Simulare cu absenţe…

0
1332

A început perioada de evaluare a simulărilor la clasa a VIII-a, cea  terminală din ciclul gimnazial, la care se adaugă şi testele  anilor III şi IV,  din „liceal”, pentru Bacalaureat. Din  păcate, această punere  în  practică, prin  simulare,  a avut  şi  efecte  negative,  mai mulţi  elevi fiind descoperiţi în timpul în care  încercau  fraudarea  examenului. Dar, este  un fapt care poate  da de  gândit – absenteismul accentuat la final în ciclu liceal.

 elevi 1Ieri, a  avut loc prima  zi  de simulare  a  examenelor de evaluare naţională,  atât pentru absolvenţii clasei a  VIII-a, cât şi pentru cei  care se  pregătesc de  Bacalaureat, din ultimii doi  ani  de liceu. Pentru clasa a VIII-a, la  Limba  şi  literatura română, probă care face parte din examenele naţionale, au fost înscrişi  5.249 de elevi, la săli fiind  catalogaţi 4.641 „Este cel  mai bun procentaj  de  prezenţă,  în ceea ce priveşte  această  acţiune, dar şi aici s-a înregistrat un caz nedorit, de eliminare  din  examen, pentru  încercarea de copiere,  la  Şcoala Gimnazială „Traian”. Examinarea s-a desfăşurat în 156 de unităţi de învăţământ  preuniversitar”, a precizat prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Şi la liceu sunt absenţe

eleviPoate  cea mai mare  pondere  este  cea  dată  de  Bacalaureat. Aici, ar  trebui  să  fie,  dacă se  poate  spune aşa,  „aurul”  absolvenţilor.  Ei  bine, după primele  date preliminarii, sunt  foarte multe  absenţe. „Sunt înscrişi 4.765 de  elevi,  de  clasa a  XI-a,  dintre ei fiind  prezenţi  3.625,  dar şi aici a  fost un  tânăr eliminat, la Colegiul  „Ştefan Odobleja”.  La  clasa a XII-a, din  cei 5.013  de  înscrişi, au fost  prezenţi   3.900  de tineri şi s-au consemnat  patru elevi  care au fost eliminaţi – câte unul de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Colegiul Tehnologic de  Industrie Alimentară, ambele  din Craiova,  şi doi de la Liceul Tehnologic  „Ştefan Anghel”  din Băileşti, cu toţii încercând  să uzeze de  tehnică  modernă (telefon mobil,  căşti  de  ascultare etc.). Pentru anii terminali, simularea a fost efectuată în 43 de unităţi de învăţământ  preuniversitar”,  a mai spus Nicoleta Liţoiu.