Parlamentul European a aprobat un sprijin de urgenţă în valoare de 100 de milioane de euro pentru refugiaţi

0
354

Parlamentul European a aprobat un sprijin de urgenţă în valoare de 100 milioane de euro pentru refugiaţii din UE, precum şi 2 milioane de euro pentru angajarea de personal suplimentar la Centrul European de Combatere a Terorismului de la EUROPOL (ECTC). Având în vedere urgenţa situaţiei, deputaţii au folosit o procedură de urgenţă, definitivată în doar o lună, în cadrul primei rectificări bugetare pe 2016.

Cele 100 milioane de euro pentru ajutor umanitar, destinate fluxului actual de refugiaţi şi imigranţi în UE, reprezintă prima parte a noului instrument de Asistenţă de Urgenţă (în valoare de 700 de milioane de euro), propus de Comisie la 2 martie. Fondurile pot fi utilizate pentru: asistenţă alimentară, asistenţă de sănătate de urgenţă, adăpost, apă, servicii sanitare şi de igienă, protecţie, educaţie. “Salut această propunere care permite bugetului UE să ofere sprijin de urgenţă pe teritoriul UE pentru a combate consecinţele umanitare ale actualei crize a refugiaţilor. Parlamentul a acţionat rapid, aprobând repede această modificare bugetară”, a spus raportorul José Manuel Fernandes (PPE, PT), al cărui text a fost adoptat cu 584 de voturi pentru, 64 împotrivă şi 33 de abţineri.

Trebuie avut în vedere un cadru legal şi bugetar sustenabil

Urmare a recentelor atacuri teroriste, încă 2 milioane de euro vor fi disponibile pentru a întări personalul din Centrul European de Combatere a Terorismului (ECTC), creat la Europol la 1 ianuarie 2016, ce ar trebui să devină un hub în lupta împotriva terorismului în UE. Deputaţii salută faptul că fondurile de sprijin pentru refugiaţii din UE nu vor fi retrase din programele existente de ajutor umanitar în afara UE, ci vor fi realocate din Fondul pentru azi, migraţie şi integrare (AMIF). Ei subliniază că această sumă de 100 milioane euro trebuie înlocuită cu alţi bani mai târziu, insistând că ”trebuie avut în vedere un cadru legal şi bugetar sustenabil care să permită mobilizarea ajutorului umanitar în UE pe viitor”.