Claudiu MANDA: „La Dolj, suntem o echipă unită, care se bate la Bucureşti să aducă mari investiţii în judeţ, în Oltenia“

0
452
Preşedintele PSD Dolj, senatorul Claudiu Manda, a vorbit într-un interviu despre activitatea parlamentară, despre echipa de la Dolj, despre realizările Guvernului PSD, dar şi despre anul electoral 2019.
 Reporter: De ce Parlamentul European, după 15 ani în Parlamentul României? 
Claudiu Manda: Consider că am acumulat suficient de multă experienţă politică pentru a face acest pas. Este nevoie ca la nivelul Parlamentului European să fie voci, cel puţin din partea PSD, care să reprezinte România, să apere România şi să prezinte situaţia reală din ţara noastră. Acest lucru trebuie făcut din prima zi a noului mandat şi trebuie să ne asigurăm că este respectat un principiu spus şi de alţi lideri politici din România: orice lucru permis sau nu într-o ţară este valabil pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene. N-ar trebui să existe evaluare cu dublă măsură sau o Europă cu mai multe viteze. Europa trebuie să fie unită, iar un set de reguli, convenit împreună, asumat de toate ţările membre, trebuie să fie respectat.
Un alt motiv ar fi acela de respect faţă de organizaţia din Dolj. M-am uitat pe rezultatele ultimelor alegeri europarlamentare, în care, pentru zona PSD, judeţul Dolj a pus în coşul naţional voturi cât pentru un europarlamentar. Nu am avut niciodată un reprezentant PSD din Dolj sau din Oltenia la nivel european. Eu cred că şi vocea cetăţenilor din Dolj şi Oltenia trebuie auzită în Parlamentul European, cum cred că şi cei din Dolj şi din Oltenia au nevoie de un astfel de reprezentant, care să sprijine şi să aducă mesajele de la Bruxelles în această zonă a ţării.
R: PSD a câştigat alegerile parlamentare cu un scor istoric. Plusuri şi minusuri ale guvernării PSD?
C.M.: În 2016, PSD a câştigat alegerile pentru că a fost coerent în mesaj, a avut o ofertă electorală consistentă şi a vorbit, pentru prima dată, de un Program de guvernare, care arăta clar, pe puncte şi etape, ce este de făcut. În cei doi ani, implementarea Programului de guvernare a rămas principala noastră preocupare. Au fost şi evaluări de miniştri sau de premieri din această perspectivă. Cine nu a performat a fost schimbat. PSD îşi doreşte coerenţă şi consecvenţă în implementarea Programului de guvernare, cu reguli care trebuie respectate.
Din păcate, PSD, în tot acest zgomot, nu reuşeşte, aşa cum ar trebui, să îşi transmită mesajele către populaţie şi nu toţi oamenii ştiu ce realizări avem şi ce etape din Programul de guvernare mai sunt de parcurs. Avem o serie de subiecte paralele, la care, sigur, PSD este obligat să şi răspundă, mai bine sau mai puţin eficient. Aceste intoxicări dau suficientă muniţie unei părţi a populaţiei, care poate nici nu este dispusă să asculte PSD şi care caută argumente să ne critice.
De exemplu: este incredibil că sunt oameni în România care spun că nu au crescut salariile bugetarilor. Anvelopa salarială, oficial, a crescut de la 68 de miliarde la 75 de miliarde de lei. Numărul de angajaţi bugetari este acelaşi. Nu este logic pentru toată lumea că au crescut salariile? Salariul minim pe economie, stabilit prin lege, a crescut de la 1.250 de lei în 2016 la 2.080 în prezent. Nu e normal că sunt mai mulţi bani? Punctul de pensie a crescut de la 871 de lei în 2016 la 1.100 în prezent. Nu e evident că s-au mărit pensiile?  Pot admite că este şi o problemă de comunicare a PSD, dar tot este greu de înţeles de ce unii nu cred, deşi le intră mai mulţi bani în buzunar!
Opoziţia, în faţa unor evidenţe, a admis că s-au mărit salariile, dar spune că inflaţia a acoperit această mărire. Şi, iar, sunt oameni care cred că, deşi au crescut salariile şi pensiile, ele sunt acoperite de creşterea inflaţiei. Or cifrele sunt clare: avem o creştere a salariului cu 28,5 %, a pensiei cu 26,7 % şi o inflaţie de 6,8 %. În termeni reali ai o creştere de 20,3%, respectiv 18,6%.
