Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Trebuie să creștem securitatea granițelor noastre externe”

0
38

Parlamentul European a aprobat astăzi alocarea a 2,76 miliarde de euro (2014-2020) pentru măsuri de securizare a frontierelor externe ale Uniunii Europene. Sprijinul financiar a fost negociat de europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului PPE și raportor pe acest dosar.

Trebuie să creștem securitatea granițelor noastre externe. Conflictele și tensiunile din apropierea Uniunii fac din acest lucru un obiectiv esențial. Am introdus criterii comune de evaluare a nivelului de securitate a frontierelor, o premieră în domeniu. Acestea vor permite armonizarea sistemelor și procedurilor la frontierele statelor membre. In plus, criteriile comune de evaluare vor permite să nu existe discrepanțe între frontierele statelor membre și să se elimine posibilitatea ca statele membre noi care au echipat frontierele pentru a fi acceptate în spațiul Schengen să depășească nivelul de securitate al vechilor state membre. De asemenea, criminalitatea transfrontalieră și imigrația ilegală vor putea fi combătute mai eficient

Mai mult de jumătate din valoarea acestui fond va reveni statelor membre care aplică prevederile Schengen sub forma unei asistențe financiare pentru programele lor naționale. România va primi un sprijin financiar de cel puțin 61 de milioane de euro. Aceste programe vor fi completate cu acțiuni coordonate de Uniune și cu un mecanism de reacție rapidă, pentru a face față situațiilor de urgență.