Fermierii din Oltenia și Clariant devin parteneri pentru un mediu mai curat

0
1017
Clariant, companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, le oferă fermierilor din Oltenia oportunitatea de a transforma reziduurile de paie într-o sursă suplimentară de venituri. În cadrul primului workshop oficial organizat de companie pentru fermierii din regiunea Oltenia, participanții au aflat mai multe informatii despre fabrica sunliquid® pe care Clariant o construiește în Podari și despre cum pot face parte din lanțul de aprovizionare cu reziduuri agricole. La eveniment au participat Daniel Eugeniu Crunțeanu, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii; Dragoș Gavriluță, Director de Proiect Clariant și Paul Popescu,Manager al Departamentului de Aprovizionare cu Materii Prime și Logistică din cadrul Clariant. “Fabrica din Podari va genera noi locuri de muncă pentru o industrie sustenabilă, o creștere economică a regiuniiOltenia, și va crea oportunități pentru fermierii locali prin oferirea unor surse suplimentare de venit”, a declarat Paul Popescu în cadrul workshop-ului.

Evenimentul reprezintă un prim pas în strategia Clariant de a dezvolta un parteneriat pe termen lung,prin care aproximativ 250 de fermieri locali devin furnizori de paie de cereale și asigură un lanț de aprovizionare durabil. Fermierii participanți și-au exprimat interesul față de oportunitatea de a obține venituri suplimentare, prin vânzarea reziduurilor agricole ca materii prime. “După participarea la acest workshop, am ajuns la concluzia că proiectul companiei Clariant creează mai multe oportunități pentru mine, ca agricultor, de la valorificarea reziduurilor de paie, până la implicarea în activități conexe, cum ar fi balotarea, depozitarea și transportul baloților de paie”, a declarat Liviu Mihail Antonescu, reprezentantul firmeiS.C. Adela SRL, Slatina,unul dintre participanții la eveniment.

Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu adevărat sustenabil și aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care este produs din reziduuri agricole precum paie de grâu, prin utilizarea tehnologiei sunliquid®, dezvoltată de companiaClariant și premiată la nivel internațional. Importanța acestui biocombustibil avansat crește semnificativ în contextul normativelor dedicate sustenabilității, adoptate de Uniunea Europeană, care vizează sprijinirea utilizării energiei din surse regenerabile în toate tipurile de transport. Prin urmare, etanolul celulozic produs în Podari va avea un impact economic semnificativ la nivel regional

 

6 beneficii ale fabricii sunliquid® pentru regiunea Oltenia

  • Clariant va investi peste 100 de milioane de euro pentru construcția fabricii de etanol celulozic. Dezvoltarea și implementarea proiectului în România este susținută de Uniunea Europeană, ca parte a finanțării UE pentru dezvoltarea tehnologică din programele de finanțare FP7 și Orizont 2020.
  • Faza de construcție va crea aproximativ 800 de locuri de muncă.
  • Fabrica va oferi cca. 120 de locuri de muncă pentru o industrie durabilă, iar Clariant recrutează în prezent forță de muncă locală.
  • Odată finalizată, fabrica sunliquid® va oferi aprox. 300 de locuri de muncă permanente pentru industriile colaterale care deservesc unitatea, precum și pentru transportul și stocarea materiilor prime.
  • Proiectul sunliquid® va crea o rețea de furnizori, formată din fermieri locali, care vor avea posibilitatea de a transforma reziduurile agricole, precum paiele de cereale, într-o sursă importantă de venituri.
  • România va fi pusă pe harta producătorilor de biocombustibili avansați, dispunând de tehnologii inovatoare.