Spectacolul „Bătrânul și eutanasierul”, în premieră la Teatrul Național din Craiova

0
545

Spectacolul „Bătrânul și eutanasierul”, de Ionel Bușe, regia și scenografia Vlad Drăgulescu, va avea premiera pe 20 iunie, ora 19.00, la Sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național din Craiova. A doua reprezentație a spectacolului este anunțată pentru joi, 21 iunie, de la aceeași oră. Din distribuție fac parte Constantin Cicort, Gabriela Baciu, Nicolae Vicol, Alina Mangra, Eugen Titu, Angel Rababoc, Costinela Ungureanu, Shey Woo Kiba-Amri.

„Bătrânul și eutanasierul” tratează o problemă a lumii contemporane: problema morţii asistate, la care se adaugă teme complementare ce privesc alteritatea (etnică, religioasă,  sexuală etc.). Acestea sunt mai cu seamă pre-textul. Textul piesei se dorește o reflecție filosofică prin întrebările pe care le ridică despre timp și moarte. Timpul, cu dramele lui, este privit ca o inevitabilă cursă către degradare. La capătul vieții, Bătrânul vrea să curme această cursă prin stăpânirea conștientă a propriei morți, ca filosoful din Phaidon, care „învață” să moară, se pregătește pentru moarte. În locul unei „morți reci”, care mutilează ființa umană, apare „moartea blândă”, prin prezența erosului, dar și prin simbolurile religioase reinterpretate pe care le sugerează Cina cea de taină. Actul morții îmblânzite dobândește astfel o dimensiune inițiatică. El trimite la ideea necesității regenerării vieții și creației. Din punct de vedere estetic este vorba de un tragi-comic, ce frizează uneori absurdul, temperat de intervenţia personajului-autor, și el un pseudo-stăpȃn al timpului.

 

Profesor universitar de Filozofie la Facultatea de Drept a Universității din Craiova, Ionel Bușe este și un apreciat scriitor, eseist, prozator, iar în ultimii ani s-a dedicat scrierii dramaturgiei. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Cu piesa „Bătrânul și eutanasierul”, autorul a câștigat Concursul internațional Drama, Craiova, 2015, organizat de Universitatea din Craiova în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu”. Regulamentul concursului prevede ca piesa câștigătoare să fie jucată pe una dintre scenele TNC.

A debutat ca prozator în revista studențească timișoreană, Forum Studențesc, în 1985, cu nuvela Ceața. A mai publicat  proză și teatru în revistele: Tribuna, Cluj-Napoca, Ramuri, Mozaicul, Scrisul Românesc din Craiova, Brâncuși din Tg-Jiu etc. A debutat în volum ca prozator la Editura Alfa Pres, Cluj-Napoca, 2010, cu volumul Ultima vară cu Enikö și alte povestiri, pentru care a primit premiul USR, Craiova, 2011 și Premiul Revistei Scrisul Românesc. Ca dramaturg a debutat cu volumul Bătrânul și eutanasierul, Ed. Eikon, București, 2018.

Alte lucrări publicate (eseuri și filosofie): Eseuri si schițe ontologice, Ed. Brancusi, Tg-Jiu, 1997; O hermeneutică simbolică a basmului fantastic românesc, Alfa Pres, Cluj-Napoca, 2000; Logica pharmakon-ului, Paideia, București, 2003; Filosofia şi metodologia imaginarului, Scrisul Românesc, Craiova, 2005; Introduction à la pensée roumaine, Université Lyon 3, 2006 ; Du logos au mythos, Harmattan, Paris, 2008; Democratie în rouge caviar, Alfa Press, Cluj-Napoca, 2007; Mythes populaires dans la prose fantastique de Mircea Eliade, Harmattan, Paris, 2013; Intelocrați, filosofi și ironiști, Ed. Ramuri, Craiova, 2014; Gaston Bachelard, une poetique de la lecture, Harmattan, Paris, 2014. Premiul „Mircea Florian” al Academie Române, 2007. A publicat eseuri și studii de filosofie în reviste și volume colective din: Franța, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Canada, Brazilia, Mexic.