potrivită. Pentru aceasta este nevoie de un investitor, care să vină cu banii şi cu tehnologia. Primăria Dăbuleni este pregătită să încheie un parteneriat public-privat cu agentul economic respectiv, căruia să îi pună la dispoziţie amplasamentul. ”Este cel mai important proiect pe care îl doresc pentru comunitatea pe care o administrez, şi anume să reuşim să atragem în zonă un investitor care să deschidă o fabrică de conserve. Noi vom veni, în acest proiect, cu amplasamentul. Deja ducem tratative cu o persoană fizică pentru achiziţionarea unei clădiri. Ce înseamnă acest lucru? Pe de o parte, vor fi create locuri de muncă, dar cel mai mare câştig este că oamenii vor avea unde să-şi vândă produsele agricole. În această fabrică se produce conserve de legume, compoturi şi sucuri, iar acest lucru va încuraja şi pomicultura”, a precizat primarul Aurel Băjenaru.dabuleni (1)

***

Primarul Aurel Băjenaru şi-a propus să dezvolte infrastructura sportivă a localităţii, În primul rând, va face demersurile pentru deblocarea proiectului de amenajare şi modernizare a unei baze sportive. Este vorba de un proiect finanţat de Guvern care constă în realizarea unui stadion şi a unui teren de antrenament pentru echipa Unirea Tricolor Dăbuleni, care în acest moment activează în Liga a V-a, dar care, în 1980, a jucat barajul pentru promovare în Divizia C. ”Dăbuleniul are tradiţie în sport, de aceea vrem să deblocăm acest proiect. Cândva eram la un pas să intrăm în divizia C, am avut şi o echipă foarte bună de juniori, şi sperăm că după ce vom face această investiţie, vom încuraja tinerii să facă sport”, a spus primarul oraşului Dăbulebi.

***

Primarul Aurel Băjenaru vorbeşte cu mândrie şi de cele două sportive de caiac-canoe, care au obţinut performanţe notabile în ciuda faptului că se antrenează pe un canal de irigaţii. ”Nu vorbim numai de fotbal, noi ne mândrim şi cu alţi sportivi, cum ar fi cele două tinere cu performanţe excepţionale la caiac-canoe. Se pregătesc, în acest moment, pentru Campionatul European de la Plovdin, din Bulgaria, şi se antrenează serios pe C0, un fost canal de irigaţii. Sperăm că ele vor fi selectate şi pentru Campionatul Mondial din Belarus”, a spus primarul Aurel Băjenaru.

***

Localitatea Dăbuleni a avut odată un ansamblu de dansuri populare pe care noul primarul Aurel Băjenaru şi-a propus să îl reînfiinţeze. „Aveam un amsamblu folcloric foarte bun, precum şi cu cor frumos care mergea cu spectacole şi era apreciat. Ar fi frumos să avem din nou aceste lucruri preţioase, care ţin de moştenirea noastră culturală. Există Căminul Cultural, iar noi nu trebuie decât să ne ocupăm de desfăşurarea unor activităţi culturale care au cam lipsit. Săptămâna viitoare, participăm la Sibiu cu un taraf de la Clubul Copiilor, unde există o activitate intensă. Dacă am fi avut un ansamblu, megeam în altă formulă”, a explicat edilul oraşului Dăbuleni.   

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN