Ziua mondială a donatorului de sânge

0
318

În fiecare an, pe data de 14 iunie, este marcată ziua mondială a donatorului de sânge. Sărbătoarea reprezintă un prilej pentru a conștientiza importanţa gestului de a dona sânge și de a le mulțumi celor care fac benevol acest lucru.

La nivel global, în fiecare an se înregistrează aproximativ 112 milioane de donații de sânge de la voluntari. Cu toate acestea, doar aproximativ 33 din 1.000 de persoane din țările cu venituri mari donează sânge în mod regulat și numai 4 din 1.000 de persoane din țările cu venituri mici dau sânge, astfel încât nevoia de aprovizionare cu sânge este permanentă.

Orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţă în România are dreptul de a deveni donator de sânge. Donarea de sânge este anonimă, voluntară şi neremunerată şi constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8-10 minute.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții, cum ar fi: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, greutate peste 50 kg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale sau să nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine. De asemenea, orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte sau cancer nu poate  dona sânge.