Invitație la un concert Ravel

0
417

Craiovenii sunt așteptați, în această seară, la un concert care îi va delecta și încânta deopotrivă. Dirijorul olandez Theo Wolters, care este și un desăvârșit trompetist, și solista craioveancă, Mirela Dina, care a studiat pianul în rigoarea școlii nemțești de la Koln, propun publicului o incursiune în opera lui Maurice Ravel. Concertul se anunță a fi o adevărată desfătare pentru spectatori.

Maurice Ravel

Piesa de greutate a serii va fi „Concertul în Sol major pentru pian şi orchestră” a lui Maurice Ravel, care va fi prezentat în prima parte a spectacolului. Caietul-program, pe care Filarmonia Oltenia îl oferă melomanilor pentru a-și face o imagine mai bună asupra a ceea ce se interpretează pe scenă, cuprinde o mărturisire a compozitorului în măsură să le stârnească și mai mult curiozitatea iubitorilor muzicii clasice și, îndeosebi, a lui Ravel. ”Gândesc, în adevăr, că muzica unui concert poate fi veselă şi strălucitoare şi că nu este necesar să pretindă profunzime sau să urmărească efecte dramatice… Concertul aduce şi câteva elemente împrumutate de la jazz, dar aceasta cu moderaţie”, așa sună o cugetare a compozitorului despre propria lucrare, care va interpretată de pianista Mirela Dina. Programul mai cuprinde Suita “Ma mère l’oye” (“Mama mea, gâsca”) a lui Maurice Ravel și Simfonia a VI-a în Do major, D. 589 a lui Franz Schubert.

Dirijorul Theo Wolters 

Theo Wolters

Theo Wolters s-a născut la Melick (un oraş din sudul Olandei) în anul 1955, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă foarte fragedă a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei pe care tatăl său o coordona. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii la Conservatorul din Maastricht, la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim-trompetist al Royal Concertgebouw Orchestra. Din anul 1979 a devenit membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra.

În paralel cu activitatea instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat arta dirijorală sub îndrumarea lui Pieter Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat a susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Sinfonietta Slovaka, Orchestra Simfonică din Tbilisi (Georgia), Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonicile de Stat din Sibiu şi Târgu Mureş, Filarmonica “Banatul” din Timişoara şi recent (în septembrie 2013) – Filarmonica “Oltenia” din Craiova (România), Bucheon Philharmonic Orchestra Seoul, Korean Symphony Orchestra şi Wonju Philharmonic Orchestra (Coreea de Sud), Neue Philharmonie Westfalen şi Nürnberger Symfoniker (Germania), Orchestra Naţională de Tineret, Limburg Symphony Orchestra, Netherlands Promenade Orchestra, Residentie Orchestra/Filarmonica din Haga, Concertgebouw Chamber Orchestra şi Royal Concertgebouw Orchestra (Olanda).

 

Pianista Ana Mirela Dina

Ana Mirabela Dina

Ana Mirabela Dina s-a născut la Craiova în anul 1976. La vârsta de patru ani a primit primele lecţii de pian. La vârsta de zece ani a debutat deja, interpretând Concertul în Re Major pentru pian de Joseph Haydn împreună cu Orchestra Filarmonică de Stat din Craiova.

După absolvirea bacalaureatului la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti în anul 1995, Ana Mirabela Dina îşi începe studiul la Hochschule für Musik Köln (Conservatorul de Muzică din Köln), la clasa profesoarei Karin Merle. În anii următori va participa la o serie de cursuri de măiestrie artistică, unde va primi impulsuri muzicale importante de la personalităţi consecrate ale lumii muzicale internaţionale, precum Dmitri Bashkirov, Leon Fleisher, Fou Ts’ong, Alexander Lonquich, Cristian Petrescu, Alexandre Rabinovitsch şi din partea membrilor Cvartetului “Alban Berg”.

În septembrie 1999, Ana Mirabela Dina a câştigat, în Buenos Aires, Premiul I la primul Concurso internacional de piano “Martha Argerich”. În urma acestui premiu a fost invitată să cânte cu mari orchestre ale lumii la Herkulessaal (München), Beethovenhaus (Bonn), Tonhalle (Zürich), cinci concerte prezentate în seria “Pianisti maiestri” (Meisterpianisten), în cooperare cu WDR, apoi apariţii în festivalurile din La Roque d`Anthéron (Franţa), Klavierfestival – Ruhr (Germania), Musica Vitae – Växjö (Suedia), Torino Settembre Musica (Italia), un turneu în Argentina cu recitaluri şi concerte (cu Orquesta Academica del Teatro Colon şi cu Orquesta Sinfonica Nacional in Teatro Argentino de la Plata, General Roca, Auditório Belgrano şi Teatro Colon).

Începând din anul 2007 profesează la “Hochschule für Musik” din Köln.