Seminar internaţional, destinat combaterii traficului de persoane, la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova

0
1071

În perioada 11 – 18 martie, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova organizează, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din Fribourg (Elveţia), Seminarul de „Drept penal”, tema fiind „Dreptul penal şi protecţia persoanelor vulnerabile. Analiză comparativă în dreptul român şi elveţian”. Ieri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass-media, s-au prezentat obiectivele întâlnirii şi reducerea fenomenului traficului de persoane în spaţiul european, prin programele care vor fi adoptate.

Colaborarea dintre cele două instituţii de învăţământ superior a început în anul 2005, iar parteneriatul academic include mai multe activităţi şi proiecte de cercetare juridică. Seminarul comun de „Drept penal” include analize anuale, care au loc prin rotaţie, la una dintre cele două facultăţi implicate, în cadrul cărora sunt prezentate teme de actualitate juridică, la niveluri naţional şi european.

Anul acesta, echipele de profesori şi studenţi ai celor două instituţii de învăţământ superior vor analiza problemele şi vor puncta soluţiile specifice fiecărui sistem de drept în materia protecţiei persoanelor vulnerabile. Echipa craioveană  este coordonată de prof.univ.dr. Ruxandra Răducanu şi lect. univ. dr. Mădălina Cristina Dănişor, iar cea elveţiană, de prof. univ. dr. Nicolas Queloz, prof. univ. dr. Bertrand Perrin şi asist. univ. dr.  Linda Rodriguez. Din partea studenţilor craioveni, vor participa  Isabela Dihoru, Oana Veronica Anuţa, Mihai Cristian Năstase, Liana Popa şi Marius Văleanu, iar de la Fribourg sunt prezenţi  Carolina Urbina, Cindy Lerin, Agathe Francoise Devaux şi Febe Petraglio.

«În cadrul întâlnirii din acest an se va organiza dezbaterea  cu tema „Traficul de fiinţe umane”, cu participarea domnului prof. univ. dr. Bertrand Perrin, de la Universitatea din Fribourg, care va susţine o prelegere dedicată acestui subiect sensibil. Se va vorbi şi despre alte aspecte, toate ţinând de tematica seminarului, şi nu putem decât să fim mândri că suntem parte în acest program, dar, mai multe vă pot spune invitaţii», a precizat prof.univ.dr. Ruxandra Răducanu.

Un cadru mai amplu pentru combaterea traficului de persoane

Invitaţii nu s-au lăsat aşteptaţi, au fost cât se poate de volubili şi au vorbit în faţa reprezentanţilor mass-media. Primul dintre ei a fost Bertrand Perrin, aflat la a doua experienţă la Craiova: „Sunt foarte plăcut impresionat de cele văzute la Craiova. Prin acest parteneriat, putem face o comparaţie între sistemele de drept din cele două ţări. Traficul de persoane este integrat într-un cadru mai amplu, care cuprinde persoanele vulnerabile din punct de vedere social. Nu putem uita de rolul colaborării internaţionale, la cel mai înalt nivel şi putem integra cooperarea academică în cea care se referă la legislaţia celor două ţări, una care este asemănătoare în lupta împotriva traficului de persoane. Facem parte dintre ţările semnatare ale Convenţiei de la Palermo, din anul 2000, act care statutează combaterea fenomenului. România este una dintre ţările de origine ale acestui flagel, iar Elveţia este unul dintre statele de destinaţie. Aici, la voi, în Craiova, mă simt ca la mine acasă, iar studenţii şi profesorii sunt foarte bine pregătiţi şi este o plăcere să lucrezi cu ei. Nu vă ascund că am rămas plăcut impresionat de oraş, de oameni şi, nu în ultimul rând, de bucătăria românească, de care aproape m-am îndrăgostit”.

„Studenţii craioveni vor avea şansa să se afirme şi în cadrul unor instituţii de nivel european”

Dintre invitaţi, cel mai vechi este, dacă se poate spune aşa, prof. univ. dr.  Nicolas Queloz, coordonator al programului, alături de Ruxandra Răducanu, al seminarului de la Craiova. S-a arătat foarte volubil şi nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa Craiovei, cu tot ceea ce înseamnă acest lucru, dând şi speranţe în ceea ce-i priveşte pe  absolvenţii  Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova: „Particip a 13-a oară la acest seminar comun şi încă de la început i-am coordonat pe studenţi şi i-am încurajat. Mă simt foarte legat de Craiova şi suntem foarte motivaţi să continuăm tradiţia, iar aprecierea noastră principală merge pentru lucrul în echipă. Studenţii craioveni sunt foarte bine pregătiţi şi sunt convins că vor avea şansa să se afirme şi în cadrul unor instituţii de nivel european”.