Pe parcusul următoarelor trei luni – Unu din cinci angajatori va opera creşteri de personal

0
361

Conform rezultatelor studiului privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru trimestrul al doilea, lansat ieri de ManpowerGroup, angajatorii români îşi menţin optimismul în ceea ce priveşte intenţiile de angajare şi previzionează creşteri privind numărul de personal pe parcursul următoarelor trei luni, în ciuda tensiunilor economice care continuă să planeze asupra întregii regiuni. Previziunile angajatorilor sunt similare cu cele raportate pe parcursul primului trimestru al anului, de altfel cele mai optimiste din ultimii trei ani. Unu din cinci angajatori români afirmă că va opera creşteri de personal pe parcusul următoarelor trei luni, iar aproape şapte din zece angajatori intervievaţi indică faptul ca îşi vor menţine nivelul actual. 

ManpowerGroup România este unul din liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă, creând şi oferind clienţilor săi soluţii care să-i ajute să fie câştigători în lumea muncii contemporane. În România, ManpowerGroup este prezent din 2003, având deschise până în prezent 14 agenţii în: Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Piteşti.

Valorile rezultate în urma studiului au fost ajustate pentru prima dată în cadrul ediţiei pentru acest trimestru, astfel încât să ţină cont de variaţiile sezoniere care afectează activitatea de angajare la nivel naţional. Procesul de ajustare sezonieră oferă o imagine mai clară asupra tendinţelor pieţei muncii, pentru perioade îndelungate de timp. În urma ajustării valorilor, astfel încât să se ţină cont de variaţiile sezoniere, Previziunea Netă de Angajare pentru intervalul aprilie-iunie atinge valoarea de +13%, menţinându-se relativ stabilă comparativ cu trimestrul anterior şi indicând o creştere de 6 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut.

„Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în sectorul Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul se pot aştepta la un ritm extrem de activ în ceea ce priveşte angajările. Previziunea pentru acest sector de activitate indică o creştere moderată de opt puncte procentuale, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, în principal datorită intenţiilor de extindere pe piaţa locală a unor lanţuri majore de hipermarketuri şi datorită unei creşteri semnificative a cererii în acest sector”, a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.

Valentin Petrof

Valori negative în domeniul energetic

La nivel regional, angajatorii din şase dintre cele opt regiuni analizate se aşteaptă la creşterea volumului de angajari pe parcursul următoarelor trei luni. Angajatorii din Nord-Vest raportează cele mai optimiste planuri de angajare, cu o Previziune Netă de Angajare de +21%. Un climat favorabil angajarilor este anticipat şi în regiunea Bucureşti & Ilfov, unde Previziunea se situează la o valoare de +19% şi, de asemenea, în Sud, unde prognoza se ridică la valoarea de +18%. Atât angajatorii din Centru anticipează un climat favorabil angajarilor, cu o Previziune de +15%, cât şi cei din regiunea Sud-Vest, unde Previziunea se situează la o valoare de +14%. Totodată, angajatorii din două regiuni se aşteaptă la valori negative ale prognozei, respectiv cei din Sud-Est, unde valoarea Previziunii ajunge la -4% şi cei din Nord-Est cu o valoare de -1%. Previziunile de angajare la nivel de sectoare de activitate indică faptul că angajatorii din opt dintre cele zece sectoare de activitate analizate se aşteaptă la creşteri de personal pe parcursul Trimestrului 2, 2012. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de angajatorii din sectorul Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare se situează la valoarea de +21%. În ceea ce priveşte celelalte sectoare de activitate, un climat stabil privind ritmul angajarilor este anticipat în trei sectoare, cu valori de +18% – pentru sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, sectorul Industria prelucratoare şi sectorul Administraţie publică şi servicii sociale. Angajatorii din sectorul Hoteluri şi Restaurante anticipează un climat favorabil angajărilor, cu o Previziune de +13%. Totodată, conform angajatorilor, valori negative ale Previziunii sunt anticipate în două dintre sectoarele de activitate analizate, în mod notabil în sectorul Energie electrică, gaze şi apă, unde Previziunea se situează la valoarea de -7%.

O notă de optimism pentru Europa

Tendinţă rezervată în ceea ce priveşte angajările este prevalentă în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), unde angajatorii din 12 dintre cele 23 de ţări participante la studiu din regiune raportează planuri de angajare relativ stabile comparativ cu primul trimestru al anului, iar alte nouă dintre ţările participante anticipează creşteri ale ritmului de angajare. Peisajul privind angajările din regiune indică tendinţe mixte în ceea ce priveşte angajările, comparativ cu perioada similară a anului trecut, înregistrându-se Previziuni Nete de Angajare cu valori aflate în scădere în 13 ţări şi valori crescute în alte şapte dintre tarile participante la studiu. Cele mai puternice planuri de angajare din regiune sunt prezente în Turcia, Israel, România şi Norvegia, iar cele mai scăzute intenţii de angajare sunt raportate de angajatorii din Grecia şi Spania.

“O notă de optimism pentru Europa este dată de piaţa muncii din Germania, care continuă să atragă muncitori calificaţi din cadrul pieţelor mai puţin dezvoltate din regiune; cu toate acestea, deficitul de personal competent, extrem de solicitat în prezent, precum profesioniştii din sectorul medical, inginerii şi dezvoltatorii software, este în continuare semnificativ. Totodată, Grecia continuă să se confrunte cu dificultăţi, însă din ce în ce mai puţini angajatori îşi arată intenţia de a-şi reduce volumul de personal pe parcursul trimestrului următor. Rămâne de văzut dacă recentul acord de sprijinire a Greciei semnat de Uniunea Europeana va determina un grad de stabilitate suficient pentru a creşte încrederea angajatorilor din această ţară”, a adaugat Jeffrey A. Joerres, Preşedinte şi CEO al ManpowerGroup.

Sectorul de Servicii – motorul previziunilor puternice din Brazilia

Tendinţele privind angajările din majoritatea pieţelor muncii la nivel global se aşteaptă să se menţină relativ stabile sau să se îmbunătăţească comparativ cu trei luni în urmă, indicând o creştere a stabilităţii privind angajările, într-o piaţă în care angajatorii continuă să întâmpine dificultăţi datorită cererilor fluctuante de produse şi servicii din piaţă. Sectorul de Servicii continuă să reprezinte motorul previziunilor puternice din Brazilia şi India, în timp ce în mare parte a regiunii Asia Pacific cererea din cadrul acestui sector de activitate pierde teren. O scădere faţă de perioada similară a anului trecut este notabilă în sectorul Finanţe şi servicii de afaceri – în special în Europa, cu toate că optimismul manifestat de angajatorii din acest sector în Statele Unite indică o îmbunătăţire uşoară, atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Angajatorii din 32 dintre cele 41 de ţări şi regiuni, participante la studiul ManpowerGroup, se aşteaptă la creşteri ale volumului angajărilor pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului.

Următorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 12 iunie 2012 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru trimestrul al treilea al anului 2012.

 

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor. Studiul se bazează pe intervievarea unui număr de peste 65.000 de angajatori din sectoarele public şi privat din 41 de ţări şi teritorii, pentru măsurarea perspectivelor de angajare în fiecare trimestru.