Dragnea: Aritmetic, USD poate asigura guvernarea, fără PNL

0
97
Liviu Dragnea

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, răspunzând unei întrebări, că noua alianţă electorală USD (Uniunea Social Democrată), formată din PSD, UNPR şi PC, poate asigura guvernarea, din punct de vedere aritmetic, fără PNL. Tuturor acestor declaraţii din tabăra social-democrată le-a răspuns iniţial, din partea PNL, prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis, propus de liberali pentru posturile de ministru al Afacerilor Interne şi de vicepremier. Potrivit acestuia, PNL nu acceptă să fie pus pe picior de egalitate cu PC, el afirmând: „PSD trebuie să aleagă între noi şi ei. Nu acceptăm ca PNL şi PC să fie pe picior de egalitate. (…)”. Ieri după-amiază a ieşit la atac şi preşedintele PNL, Crin Antonescu (plecat momentan din ţară), declarând, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că „un singur lucru trebuie să fie clar şi pentru Victor Ponta, şi pentru Ilie Sârbu, şi pentru Daniel Constantin, şi pentru toată lumea: PNL a făcut în anumite condiţii şi a cerut votul românilor pentru USL. Dacă cineva crede că PNL, cuminţel aşa, va accepta transformarea USL într-un fel de moşie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare, se înşală”.Liderul PSD, Victor Ponta, a dat asigurări că doreşte continuarea guvernării „în formula USL” şi că va face toate eforturile care ţin de el şi de PSD pentru ca Uniunea să treacă şi peste această criză. „Vreau, în acelaşi timp, să fim toţi la guvernare, nu doar dimineaţa şi după-masa, iar seara unii să fie în opoziţie, deoarece aşa s-a întâmplat în cazul CDR şi al Alianţei D.A. şi lucrurile nu s-au terminat cu bine”, a adăugat Ponta.

Întrebat dacă în acest moment noua alianţă electorală USD ar putea asigura guvernarea şi ar putea da noii miniştri, excluzând PNL, Liviu Dragnea a răspuns că „nu vrem să excludem PNL, dar la întrebarea aceasta, dacă vă răspund strict aritmetic, răspunsul este «Da»”. „Dar nu dorim să ajungem acolo”, a completat acesta. Dacă, însă, PNL îşi doreşte să rupă USL, spune Dragnea, atunci să o facă mai repede, pentru că „Guvernul ăsta trebuie să înceapă să refuncţioneze”. Totuşi, a subliniat acesta, „sper să nu (n.r. – dorească PNL ruperea USL). Sper să nu dorească lucrul ăsta, dar dacă vor, să o facă, Doamne iartă-mă!, mai repede, pentru că deja trec zilele şi sunt decizii importante de luat. (…) Atâta dezbatere şi atâta tensiune şi atâta patimă din partea unora că mai apare un post de viceprmeier… Dar de ce, Doamne iartă-mă? Atât timp cât nu se ia de la nici un partid…”, s-a arătat uimit Dragnea.

Dacă liberalii nu propun înlocuitori pentru Chiţoiu, Stroe şi Gerea se poate ajunge „la orice”

Dacă PNL refuză însă să accepte propunerea avansată de Victor Ponta, cu cele patru posturi de vicepremieri, în loc de trei, câte sunt în prezent, va trebui să propună miniştri pe actuala structură a Guvernului, a explicat preşedintele executiv al PSD, el arătând că, în caz contrar, se poate ajunge „la orice”. „Până la urmă, dacă colegii de la PNL nu acceptă propunerea premierului, propunerea noastră, înseamnă că rămânem cu această structură a Guvernului şi vor trebui să propună miniştri pe actualele portofolii ministeriale. Dacă nu o să dorească lucrul ăsta, sigur că putem ajunge la orice. Eu sper să nu ajungem acolo”, a spus Dragnea.

Antonescu spune că nu e omul care să se lase ameninţat

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că el nu a încheiat nici un document secret cu liderul PC, Daniel Constantin, sau cu altcineva şi că protocolul ACD prevedea că preşedinţia Senatului revenea conservatorilor, în anumite condiţii, arătând că nu este omul care poate fi ameninţat cu pierderea unui post. „Ceea ce trebuie să ştie şi Ilie Sârbu şi toată lumea este că, dincolo de detalii că postul revenea PC, dacă eu deveneam preşedinte, dincolo de asta, nu au nici un motiv să-şi imagineze că eu sunt omul care pot fi ameninţat cu pierderea unui post pentru că au dânşii majoritatea. Niciodată, eu sunt cel care sunt, cu sau fără preşedinţia Senatului. Nu am preşedinţia Senatului de la Ilie Sârbu sau de la Daniel Constantin şi ca atare îmi pare o discuţie aproape indecentă. (…) Dacă cineva doreşte să ceară schimbarea mea, să o facă, dar a vehicula această ameninţare voalată este şi caraghios şi inutil”, a subliniat Antonescu. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a avertizat, miercuri seară, într-o emisiune la Antena 3, că PNL ar putea rămâne fără funcţia de preşedintele al Senatului, deţinută în prezent de Crin Antonescu, iar postul ar putea reveni PC.

„Scad şansele de finalizare cu succes a negocierilor”

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, oraş unde este primar, că după ce s-a format USD, PSD a venit la negocieri cu „pretenţii care nu sunt chiar în regulă”, în vreme ce pretenţiile liberalilor au fost strict legate de oameni din PNL. Mai mult, pentru a da semne că sunt de bună credinţă şi deschişi, la negocieri liberalii au acceptat chiar ca trei dintre miniştrii delegaţi ai PSD să devină miniştri plini, în condiţiile în care doar un ministru al PNL se afla în aceeaşi situaţie. Iohannis a mai afirmat că nu a fost stabilită „nici o dată, nici un loc” pentru continuarea negocierilor, dar apreciază că este posibil ca acestea să fie reluate luni. „Şansele scad exponenţial pe măsură ce timpul trece. Scad şansele de finalizare cu succes a negocierilor”, a avertizat acesta. Comentând declaraţia lui Dragnea potrivit căreia USD poate asigura guvernarea, din punct de vedere aritmetic, fără PNL, Iohannis a spus că „aritmetic se poate. Practic, greu la deal cu boii mici”, subliniind că ar fi „o guvernare foarte chinuită”. „În ecuaţie, în calculele domnului Dragnea, intră şi UDMR, altfel nu iese calculul. La modul teoretic se pot crea tot felul de scenarii”, a adăugat prim-vicepreşedintele PNL.