Stroe: “Se alege praful de tot ceea ce se anunţă în privinţa ieşirii din recesiune”

0
1134

Deputatul liberal Ionuţ Stroe acuză Guvernul de faptul că doreşte să devină unica autoritatea în ceea ce priveşte economia de piaţă şi creşterea preţurilor. Acesta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Guvernul a fost luat prin surprindere de măsura producătorilor de combustibil, iar acum reacţionează haotic, urmând o nouă creştere a preţurilor tuturor bunurilor şi serviciilor “şi astfel se alege praful de tot ceea ce se anunţă în privinţa ieşirii oficiale din recesiune la sfârşitul luni martie”.

“Într-o economie de piaţă, preţurile bunurilor şi serviciilor se pot modifica oricând. Unele cresc, altele scad, pe baze economico-financiare bine fundamentate atunci când vin din partea agenţilor economici privaţi. Aceasta în special atunci când este vorba de creşteri ale preţurilor. Numai că în România se pare că Guvernul doreşte să devină unica autoritate în acest domeniu, pentru că nu se pot explica altfel reacţia şi declaraţiile prim-ministrului şi ministrului de Finanţe în legătură cu ultima creştere a preţului carburanţilor la pompă de către producători, cerând imperios ANAF şi Consiliului Concurenţei să-şi continue verificările pentru că aceste preţuri sunt majorate în mod nejustificat. Este clar că Guvernul a fost luat total prin surprindere de această măsură a producătorilor de combustibili şi reacţionează haotic – aşa cum ne-a obişnuit de altfel –, fiindcă urmează o nouă creştere a preţurilor la toate bunurile şi astfel se alege praful de tot ceea ce anunţă în privinţa ieşirii oficiale din recesiune la sfârşitul luni martie”, a declarat Stroe.

“Guvernul preferă să-şi trimită portăreii în control peste control la companiile petroliere”

Deputatul e convins că se doreşte învinovăţirea companiilor de industrie petrolieră pentru situaţia explozivă a preţurilor din toate domeniile şi ascunderea incompetenţei Guvernului în privinţa redresării ţării. “Este interesant faptul că Guvernul aduce acuzaţii uitând pur şi simplu că doar în urmă cu o săptămână a impus, peste noapte şi fără consultarea prealabilă a reprezentanţilor companiilor din industria petrolieră, creşterea preţurilor la combustibili prin schimbarea normelor metodologice privitoare la accizarea componentei bio din benzină şi motorină. Şi asta în condiţiile în care, anterior accizării bio a carburanţilor, Guvernul crescuse acciza pentru carburanţi, la 1 ianuarie 2011, deşi obligaţiile din tratatul de aderare permiteau alinierea la nivelul minim de taxare din UE la sfârşitul acestui an. În alte state europene, confruntate şi ele cu preţurile mari la carburanţi, autorităţile se gândesc sau chiar operează reduceri de taxe, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în Marea Britanie, Croaţia sau Lituania. La noi însă despre o reducere a fiscalităţii aplicate carburanţilor pare că nu poate fi vorba, Guvernul preferând să-şi trimită portăreii în control peste control la companiile petroliere, pe motiv că au majorat nejustificat preţurile şi au ascuns profiturile. Dacă ne gândim însă la modul în care a acţionat guvernarea Boc pentru a ieşirea din criza economică în comparaţie cu alte state, probabil că guvernanţii noştri chiar vor să devină unici şi în domeniul stabilirii preţurilor combustibililor”, a conchis liberalul.