Mihail Genoiu, senator de Dolj: Măsuri pentru îmbunătățirea indicelui de digitalizare prin recuperarea decalajului față de celelalte state din Uniunea Europeană

0
3031

Într-o interpelare făcută ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Ioan Burduja, senatorul de Dolj Mihail Genoiu a spus: „Având în vedere că în special în mediul rural, în România rata de implementare și utilizare a plăților electronice, dar și gradul de bancarizare este cu 26% în urma mediei Uniunii Europene, ce măsuri ați prevăzut pentru acest an, astfel încât să creșteți accesul populației la servicii financiare. Statisticile arată că doar în una din patru comune din România există bancomat. Trei sferturi din oamenii care locuiesc în mediul rural, care reprezintă jumătate din populaţia ţării, nu au acces direct la un serviciu bancar de bază, respectiv folosirea și plata prin intermediul unui bancomat. Doar în 695 din cele 2.861 de comune din România există un bancomat, conform datelor Băncii Naţionale. În mediul rural există 1.045 de bancomate instalate în 695 de comune. Oamenii din celelalte 2.166 de comune nu au acces la bancomat în localitatea lor și trebuie să parcurgă mai mulți kilometri pentru a ajunge la un astfel de aparat.

Această situație ne arată evoluția parcursului digital pe care România îl are de făcut. Acest exemplu ne demonstrează și faptul că cea mai mare reprezentare antreprenorială a României este în capitală, în orașele mari și în jurul acestora. Aici oamenii sunt educaţi, informați care vor și știu cum să deschidă și să se ocupe de o afacere, merg la evenimente de business și așa mai departe. În schimb, în România, chiar dacă vorbim de celelalte centre economice sunt discrepanţe extrem de mari.

De asemenea, în ceea ce priveşte administraţia publică locală, sunt primării unde nu există adresă de web site. Apoi este vorba de o digitalizare a bazelor de date ale instituțiilor publice de la nivel local și central, conexiuni între site-uri și instituţii principale.

Care este pentru acest an ținta propusă de programul derulat prin intermediul caravanei „Digital UP” și dacă ați prevăzuto multiplicare a acesteia în fiecare judeţ din România. Cu siguranță, este nevoie de o campanie de conştientizare și educare atât a mediului de afaceri, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, care nu au acces la instrumente facile, precum şi o campanie de susţinere şi de dezvoltare a mediului antreprenorial pentru trecerea la digitalizare.

Ce măsuri, instrumente și programe ați pregătit în acest an pentru impulsionarea digitalizării în sistemul de stat și cel privat, și care este termenul propus de Minister la care România să aibă o bază de date electronică, comună pentru instituții publice, care să nu mai pună oamenii pe drumuri, ci majoritatea cererilor venite din partea populației să se rezolve online sau doar prin deplasarea la o singură entitate din administrația publică”.