Și-au făcut cale spre inimile craiovenilor printr-o expoziție de icoane…

0
1005

Sunt iubitori de frumos și vor să îl împărtășească semenilor. Sunt creativi și mereu în căutarea armoniei – nu numai în picturile lor, ci și în sine și în lume. Sunt autodidacți și își susțin cu muncă și educație talentul și pasiunea pentru artă. Cornelia Șendroiu și Daniel Guță, căci despre ei este vorba – membri ai Cenaclului „Seniori Art” din Craiova –, și-au făcut cale spre inimile craiovenilor printr-o expoziție de icoane. Au intitulat-o chiar așa, „Icoana – fereastră spre suflet”, și i-au lăsat pe cei care au trecut pragul Galeriilor „Cromatic” să descopere „taina, acel ceva ce nu se poate defini” în cele peste 50 de lucrări de pe simeze. Icoane tradiționale pe sticlă, icoane de factură modernă și compoziții de inspirație religioasă pe sticlă, lemn, pânză și metal creează un spațiu de tihnă, în care e bine să mai zăbovim uneori… Expoziția celor doi artiști este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (C.J.C.P.C.T.) Dolj și Cenaclul „Seniori Art” și poate fi vizitată până pe data de 22 mai 2018, la sediul instituției, din Craiova, strada „Alexandru Macedonski” nr. 28.

Rusalia Crăciunoiu, Muzeul de Artă Craiova: «Ambii expozanți doresc a fi continuatorii unei îndeletniciri artistice vechi, ce își are începuturile în zona Transilvaniei, în secolul al XVIII-lea. Aceste icoane ne fascinează prin coloritul și frumusețea imaginii, deși acest tip de pictură ne apare, de cele mai multe ori, fiind naiv sau cu o compoziție artistică mai puțin elaborată. (…) Icoana are un rol estetic, este o operă de artă și se ridică la valoarea unui obiect de cult creștin ortodox în măsura în care respectă un canon, un isvod și în măsura în care regăsim o armonie cromatică și liniară. Și mai este ceva: o taină, acel ceva ce nu se poate defini. Căci nu putem să definim acel ceva ce ne definește pe noi. Icoana este un obiect de cult cu rol apotropaic, fără a fi obiect de artă decorativă».

Înființat în anul 2013, Cenaclul „Seniori Art” înseamnă, pentru mulți artiști plastici craioveni, loc de exprimare, dar și de întâlnire cu cei ce au aceeași pasiune. Așa a fost și pentru Cornelia Șendroiu și Daniel Guță, tema comună, religioasă – deși abordată într-o viziune și manieră de lucru diferite – aducându-i alături într-o expoziție, „Icoana – fereastră spre suflet”.

A păstrat în suflet icoana Sfântului Gheorghe, căreia bunica îi pusese deasupra un ștergar…

Cornelia Șendroiu este profesoară de Limba și literatura română la Liceul „Matei Basarab” din Craiova, iar timpul liber și-l umple cu pictură, lecturi, plimbări în natură. Desenează de când se știe, de un an și jumătate fiind și membră a cenaclului craiovean, și crede că această pasiune își are începutul în copilărie. „Eu am crescut la țară, într-un sat de la Dunăre – comuna Cetate. Bunicii au cumpărat de la târg un tablou care îl reprezenta pe Sf. Gheorghe. Bunica îi pusese deasupra un ștergar. Pe mine m-a impresionat… Stăteam și îl admiram. Ulterior am aflat, citind, documentându-mă, că era o icoană pictată pe sticlă. Eu nu am studii de specialitate, am fost o persoană autodidactă, care a muncit foarte mult. Și mi-a fost chiar foarte greu, dar rezultate s-au văzut”, povestește Cornelia Șendroiu. La rându-i, a început să picteze icoane pe sticlă…

36 de lucrări a adus în expoziția de la Galeriile „Cromatic”, majoritatea înfățișând Fecioara cu Pruncul. „Ce poate să fie mai frumos decât imaginea unei mame cu copilul în brațe… E maternitatea, puritatea, bunătatea, frumusețea morală, toate la un loc! Așa cred eu, că noi am avea nevoie de un ideal de acest fel în viață, să fim mai buni. Și să avem o icoană în casă…”, spune artista. În icoanele sale, Rusalia Crăciunoiu – muzeograf la Muzeul de Artă din Craiova, prezentă la vernisajul de săptămâna trecută, a remarcat „armonia decorativă și harul mâinii ce cunoaște taina culorilor”.

