Se întrec în meșteșugul coaserii de ii!

0
556

La Galeriile „Cromatic” ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj va avea loc mâine, 15 iunie 2018, ora 12.00, Expoziția-concurs de cusut ie / cămașă tradițională „Povestea continuă”, cu participare națională și internațională, organizată de Grupul „Oltenia coase ie”. Participanții vin din diferite colțuri ale țării: de la București, Galați, din Craiova, Slatina, din localitatea Suplac (județul Mureș), dar și din Nefta (Tunisia). Concurenții au avut ca surse de inspirație pentru cusăturile tradiționale albume reprezentând majoritatea regiunilor românești.

„Organizatorii au stabilit pentru intrarea în concurs respectarea specificului zonei etnografice prezentate. De asemenea, o altă condiție a fost ca modelele să fie cât mai vechi, admise fiind și reinterpretări, dar care să fie întocmai cu specificul etnografic zonal reprezentat pe ie”, precizează reprezentanții instituției. Juriul va selecta din 25 de exponate, intrate în concurs pe două secțiuni: prima ie și ii cusute încă din 2016 încoace.

La eveniment va participa și prof. univ. dr. Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric și teoretician de artă, membru al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din București. Expoziția Grupului „Oltenia coase ie” va rămâne deschisă pe simezele Galeriilor „Cromatic” până duminică, 24 iunie 2018 – Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene.