Fantezie beethoveniană cu pianistul Răzvan Dragnea, orchestra și corul Filarmonicii „Oltenia”

0
303

Un nou eveniment – al patrulea – din seria „10 concerte Beethoven” are loc astă-seară la Filarmonica „Oltenia”. Este vorba despre un concert vocal-simfonic ce îl va readuce pe această scenă pe tânărul pianist Răzvan Dragnea, care, în compania Orchestrei Simfonice și Coralei Academice ale instituției, vor interpreta Fantezia în Do minor pentru pian, cor şi orchestră, op. 80. La pupitrul dirijoral: George Jackson, din Anglia, câştigător, în 2012, al Premiului al II-lea la Concursul Internaţional de Dirijat „Jeunesses Musicales” de la Bucureşti. De asemenea, publicul va mai putea audia Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93, și Uvertura „Ruinele Atenei”, op. 113. Concertul începe la ora 19.00, iar un bilet costă 15 lei (10 lei pentru elevi, studenți și pensionari).

Propus a se desfăşura pe parcursul stagiunii 2013-2014 cu scop prevalent educativ, ciclul „10 concerte Beethoven” vizează familiarizarea tinerilor melomani cu cele mai reprezentative creaţii ale compozitorului Ludwig van Beethoven, de la cele mai impresionante lucrări concertante la capodoperele simfonice şi vocal-simfonice. În egală măsură, evenimentul se adresează şi celor mai avizaţi iubitori ai muzicii clasice, oferindu-le acestora prilejul emoţionant al (re)întâlnirii cu reputaţi dirijori şi solişti concertişti, pentru care paginile beethoveniene deţin o însemnătate aparte în devenirea lor artistică. Concertul inaugural a fost prezentat în data de 11 octombrie 2013.

Răzvan Dragnea

Cel de astă-seară îl va avea la pupitrul dirijoral pe londonezul George Jackson, bursier al mai multor fundații și absolvent a numeroase cursuri internaţionale de măiestrie dirijorală. Recent a activat ca dirijor asistent la Savannah Philharmonic Orchestra, la pupitrul căreia din 2010 a evoluat frecvent în concerte. În iunie 2013 (Musikverein, Viena) a debutat la pupitrul ORF (Österreichischer Rundfunk), dirijând în primă audiţie austriacă lucrarea „Ombres” de Michael Jarrell. În actuala stagiune debutează la Wiener Konzerthaus ca dirijor al Ansamblului „Platypus”, cu prilejul desfăşurării Marathon V Festival for Young Contemporary Music, urmând ca în lunile de vară să participe la Festivalul de Muzică de la Aspen (Colorado / S.U.A.).

George Jackson

Solistul serii este pianistul Răzvan Victor Dragnea, licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – Facultatea de Interpretare Muzicală (promoţia 2003, clasa de pian a conf. dr. Veronica Gaşpar). În cadrul aceleiaşi prestigioase instituţii de învăţământ muzical superior a absolvit cursurile de master (2004), în 2012 obţinând şi titlul de Doctor în Muzică. Din anul 1991, când a debutat în compania Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti sub bagheta regretatului maestru Iosif Conta, a concertat alături de prestigioase orchestre simfonice din țară și a colaborat cu dirijori renumiţi. Printre partenerii săi de scenă îi amintim pe celebra soprană Mariana Nicolesco, alături de care a participat la mai multe manifestări artistice (memorabil rămâne concertul de inaugurare a Marelui Pian de Concert „Steinway” donat de Mariana Nicolescu Ateneului Român) şi pe violonistul George-Cosmin Bănică, alături de care a susţinut numeroase recitaluri.

 

Următorul concert din ciclul „10 concerte Beethoven” va avea loc pe data de 28 februarie și va fi susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii craiovene (dirijor: Ivan Iliev, din Bulgaria) și de pianistul Vlad Dimulescu. În program: Uvertura „Leonora” nr. 3, op. 72b; Concertul nr. 2 în Si bemol major pentru pian şi orchestră, op. 19; Simfonia a V-a în Do minor, op. 67, „a Destinului”. În aceeași serie Beethoven veți putea audia, pe 28 martie, Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60, și Concertul în Do major pentru vioară, violoncel şi pian, op. 56, în interpretarea orchestrei conduse de Mihail Agafița, a soliștilor Radu Dunca (vioară), Ștefan Cazacu (violoncel) și Mihai Diaconescu (pian).