Muzeul Iluziilor Optice, pentru prima dată în Craiova!

0
225

 

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin instrumentul muzical la care cânți fără să îl atingi, vor putea fi văzute la Craiova, în primul Muzeu al Iluziilor Optice din România. Unul interactiv chiar, în care vizitatorii vor înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor și va face demonstrații live. Proiect al Asociației Astronomice Pluto, Muzeul Iluziilor Optice va fi găzduit în perioada 1-9 iunie de Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei (strada „Popa Șapcă” nr. 8). Spectacolele se vor desfășura între orele 9.00-18.00, durata unei vizite fiind de 60 de minute (cu începere la oră fixă), iar un bilet va costa 16 lei.
Deși o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor Optice este popular în lume: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana și Sankt Petersburg, spre exemplu, au astfel de muzee interactive permanente. În România, muzeul este mobil și își propune să ajungă în toate marile orașe.
„Proiectul este, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice: e o experiență unică să parcurgi exponatele, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, spune Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor Optice.
Muzeul are trei mari secțiuni, fiecare destinată altui tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea și ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice: ei vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau își vor încerca talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.
„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, a mai spus Adrian Filpișan, care le recomandă vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vor vizita muzeul, „pentru că vor pleca de aici cu multe amintiri frumoase”.