30 iunie, noul termen-limită pentru plăţile directe

0
267

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Phil Hogan a confirmat prelungirea termenului până la care statele membre pot efectua plăi directe, fără reduceri ale ratei de rambursare. Astfel, noul termen-limită pentru plăţile directe este 15 octombrie, în loc de 30 iunie.

campOficialul european a subliniat că aceasta este “o măsură excepţională, care reflectă dificultăţile cu care unele agenţii de plăţi s-au confruntat în primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC). Ea înseamnă o flexibilitate fără precedent din partea Comisiei Europene şi,  pe baza nivelurilor actuale de plăţi, ar putea genera economii în valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, şi agricultorii lor, care nu au efectuat plăţile până la data de 30 iunie. Pornind de la discuţiile avute cu un număr de state membre şi regiuni, am încrederea că această măsură, care foloseşte toate mijloacele posibile la dispoziţia Comisiei, îndeplineşte în totalitate nevoile acestora în termeni de flexibilitate maximă şi garantarea rambursării integrale a valorii plăţilor.”

Facturile restante au prioritate

euroIniţiativa comisarului Hogan vine ca răspuns la dificultăţile cu care unele state membre sau regiuni se confruntă în finalizarea plăţilor, înainte de data-limită de 30 iunie. În conformitate cu normele europene, pentru plăţile efectuate după această dată se aplică reduceri ale ratei de rambursare de 10% (pentru cele efectuate în luna iulie), 25 % (august) şi 45 % (septembrie). Prezenta derogare, care poate fi aplicată numai la nivelul statelor membre, înseamnă că plăţile pot fi făcute şi după 30 iunie, fără reducerile sus-menţionate. Comisarul european a adăugat, luând în considerare dependenţa de plăţile directe pe care mulţi fermieri o au, în special din cauza dificultăţilor actuale de pe piaţă cu privire la fluxul de numerar, că această derogare nu trebuie să fie folosită ca o scuză pentru a încetini ritmul de efectuare al plăţilor şi a cerut agenţiilor de plăţi să acorde prioritate celor restante, în scopul de a maximiza efectuarea lor până la 30 iunie.