«Icoanele sale, precum și trei icoane pe sticlă ale domnului Daniel Guță, au fost realizate conform iconografiei ortodoxe și în stil bizantin. (…) Icoanele se remarcă prin expresivitatea chipurilor, prin ușoare interpretări cromatice ale compoziției sau prin decorarea chenarului cu motive florale sau geometrice. Temele favorite ale Corneliei Șendroiu sunt „Maica Domnului cu Pruncul”, „Sfântul Gheorghe” și „Sfântul Haralambie”. Ramele icoanelor sale se armonizează, de cele mai multe ori, cu elementele din interiorul picturii, ca și cum pictura nu cunoaște limite și expandează spre exterior. Ramele au pe suprafața lor motive decorative și florale», a notat Rusalia Crăciunoiu.

„Aș vrea să mă apropii mai mult de religie și prin tablourile mele să aduc bucurie apropiaților mei”

Daniel Guță este absolvent al Liceului de Muzică și Arte Plastice din Craiova, promoţia 1978, iar din anul 2013 îşi completează studiile artistice la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul Restaurare Conservare Artă, în această vară urmând să susțină examenul de licență. În anii ’90 și-a desfășurat activitatea ca grafician la R.A.D.E.F. „România Film”, Filiala Craiova, iar de aproape 15 ani este artist plastic la Filarmonica „Oltenia”. Activitatea sa plastică, tot mai bogată și mai apreciată în ultimii ani, a atras atenția prin reflectarea artei sunetelor: compoziții cu personaje feminine și instrumente muzicale au fost prezentate pe simezele mai multor expoziții anterioare. Daniel Guță surprinde, acum, prin abordarea tematicii religioase.

«În această expoziție îl cunoaștem ca iconar – cele trei icoane care respectă isvodul, canonul: „Maica Domnului cu Pruncul”, „Isus Hristos”, „Împăratul Constantin și Maica Elena” – și ca realizator al unor compoziții cu temă religioasă: „Cina cea de taină”, „Tapet ceresc”, „Sfântul Ilie”. Apreciem, cu admirație justă, compozițiile cu temă religioasă realizate în manieră decorativă, dar și interpretările personale ale temelor religioase realizate de Daniel Guță: „Coborârea în iad”, „România binecuvântată”, „Sfântul Trifon”, „Verticală pură”. Este vizibil că stăpânește compoziția, tehnica de realizare a unei lucrări de artă, că este absolvent al unei facultăți de profil, respectând proporțiile și alegerea cromaticii», a subliniat muzeograf Rusalia Crăciunoiu.

De ce icoane și cât este de complicată realizarea lor? „Aș vrea să marchez prin expozițiile mele sărbătorile tradiționale românești, să mă apropii mai mult de religie și prin tablourile mele să aduc bunătate, fericire, bucurie apropiaților mei. Nimic nu e dificil dacă simți nevoia să creezi. Nu contează domeniul, fie că e muzică, subiect religios sau altă temă care te pasionează…”, declară Daniel Guță. Cu prilejul vernisajului din 9 mai 2018, artistul a mulțumit președintelui Asociației „Seniori Art”, Mariana Montegazza, „pentru faptul că a insistat să vin în această organizație, ceea ce m-a ajutat să cunosc oameni noi și m-a impulsionat să lucrez mai mult”.

***

Expoziția „Icoana – fereastră spre suflet” a primit aprecieri și pentru modalitatea de panotare a lucrărilor. „Nu este ușor, pentru că, pe de o parte, avem icoanele realizate în stil bizantin, după canon și după izvor, iar pe de altă parte avem compoziții cu temă religioasă și compoziții într-o interpretare personală. Iar acest lucru poate să creeze dificultăți în organizarea pe simeze a expoziției”, a remarcat Rusalia Crăciunoiu. Spațiu de tihnă și frumos, expoziția este deschisă spre vizitare până săptămâna viitoare. Îi va urma, pe 23 mai 2018, o alta, cu participare internațională, ce trage un semnal de alarmă în privința activității centralelor nucleare, în general, și a celei de la Kozlodui, în special, aflată la doar 3,7 km de granița cu România.