Piaţa Orizont, o ruină perpetuă

0
279

Craioviţa Nouă, cel mai mare cartier al Craiovei, se bazează pe o singură piaţă. Cei peste 100.000 de locuitori se aprovizionează, în fiecare zi, cu legume şi fructe proaspete de la tarabele din Piaţa Big sau, dacă îi ţin nervi, iau autobuzul până în Piaţa Centrală, următoarea cea mai apropiată de zona lor. Ascunsă printre blocuri, fosta Piaţă Orizont nu mai este decât o ruină mâncată de rugină şi invadată de buruieni.piata orizont (4)

Oamenii privesc cu nostalgie la platoul rămas fără acoperiş şi spun că acolo era odată una dintre cele mai bune pieţe din cartier. Deşi nu era foarte mare, la tarabele înghesuite sub acoperiş se găseau cam toate legumele de care era trebuinţă în casă, fără ca să mai fie nevoie să străbată tot oraşul pentru asta. ”Dacă aveai nevoie de o legătură de pătrunjel proaspăt sau de câteva cepe, atunci coborai din scara blocului şi găseai aici, în piaţă. Vara se găseau pepeni şi lubeniţe, iar toamnă veneau comercianţii cu varză. Nu era chiar o piaţă mare, dar era foarte bună pentru noi, locatarii din blocurile din jur”, spunea ieri, un comerciant care, în aşteptarea clienţilor, ieşise cu scăunelul lângă magazin. Stârnit de discuţie, privea şi el cu luare aminte spre scheletul părăsit de parcă atunci l-ar fi văzut prima oară.

Buruienile au invadat platoul

Fosta piaţă arată acum rău, nici nu se mai cunoaşte că ar fi fost un spaţiu de vânzare. Platoul de beton este spart în multe locuri, iar prin crăpături au crescut buruienile. Singura care se mai păstrează este structura de metal pe care se sprijinea acoperişul care a dispărut cu totul. Fierul şi-a pierdut demult vopseaua, iar ploile şi zăpezile din iernile care s-au scurs au grăbit rugina să se instaleze. Oamenii spun că nu se ştie cât de rezistent mai este acum şi că nu ar fi bine să mai fie păstrat deoarece sunt copiii care îşi găsesc de joacă tocmai pe platoul acela. „Ar fi trebuit să vină şi să îl demonteze, este mâncat de rugină. Nu ştiu ce ar mai putea să facă din el”, spun oamenii. Profitând că spaţiul este gol, câţiva şoferi şi-au luat totuşi inima în dinţi şi au parcat maşinile chiar sub scheletul acoperişului.piata orizont (2)

A fost adjudecată proiectarea…

La SC Pieţe şi Târguri, Piaţa Orizont figurează, în continuare, ca piaţă. Autorităţile spun că nu a fost niciodată radiată, deşi odată s-a pus problema să fie desfiinţată din cauză că nu dispunea de un spaţiu suficient pentru comerţ. S-a renunţat la idee şi s-a revenit la proiectul de reabilitare. La cum arată acum, oricine poate spune că este nevoie de o reclădire din temelii astfel încât locul părăsit să-şi recapete denumirea de piaţă. ”Pentru a reda în funcţiune platoul agro-alimentar al Pieţei Orizont, trebuie să refacem acoperişul. Respectând procedura legală, am scos mai întâi la licitaţie proiectarea şi, din cauză că nu s-a prezentat nici o firmă, am fost nevoiţi să o reluăm de trei ori până acum. De această dată, licitaţia a fost adjudecată şi vom avea un proiect tehnic pentru acoperiş”, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri.piata orizont

… urmează şi execuţia!

Proiectarea pentru acoperişul Pieţei Orizont costă 4.000 de lei, bani care provin de la bugetul SC Pieţe şi Târguri. După ce va fi gata proiectul tehnic, va urma o nouă licitaţie. De această dată, pentru execuţie. Refacerea în sine a acoperişului va fi suportată tot de la bugetul administraţiei pieţelor. Fiindcă au primit mereu promisiuni, dar au aşteptat în zadar ca să vadă o schimbare, oamenii nu mai cred nici acum că acest lucru se va întâmpla. „Au mai promis că ne vor reface piaţa, dar nu a fost nimic până acum. Credeţi că o să facă vreodată?”, sunt sceptici locatarii. Între timp, singura schimbare este în privinţa spaţiilor comerciale care înconjurau platoul. Suprafeţele au fost scoase la licitaţie de către SC Pieţe şi Târguri şi au fost cumpărate de foştii chiriaşi. Proprietarii de acum îşi vor reface chioşcurile şi se vor începe să facă un comerţ civilizat. Piaţa Orizont mai are însă de aşteptat, fiindcă lucrurile se mişcă mai încet.