Se mai spune că nu sunt investiţii. Repetând de o mie de ori că nu sunt, unii oameni cred. Dar fiecare om care citeşte acest interviu poate să vadă dacă în localitatea lui s-au făcut investiţii. Pe PNDL I şi II sunt 6.000 de şantiere în ţară, proiecte în diferite etape: execuţie, licitaţie, multe chiar finalizate. Fiecare om poate să vadă în localitatea lui lucrări de apă, canalizare, şcoli, drumuri, primărie, sediu de poliţie etc. În judeţul Dolj, în fiecare localitate este un astfel de proiect de investiţii.
Se mai spune că nu avem investiţii mari. Vă pot detalia despre drumul expres Craiova – Piteşti. Caiet de sarcini, documentaţie legală, scos la licitaţie, atribuit, atacat în instanţă. Pe aceeaşi lege, o instanţă a admis că două tronsoane sunt legal atribuite şi alta a spus că două sunt ilegal atribuite. Doi ani pierduţi, pentru că aşa sunt interpretate legile în România. Eu sper ca într-un an şi ceva să putem merge pe cele două tronsoane de drum expres atribuite şi că, într-un timp rezonabil, vom avea o soluţie şi pentru celelalte două. Am început procedurile pentru drumul expres Craiova – Tg. Jiu. Am demarat procedurile, în parteneriat public-privat, pentru autostrada Bucureşti – Alexandria – Caracal – Craiova – Calafat, Craiova – Lugoj. Mai sunt de parcurs câteva etape, care se vor finaliza anul acesta, se vor semna contractele şi o să înceapă lucrarea, ca să nu o mai poată opri nimeni.
Cred că în viitor trebuie să ne concentrăm pe un drum expres, probabil de la Găneasa la Vâlcea, care să lege pe autostrada Vâlcea – Sibiu – ieşirea din ţară şi Ardeal, dar şi din zona Sibiu – Vâlcea – Calafat – Sofia.
O traversare pe drum expres sau autostradă, de la nord la sud, a României pentru Craiova ar însemna, dincolo de infrastructură rutieră modernă, atragerea de investitori, care la rândul lor aduc locuri de muncă, venituri în plus la bugetul local şi multe altele. Aceştia ar veni pentru că le-ar fi uşor să îşi transporte marfa spre destinaţiile dorite. Avem aeroport şi, cu o infrastructură rutieră bună, Craiova ar deveni un mare pol industrial.
Aceste proiecte nu pot fi realizate doar de autorităţile locale din Craiova şi de aceea este nevoie de un efort naţional, de susţinerea Guvernului şi, la cum văd eu lucrurile, ea există. Aceste planuri vor deveni în scurt timp realizări, pentru că au trecut de la faza de gânduri la cea de proiecte pe hârtie, urmează faza aprobării şi semnarea contractelor.
R: Ne puteţi face un bilanţ al celor 9 parlamentari PSD din Dolj?
C.M.: La Dolj, de câţiva ani de zile, avem o echipă sudată, unită şi am înţeles cu toţii că, decât să ne batem între noi, mai bine ne unim forţele şi ne luptăm pentru lucruri importante la Bucureşti, pentru judeţul Dolj, pentru regiunea Oltenia. Eu sunt foarte mulţumit de parlamentarii PSD Dolj, de la Camera Deputaţilor şi de la Senat.Cum spuneam, funcţionăm ca o echipă foarte unită. Suntem invidiaţi la nivelul PSD pentru modul în care ne manifestăm şi acţionăm în Parlamentul României.
Sunt mulţumit şi mândru de toţi colegii noştri, care, în funcţiile decizionale pe care le ocupă, ca preşedinţi de comisii, vicelideri, membri ai unor comisii, ai Guvernului etc., se descurcă foarte bine.
R: Campania electorală este importantă şi din perspectiva alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului?  Care credeţi că va fi prezenţa la urne?
C.M.: Este un examen înainte de alegerile prezidenţiale. Fiecare partid îşi va vedea potenţialul. După alegerile europarlamentare, foarte repede, vom şti toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale. Este important ca oamenii să vină la urne la aceste alegeri europarlamentare. Din experienţă, ştim că acestea nu reprezintă cea mai importantă miză pentru cetăţenii din România sau din judeţul Dolj, de aceea cred că e nevoie de o campanie de informare a cetăţenilor foarte serioasă.
