Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup România : „Criza de talente continuă să rămână o problemă importantă, mai acută în România decât în alte ţari”

0
308

Conform aşteptărilor pe care le au angajatorii din România, climatul de pe piaţa muncii va continua să rămână favorabil şi în cel de-al doilea trimestru (T2) al anului 2013. Angajatorii din sectoarele Industria prelucrătoare şi Comerţul cu amănuntul sunt cei care au raportat cele mai puternice perspective de angajare din ultimele două trimestre, conform rezultatelor prezentate în cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă (unul dintre cele mai ample şi de durată studii din lume privind forţa de muncă – prima versiune datând din 1962). 

Dintre cei 635 de angajatori intervievaţi în cadrul studiului, 21% se aşteaptă să facă angajări, în timp ce marea majoritate a respondenţilor îşi vor păstra efectivele de personal în T2. Excluzând variaţiile sezoniere din datele procesate, rezultă o Previziunea Netă de Angajare de +13%, aceasta prezentând o uşoară creştere de 2 puncte procentuale atât comparativ cu trimestrul trecut, cât şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatele pentru T2 reflectă o continuare a tendinţei relativ stabile a activităţii de angajare, remarcată şi în cursul anului trecut. “Optimismul angajatorilor români va fi probabil temperat de turbulenţele financiare care continuă să aibă un impact asupra României, cât şi asupra altor pieţe ale lumii. Continuăm să ne confruntăm cu o uşoară incertitudine datorită situaţiei curente de pe piaţa globală şi este prea devreme să ne pronunţăm asupra consecinţelor pe care aceste incertitudini le vor genera după trimestrul al doilea”, a declarat Valentin Petrof, Director General al ManpowerGroup Romania.

Cererea de personal calificat s-a situat în mod constant la un nivel ridicat

În urmă cu un an, Perspectiva Netă de Angajare, ajustată pentru a reflecta variaţiile sezoniere, s-a situat aproximativ la acelaşi nivel (2 puncte procentuale diferență în comparaţie cu valorile din acest an). Cererea de personal calificat s-a situat în mod constant la un nivel ridicat atât cu privire la plasarea permanentă de personal, cât şi cu privire la angajările temporare. Cu toate acestea, discrepanţele constatate între nivelurile de calificare ale aplicanţilor şi cererea de pe piaţa forţei de muncă creează adesea blocaje în procesul de angajare. Petrof a spus că în ciuda faptului că angajatorii prezintă intenţii de suplimentare a efectivelor de angajaţi, identificarea talentelor care să le poată susţine business-ul se poate dovedi a fi o provocare mai mare decât aceştia se aşteaptă. „Criza de talente continuă să rămână o problemă importantă, mai acută în România decât în alte ţări. În ciuda provocărilor permanente pe care le-a adus cu sine incertitudinea financiară manifestată la nivel global şi criza din zona euro, aspecte ce au generat reducerea locurilor de muncă în diferite industrii, perspectivele de angajare pentru persoanele cu experienţă, care deţin competenţe generatoare de venit şi experienţă în produse de creditare, prezintă o oarecare elasticitate”, a mai spus Petrof.

Sectorul Construcţiilor anunţă creşteri puţin mai mici

Angajatorii se aşteaptă la creşteri importante, privind populaţia angajată în toate cele 10 sectoare de activitate, în trimestrul următor. Angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare raportează cele mai optimiste planuri de angajare cu o Previziune Netă de Angajare de +25%. O piaţă solidă a muncii este de asemenea prevăzută pentru sectorul Comerţului cu amănuntul, unde previziunea se ridică la +22% şi un ritm constant al angajărilor este anticipat atât în sectorul Agriculturii, vânătorii, silviculturii şi pescuitului, cât şi în sectorul Transporturilor, depozitării şi comunicaţiilor, cu previziuni de +16%. Perspectivele de angajare pentru sectorul serviciilor Financiare, de asigurări, imobiliare şi de afaceri se situează la un nivel important de +13%, în timp ce angajatorii din sectorul Construcţiilor anunţă creşteri puţin mai mici, având o previziune de numai +7%.

Cele mai puternice intenţii de angajare : în regiunile Nord-Vest şi Sud

 În şapte din cele opt regiuni analizate angajatorii se aşteaptă ca volumul de personal să crească în Trimestrul 2, 2013. Cele mai optimiste perspective de angajare sunt raportate în Nord-Vest, cu o Previziune Netă de Angajare de +20%. Un ritm constant al angajărilor este prognozat şi pentru regiunea Sud, cu o previziune de +18% şi regiunea Nord-Est, unde previziunea este de +17%. Intenţii de angajare incurajatoare sunt evidente atât în Vest, cât şi în Centru, unde previziunile se ridică la +16%. În acelaşi timp, angajatorii din Sud-Vest raportează planuri nesigure de angajare cu o previziune de -1%.

Germania : previziuni pozitive

Previziunea pentru Germania rămâne pozitivă în cele mai multe sectoare de activitate şi regiuni, în ciuda scăderilor faţă de trimestrul şi anul anterior. Angajatorii se aşteaptă ca ritmul angajărilor să rămână constant în sectorul serviciilor financiare şi de afaceri, iar persoanele care caută un loc de muncă în sectoarele construcţiilor şi electricităţii, gazelor şi apei se pot aştepta la unele oportunităţi în lunile următoare. Deşi Previziunea Netă de Angajare din Grecia rămâne negativă, angajatorii din această ţară raportează cea mai optimistă previziune din Trimestrul 2, 2010 şi până în prezent, perspectivele îmbunătăţindu-se comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut cu marje considerabile în cele mai multe sectoare de activitate, incluzând sectorul restaurantelor şi hotelurilor, unde angajatorii raportează prima previziune pozitivă din ultimii doi ani.

Următorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 11 iunie 2013 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru Trimestrul 3 al anului 2013. Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este disponibil în mod gratuit pentru toţi cei interesaţi, prin intermediul reprezentanţilor Manpower din ţările participante la studiu.


Despre ManpowerGroup România :

ManpowerGroup România este unul din liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă, creând şi oferind clienţilor săi soluţii care să-i ajute să fie câştigători în lumea muncii contemporane. În România, ManpowerGroup este prezent din 2003, având deschise până în prezent 14 agenţii în: Bucureşti, Timişoara,  Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti şi Sibiu.

 

Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup România :

“Bazându-se pe de o parte pe previziunile regionale, care prezintă o uşoară creştere comparativ cu trimestrul anterior, iar pe de altă parte pe anticiparea unui ritm constant de angajari estimat de către companiile din Romania, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă ar trebui să îi menţină încrederea în piaţa forţei de muncă.”