Indemnizaţia pentru mame ar putea scădea prin mărirea CAS, pe fondul revoluţiei fiscal

0
391

Ministerul Finanţelor Publice caută o soluţie pentru ca majorarea contribuţiilor sociale să nu genereze eventuale scăderi ale indemnizaţiilor de creştere a copilului, a afirmat, ieri, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

”Astăzi şi mâine la Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, se discută ca eventuale astfel de situaţii să fie acoperite legal, apoi şi material. Nu spun care ar fi soluţia. Ideea e să identificăm astfel de posibile situaţii, după care să vedem care e cea mai bună abordare astfel încât oamenii să nu piardă. Contează interesul omului”, a declarat Eugen Teodorovici.

          Mamele care îşi iau concediul medical pre şi/sau post natal de 126 de zile plătesc contribuţii sociale majorate de la 10,5% în 2017 la 25% în 2018, astfel că indemnizaţia lor pentru acest concediu ar putea scădea proporţional, a declarat marţi Claudia Sofianu, expert fiscal în cadrul EY România. „Indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal scade sau ar putea să scadă pentru că, în primul rând, cota de contribuţie de asigurări sociale în cuantum de 10,5% până în decembrie anul trecut, creşte – din ianuarie 2018 – la 25%. Avem astfel un procent mai mare care se datorează, ca urmare a transferului contribuţiei de asigurări sociale de la angajator la angajat. În al doilea rând, baza de calcul la care se aplică această cotă de contribuţie este crescută, pentru că salariul mediu brut pe economie a crescut, ajungând de la 3.131 de lei la 4.162 de lei”, a spus Claudia Sofianu, Partener, liderul diviziei Impozit pe venit şi Contribuţii sociale în cadrul EY România.

            Potrivit Claudiei Sofianu, scăderea se referă la acel concediu medical de 126 de zile pe care mama sau viitoarea mamă poate să le ia şi înainte naştere, dar cu condiţia ca după naştere să rămână un rest de cel puţin 42 de zile din respectivul concediu. „E o indemnizaţie de concediu medical care înlocuieşte venitul salarial pe care mama îl obţine în mod normal, şi nu este afectată indemnizaţia de creştere a copilului care este plătită de către stat”, a precizat reprezentanta EY România, în cadrul unei conferinţe organizate la Bucureşti de compania de consultanţă.