Poate fi şi un vot de validare a partidului pentru tot ce a făcut şi îşi propune să facă în continuare, un vot de recunoaştere pentru realizări sau poate fi un unul care să taxeze anumite lucruri sau atitudini. Eu cred că vom avea o participare bună la vot în judeţul Dolj.
Este important ca aceia care vor fi candidaţi la alegerile europarlamentare să fie oameni cunoscuţi şi susţinuţi de regiuni, de judeţe, astfel încât calitatea omului şi notorietatea, dar şi ce a realizat să fie un atu în faţa militanţilor, a organizaţiilor şi, în final, a votantului.
R: Care credeţi că va fi procentul PSD la Dolj şi la nivel naţional?
C.M.: Ca orice partid, ne propunem să avem un scor cât mai mare. Am văzut o serie de sondaje şi în mare parte din ele nu cred. PSD poate să îşi mobilizeze electoratul astfel încât să ia mai mult de 2 milioane de voturi.  Cred că vom avea un rezultat mai bun decât la alegerile europarlamentare precedente, când am obţinut 2.093.234 de voturi.
Putem trece de 2.100.000 de voturi.  Atunci am luat 16 mandate, acum, printr-o mobilizare foarte bună, putem spera la mai multe. În Dolj, vom depăşi rezultatul de acum 5 ani, când am luat 117.000 de voturi, respectiv 55,9%. Cred că vom avea un scor cu 6 în faţă.
După cum am văzut unele evaluări la nivel european, grupul PSD de europarlamentari va fi cel mai mare din S&E (grupul Social European). Asta va arăta susţinerea populară de care ne bucurăm, dar va fi şi un avantaj pentru noi, ca ţară.
R: Este România pe drumul cel bun?
C.M.: Deşi în toate sondajele România nu este pe drumul cel bun într-un procent mare, fiind văzută ca o problemă a guvernării, este interesant să se analizeze corelaţiile. Sunt oameni care votează PSD şi spun că România nu este pe drumul cel bun sau care nu votează PSD şi spun acelaşi lucru. Cearta zilnică, disputa dintre Palate, lipsa, din păcate, a măcar unui singur proiect pe termen lung în care să ai o mare parte a clasei politice dispusă să îl susţină arată că la nivelul clasei politice sunt nişte discrepanţe care te fac uneori să ai impresia că vorbim despre două Românii diferite, descrise într-un fel sau altul.
Este şi un efect al alegerilor care urmează, pentru că sunt la o distanţă de şase luni şi unele partide se poziţionează doar din punct de vedere electoral. Lipsa unei opoziţii constructive, a dialogului îi face pe oameni să arunce vina pe clasa politică. În realitate, suntem pe un făgaş bun, am reuşit să facem multe lucruri bune, mai avem multe de făcut, dar suntem pe drumul cel bun.
R: Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii judeţului Dolj? 
C. M.: Cred că este foarte important să îşi exprime un punct de vedere, indiferent în dreptul cui o fac, pentru că va fi un mesaj pentru toţi politicienii, care vor înţelege dacă îşi fac sau nu treaba pentru cei care i-au împuternicit să îi reprezinte. Poate fi un semnal care să îi ajute pe politicieni sau chiar partidele să îşi recalibreze mesajele politice. Spun asta pentru că eu cred că o campanie distructivă, de genul “nu e bine, nu s-a întâmplat nimic, toate lucrurile sunt proaste“, în contextul în care oamenii văd în buzunarul lor, pe stradă, în comunităţile lor că se întâmplă lucruri bune, s-ar putea să fie taxată de alegători.
Eu şi colegii mei din PSD Dolj vom merge în judeţ cu fruntea sus şi cu pieptul în faţă, mândri de ce am realizat împreună în aceşti doi ani, autorităţile locale şi centrale. Poate se putea mai mult! Puteam să prezentăm mai bine ce am făcut, însă este un bun prilej de a discuta cu toţi cetăţenii, dincolo de întâlnirile obişnuite. Este şi un test pentru toată activitatea desfăşurată până acum.
De aceea, eu cred că este foarte important ca oamenii să îşi spună punctul de vedere, care să reprezinte un semnal pentru toţi politicienii, pe care şi PSD, şi alte partide ar putea să îl înţeleagă foarte bine. Dacă raportul va fi 60 la 20 între Putere şi Opoziţie, atunci vor înţelege că opoziţia pe care o fac, că drumul pe care au pornit nu este neapărat un drum pe care cetăţenii din Dolj îl agreează.
Realizat la comanda PSD  CUI CMF : 41190008  de SC ED PRESS COM SRL