Rastul, în sărbătoare! „De Florii, răsărim ca florile din pământ”

1
432

La Rast, sărbătoarea de Florii este, cu adevărat, una a renaşterii, a întoarcerii la viaţă. În urmă cu opt ani, apele Dunării măturau totul în calea lor, lăsând sute de localnici fără case şi fără agoniseala de-o viaţă. Oamenii au avut însă puterea să o ia de la capăt şi, câţiva ani mai târziu, au hotărât ca tocmai de Florii să sărbătorească ziua comunei. Asta pentru a-şi aduce aminte de necazul care i-a lovit, dar mai ales pentru ca toată lumea să înţeleagă că locurile în care s-au născut şi au trăit atâtea generaţii nu au dispărut sub puhoaiele de apă. Ieri, într-o zi în care soarele şi-a făcut loc printre nori, localnicii şi-au făcut timp să petreacă aşa cum ştiu mai bine: cu muzică populară şi grătarele încinse. A fost o zi deosebită şi prin faptul că Rastul s-a înfrăţit cu localitatea italiană Castellamonte.     

Rastul  este o comună care a avut un destin deosebit de  tragic. Imaginile cu casele prăbuşindu-se în apele tulburi ale Dunării, sunt cutremurătoare chiar şi atunci când sunt rulate în imaginile de arhivă ale televiziunilor, dar ele au fost trăite pe  viu şi păstrate în memorie pentru totodeauna de localnicii de aici. Au trecut opt ani de la inundaţiile devastatoare şi parcă nimic nu poate să şteargă urmele dezastrului de atunci. Primăvara, cu expozia ei de flori, nu poate să ascundă totuşi rănile adânci pe care apele învolburate le-au lăsat aici. Ieri, fiind o zi de mare sărbătoare, Floriile cum le ştiu toţi românii, oamenii ieşiseră pe la porţi şi priveau pe cer în aşteptarea unui soare cald care să le  încununeze ziua. Pereţii fisuraţi ai caselor, acoperişurile şubrede şi păierele înclinate pe care le observi în gospodăriile lor nu îi lasă să uite ce s-a întâmplat într-o zi ca aceasta, de Florii, dar în 2006. Acum, totul pare că şi-a intrat în normal. Aşa cum au pomenit din bătrâni, localnicii şi-au prins în garduri şi la porţi fire de salcie verde care să-i protejeze de rele. „După ce am trecut prin încercarea cu inundaţiile de acum opt ani,nimeni nu uită să-şi pună salcie la poartă sau în garduri. De Florii este sărbătoare mare, mai ales pentru noi, răstenii, care am fost la un pas să fim şterşi de pe faţa pământului ”, spunea, ieri, cu tristeţe un bătrân, care se odihnea pe o băncuţă de lemn, lipită de gard.

O zi de neuitat

Casele în Rastul Vechi erau şi înainte destul de afectate de trecerea timpului însă, după ce apele au făcut prăpăd, puţine au rămas în picioare fără a fi afectate. A fost nevoie atunci de construirea de la zero a unei noi localităţi, satul Rastul Nou. Imediat după retragerea apelor, mulţi localnici au decis că nu pot să mai locuiască în vechile locuinţe şi aveau nevoie de un cămin nou, şi totul urgent. Atunci a intervenit mâna salvatoare a primarului Iulică Silişteanu, care nu a stat deloc pe gânduri când s-a pus problema construirii unei noi aşezări. Nu era vorba de o singură casă, ci de un sat întreg, cu mii de tone de materiale de construcţie, foarte multe echipe de muncitori care trebuiau coordonate. Toate acestea se ştiau, dar autorităţile au pornit la lucru asumându-şi acest efort teribil. Cu ajutorul fondurilor de la Guvern, a sponsorilor într-un timp relativ scurt pentru o astfel de construcţie, oamenii şi-au putut lua în primire noile gospodării. Erau case noi, compartimentate adecvat, cu curte, grădină şi ceea ce mai este mai important, la un loc sigur, mai departe, de Dunăre. În anii care au urmat, satul a început să capete înfăţişarea unei adevărate localităţi. Tot primarul a fost cel care, întocmai ca un părinte, a avut grijă să aloce bani sau să caute sume atunci când bugetul propriu nu i-a mai permis pentru a pune la punct şi infrastructura de care au nevoie oamenii.

