Doi ani de închisoare pentru Bercea Mondial în dosarul evaziunii fiscale

0
145

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat, ieri, de magistraţii Tribunalului Olt, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru o evaziune fiscală de peste 1 milion de euro şi spălare de bani. Decizia judecătorilor vine la mai puţin de o lună după ce Bercea Mondial a fost condamnat de aceeaşi instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor asupra nepotului său.

După ce au amânat cu o săptămână pronunţarea în dosarul vizând comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani pentru care a fost trimis în judecată Sandu Anghel zis Bercea Mondial, ieri, judecătorii de la Tribunalul Olt au anunţat decizia. Bărbatul a fost găsit vinovat, fiind condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, la sfârşitul lunii noiembrie 2011, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova l-au trimis în judecată pe Sandu Anghel pentru evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2001-2005, Bercea a acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare, suma de 50.803.591.400 de lei vechi, în condiţiile în care între societăţile administrate de acesta şi societăţile beneficiare nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, acesta a ridicat din conturile societăţilor administrate, în baza unor documente fictive, suma de 18.404.000.000 lei vechi – reprezentând salarii, sume pe care le-a reintrodus în circuitul financiar al societăţilor administrate. Tot în baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societăţi comerciale dividende în sumă de 1.968.000.000 lei vechi, iar din contul alteia, în sumă de 3.243.500.000 lei vechi, în condiţiile în care societăţile din conturile cărora a ridicat aceste sume au înregistrat pierderi lună de lună, după cum au reţinut procurorii în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor. De asemenea, Bercea Mondial a fost acuzat că a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi al căror asociat şi administrator a fost, pentru a îngreuna şi obstrucţiona controlul fiscal, situaţie care a impus efectuarea verificărilor de pe extrasele de cont ridicate din unităţile bancare unde societăţile administrate au avut deschise conturile.

În plus, în urma controlului făcut de organele fiscale s-a mai stabilit că Bercea Mondial, în calitate de persoană fizică şi persoană juridică, a acordat împrumuturi unor diferite persoane fizice şi juridice de la care a perceput o dobândă lunară cuprinsă între 5 şi 15%, veniturile astfel obţinute în plus faţă de suma împrumutată nefiind declarate organelor financiare, sustrăgându-se, astfel, de la plata obligaţiilor către bugetul de stat. Pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus instituirea unui sechestru asigurator pe conturile lui Sandu Anghel, în sumă de 102.609,01 de euro şi 436.863,98 de lei, precum şi asupra a 13 imobile deţinute de el.

Decizia de ieri a Tribunalului Olt vine după ce, la sfârşitul lunii februarie, Bercea Mondial a fost condamnat la şapte ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru tentativă la omor calificat.