Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „UE trebuie să susțină calea europeană a Georgiei”

0
413

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a reiterat faptul că Uniunea Europeană trebuie să sprijine parcursul european al Georgiei și să condamne acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în regiune. Declarația eurodeputatului român a avut loc în Parlamentul European, reunit în aceasta săptămână la Strasbourg, în prezența Înaltului Reprezentant UE, Federica Mogherini, în contextul dezbaterii asupra situației teritoriilor georgiene ocupate de Federația Rusă în urmă cu zece ani.

Astfel, conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Ocuparea de către Rusia a regiunilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud a fost rezultatul ambițiilor NATO ale Georgiei, exprimate la summit-ul de la București, în urmă cu 10 ani. Georgia a plătit un preț ridicat pentru aspirațiile sale, dar în acești 10 ani a reușit totuși să înregistreze progrese incredibile pe calea integrării europene, în special prin liberalizarea regimului de vize și prin Acordul de Asociere. Acesta este cel mai bun semn că Rusia nu a reușit să îndepărteze Georgia și pe cetățenii săi de la visele lor, la fel cum nu vor reuși nici cu Ucraina. 

După 10 ani, Georgia este o țară mult mai puternică și mai dezvoltată, un model pentru Parteneriatul Estic al UE, dar și un exemplu în modul în care se ocupă de teritoriile ocupate, în special cu inițiativa care vizează pacea și reconcilierea, inițiativă prezentată recent de către Guvernul Georgiei.

Grupul S&D susține pe deplin calea europeană a Georgiei și condamnă toate acțiunile întreprinse de Rusia, care subminează orice perspectivă de pace, inclusiv integrarea de facto a Abhaziei și Osetiei de Sud în sistemul vamal al Rusiei, referendumul privind schimbarea numelui Sudului Osetiei și negocierile militare cu cele două regiuni.

Condamnăm, de asemenea, dezinformarea rusă și războiul hibrid și solicităm UE să-i ajute pe prietenii noștri georgieni să facă față acestor provocări și să preia conducerea către o soluție permanentă care să garanteze integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei.”