„Liberalizarea regimului de vize este meritul exclusiv al cetăţenilor Republicii Moldova”

0
118

Regulamentul care permite circulaţia fără vize în Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost publicat zilele trecute în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi va intra în vigoare pe 28 aprilie. Cu acest prilej, raportorul din partea popularilor europeni (PPE) pentru acest regulament, europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, s-a întâlnit cu Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, în cadrul unei vizite desfăşurate la Chişinău.

Vicepreşedintele EPP a precizat că este un moment foarte important pentru cetăţenii moldoveni. „Trăiesc acelaşi sentiment pe care l-am trăit şi noi când s-au ridicat vizele pentru români, acela de libertate şi de egalitate”, a spus Marian-Jean Marinescu. Europarlamentarul PDL a menţionat că liberalizarea regimului de vize este meritul exclusiv al cetăţenilor Republicii Moldova, al guvernării pro-europene, şi că această decizie este un pas important către Uniunea Europeană. „UE nu face favoruri, dreptul de a circula liber este rezultatul muncii depuse aici (n.r. Chişinău, Republica Moldova). Vă felicit, aţi făcut eforturi extraordinar de mari. Suntem alături de dumneavoastră la fiecare pas către Europa. Moldova are nevoie de pacea, de stabilitatea şi de securitatea pe care Uniunea Europeană le oferă şi merită să primească statutul de ţară-candidat la aderare”, a declarat Marian-Jean Marinescu.

Eurodeputatul PDL a făcut un gest simbolic în cadrul conferinţei de presă şi i-a înmânat liderului PLDM documentul care certifică dreptul la libera circulaţie.”Aceasta este o zi extrem de importantă, procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost finalizat. Din acest moment începem numărătoarea inversă, de zile, ore, secunde, până când vom face acest pas important în calea noastră spre libertate”, a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat

Eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu a fost raportor al Grupului PPE pentru regulamentul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori ai unui paşaport biometric, după ce anterior a fost raportor al Parlamentului European pentru propunerea de simplificare a eliberării vizelor pentru cetăţenii moldoveni.