Rastul s-a înfrăţit cu italienii din Castellamonte

Ieri, în mijlocul acestei noi aşezări, sătenii s-au adunat pentru a-şi aminti cum au depăşit momentul inundaţiilor, dar şi pentru a se bucura de ceea ce au reuşit să realizeze în ultimul timp aici. Primăvara a venit într-adevăr şi în satul lor iar acest lucru îl arătau cel mai bine copacii tineri, care înfloriseră în curţile oamenilor. Rastul Nou a fost primenit pentru sărbătoare: bordurile au fost proaspăt vopsite, steagurile au fost aşezate la loc vizibil şi toate dădeau un aer festiv.  De dimineaţă a avut loc în cadrul unei ceremonii speciale, comuna Rast s-a înfrăţit cu localitatea italiană Castellamonte din regiunea Piemont. „De dimineaţă am început prin şedinţa de înfrăţire cu localitatea italiană Castellamonte din regiunea Piemont. Au fost prezenţi reprezentanţi ai localitaăţi dar şi ai ambasadei Italiei. Relaţia cu ei este mai veche. În 2006, la inundaţii, au fost printre primii, după autorităţi, care ne-au ajutat cu tot cea au putut la momentul respectiv. Ne-au adus corturi, filtre de apă. Acum am hotărât să ne înfrăţim. Vrem să dezvoltăm nişte relaţii de cooperare. Ei au mai fost pe la noi, de atunci. Iar noi am fost în Italia. Relaţiile noastre au fost foarte bune şi ne vom ajuta reciproc ori de câte ori va fi nevoie”, a declarat primarul comunei Rast, Iulică Silişteanu, care şi-a întâmpinat aşa cum se cuvine oaspeţii. În semn de preţuire pentru „fraţii” italieni, o stradă din Rast a fost botezată, tot ieri, cu numele localităţii Castellamonte.

Un spectacol folcloric pe cinste

Nimic din lacrimile amare şi îngrijorarea care le brăzda chipurile în urmă cu mulţi ani, tot în ziua de Florii. Ieri, toată ziua, oamenii au fost bucuroşi că au trecut peste nenorocirea care s-a abătut peste ei în 2006. Bătrânii au mers de dimineaţă la biserică ca să se închine la icoane şi să spună o rugăciune pentru mulţumire şi ajutor, iar cei mai tineri s-au ocupat de celelalte pregătiri. Primarul Iulică Silişteanu nu s-a lăsat nici el mai prejos. A fost un moment în care toţi trebuiau să se bucure şi să ciocnească un pahar de vin în numele vieţii, aşa se face că fiecare localnic a primit vinul roşu şi cozonacul tradiţional. După-amiaza, pe scena din Rastul Nou s-a încins un spectacol pe cinste. Cum altfel decât cu muzică bună. Îndrăgitul ansamblu craiovean „Maria Tănase” a fost  acolo şi a întreţinut atmosfera încât la un moment toţi cei prezenţi s-au prins în hore. Printre invitaţi s-au numărat şi interpreţi cunoscuţi, precum Petrică Mâţu Stoian, Aurel Moldoveanu, dar şi formaţiile de dansuri „Dunărea”-din Rast şi „Bobocica”-din Băileşti. Seara s-a încheiat cu un foc de artificii. „Ce e mai frumos decât floarea şi primăvara?! Noi sărbătorim ziua comunei de Florii, ziua în care Iisus intră în Ierusalim. La noi salcia semnifică sănătate. Este şi ziua în care am renăscut după inundaţiile din 2006. Am renăscut ca pasărea Pheonix. Unde s-a mai pomenit să fim şterşi de pe hartă şi să răsărim ca florile din pământ…”, a mărturisit cu emoţie în glas primarul Iulică Silişteanu, legat pentru totdeauna de acest nou început al aşezării Rast.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU    

1 COMENTARIU

  1. Propaganda ca asta doar pe timpul raposatului s-a mai vazut. Prezentati o realitate inexistenta si deformata. Din fericire nu sunt multi care citesc aceasta fituica.

Comments are closed.