Peste 1,4 milioane de români suferă de boala cronică de rinichi

0
443

1 din 10 oameni suferă de o afecţiune a rinichilor şi anual milioane de oameni mor ca urmare a complicaţiilor cauzate de boli de rinichi.

În urmă cu aproape 20 de ani, în România existau doar 35 de centre de dializă, toate de stat, unde erau trataţi cei circa 1.200 de bolnavi. De atunci şi până acum, numărul centrelor de dializă a crescut semnificativ, doar în ultimii opt ani fiind înfiinţate 80 de centre noi. Totodată, numărul total al bolnavilor aflaţi în tratament la sfârşitul fiecărui an (bolnavi prevalenţi) a crescut continuu.

În contextul creşterii numărului de pacienţi cu diabet zaharat de tip II şi cu obezitate la nivel mondial, diabetul reprezintă principala cauză a bolii cronice de rinichi. Conform estimărilor specialiştilor, diabetul reprezintă o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi stadiul terminal. Gradul de afectare a funcţiei renale a persoanelor diagnosticate cu diabet creşte progresiv de la 7,3% în momentul depistării bolii până la 17,3% după cinci ani, ajungând după 15 ani la 28%. Riscul pacientului cu afectare renală rămâne unul cardiovascular în toate cele cinci stadii ale bolii cronice de rinichi, cea mai frecventă cauză de mortalitate în rândul acestora fiind cea de inimă.

Peste 8.000 de români fac dializă

Conform statisticilor medicale, mai mult de 8.000 români sunt trataţi prin dializă. Devine, însă, tot mai problematic faptul că numărul cazurilor grave este în creştere de la an la an. Aşa se face că tot mai mulţi bolnavi ajung la medic în ultimul stadiu al bolii de rinichi, când singurele soluţii de tratament sunt dializa sau transplantul renal, cel din urmă foarte greu de realizat, pacienţii fiind nevoiţi să aştepte pe liste, de cele mai multe ori, ani de zile. Boala cronică de rinichi se manifestă iniţial prin pierderea de proteine şi, ulterior, prin reducerea progresivă a funcţiei renale. Ca manifestări, acestea sunt puţin evidente la debut, dar devin invalidante în stadii avansate, pentru menţinerea în viaţă a bolnavilor, fiind necesară dializa sau transplantul renal, care sunt extrem de costisitoare. Din acest motiv, boala cronică de rinichi este considerată a fi o problemă de sănătate publică cu importante implicaţii atât din punct de vedere social cât şi economic şi cu un impact semnificativ asupra bugetului alocat sănătăţii.