Elevi ai Liceului “Charles Laugier” din Craiova, prezenţi la prima ediţie a “Energy FEST”

0
1104

Universitatea POLITEHNICA din București a organizat, în perioada 9-11 martie, cel mai mare eveniment dedicat energiei verzi și sustenabilității – ,,Energy FEST’’ , pentru a prezenta publicului larg cele mai recente descoperiri tehnologice din domeniul energiei nepoluante.UPB a reunit principalii factori de decizie din întregul spectru al sistemului energetic.

Cei mai importanți lideri ai industriei energetice, aflată în plină dezvoltare , au fost prezenți la “EnergyFEST”, pentru a discuta principalele teme legate de energie și pentru a găsi soluții la provocările viitorului. De la instalații pentru producerea de energie electrică și termică din surse convenționale la cele bazate pe surse de energie regenerabile (biomasă, panouri fotovoltaice, turbine eoliene, microhidrocentrale, hidrogen, pompe de căldură), de la instalații de producere a energiei din deșeuri, până la sisteme de management și stocare a energiei, toate au fost expuse pentru pasionații de tehnologie la Energy FEST. Au avut loc concursuri, workshopuri, conferințe tematice și expoziții de tehnologii. Printre scolile din România invitate să participe la această acţiune s-a aflat şi Liceul « Charles Laugier » din Craiova, prin  42 elevi ,  însoţiţi de profesorii Bîrsan Sorin, Dumitru Anamaria şi Marin Emilia,  în ziua de 11 martie 2023. Studenţii voluntari ai Facultăţii de Energetică, au fost ghizii grupului pe durata întregii vizite. Primele discutii au fost cu prof. dr. ing. Mihaela Amalia Diminescu, prodecan al Facultăţii de Energetică . A fost făcută o prezentare a Facultăţii de Energetică din cadrul UPB, a ofertei educaționale, a oportunităţilor studenţilor de la . Alături de ceilalalţi elevi invitaţi la festival au fost vizitate laboratoarele din cadrul Facultății de Energetică, fiindu-le prezentate diverse tehnologii nepoluante.Cel mai interesant a fost Laboratorul de Tehnica Tensiunilor Înalte. De asemenea, prof. dr. ing. Tudor Leonida le-a prezentat instalațiile din laborator și a dezvăluit ce pot învăța studenții în cadrul acestuia, cum se verifica izolaţii şi lanţuri de înaltă tensiune, care sunt procedurile de verificare şi cum pot fi protejate obiectivele industriale, de trăsnet.

Vizite la standurile firmelor participante

Standurile celor peste 50 de companii participante au fost vizitate de elevii Liceului « Charles Laugier » descoperind ce ii asteapta daca aleg o carieră în domeniul ingineriei. De la  cercetătorii din cadrul ICSI Energy participantii au aflat cum arată și cum funcționează mașina viitorului, cum au fost dezvoltate până în prezent patru prototipuri de vehicule care rulează pe bază de hydrogen, despre motoare cu ardere internă care vor avea ca și combustibil hidrogenul sau hidrogen amestecat cu benzină. “Un lucru important de menţionat este faptul ca multe companii din industria energetică investesc în tehnologiile nepoluante și își promovează inovațiile. Au atras atenţia: sticla inteligentă, utilizată în dotarea clădirilor pentru ferestre, tehnologiile inovative sunt panourile fotovoltaice sau celule fotovoltaice, integrate în sticlă pe fațadele clădirilor, pentru mărirea suprafeței de producere a energiei electrice. A fost prezentată o casă inteligentă, ce sunt sistemele Smart Home, construite pentru automatizarea casei, automatizarea iluminatului, becuri inteligente care pot fi ușor de controlat de la distanță. Specialiștii din domeniul energetic au dezbătut, în cadrul conferințelor, subiecte legate de cele mai noi soluții și tehnologii dedicate unui viitor sustenabil, au vorbit despre soluții și tehnologii digitale care optimizează industria, au discutat despre sisteme inovatoare utilizate în turbinele hidraulice pentru conservarea vieții acvatice, turbine eoliene, tehnologii fotovoltaice, inovația în domeniul energetic și soluții HVAC cu energie verde, au vorbit despre soluții și tehnologii digitale care optimizează industria”, a precizat prof. Sorin Bîrsan. Activitățile industriale,  mijloacele de transport și metodele de încălzire reprezintă unele dintre principalele surse de emisii poluante și de gaze cu efect de seră. Au fost prezentate soluții prin care putem contribui la protejarea mediului înconjurător. Una dintre cele mai interesante inovații expuse la Energy FEST a fost Casa pasivă, cu un consum mic de energie. Elevii au aflat cum putem să reducem consumul de energie electrică al casei. Concluzia la care s-a ajuns a fost ca prin utilizarea surselor de energie regenerabile și curate, inginerii vor fi eroii viitorului. De asemenea, vizita la Facultatea de Mecatronică şi Robotică i-a entuziasmat pe elevi, care s-au arătat interesaţi de tehnologia din domeniu. Discuţiile cu  prof. dr.  Bogdan Grămescu, Decan FIMM, i-au făcut pe elevi să înţeleagă cu adevărat ce înseamnă mecatronica şi rolul roboţilor în viaţa de zi cu zi. A fost o experienţă din care au avut de căştigat atât elevii, cât şi profesorii însoţitori.