Liceele îşi stabilesc oferta de meserii până la sfârşitul săptămânii

0
345

Învăţământul profesional cu durata de doi ani este impus cu rapiditate unităţilor liceale. Până la sfârşitul acestei săptămâni trebuie făcută oferta de specializări ce va intra în vigoare din toamnă. Vestea i-a luat prin surprindere, ieri, pe managerii şcolari, care nu au prea mult timp la dispoziţie să fixeze profilurile şi să stabilească câte clase vor aloca acestui tip de învăţământ, din planul de şcolarizare pentru perioada 2012-2013.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj i-a îndrumat pe managerii de liceu să încerce să organizeze minim o clasă de învăţământ profesional.

„De acum înainte se va merge în continuare pe învăţământ profesional şi vă sfătuiesc să încercaţi să vă organizaţi minim o clasă. Elevii care se înscriu nu trebuie să fie din şcoală. Se pot înscrie de la orice unitate de învăţământ, dacă au finalizat clasa a IX-a. Pot fi atraşi şi elevii care au fost exmatriculaţi din alte unităţi de învăţământ. Aceşti elevi vor primi o bursă de 200 de lei pe lună, iar pe perioada verii pot lucra plătiţi şi la agenţii economici care le oferă practica. Condiţia este să nu fii împlinit 18 ani la data începerii cursurilor”, a precizat inspectorul şcolar general, Mihaela Moţăţeanu.

Învăţământul profesional cu durată de doi ani va oferi absolvenţilor o diplomă cu nivel II de pregătire în specializarea urmată, solicitată de majoritatea angajatorilor. Managerii şcolari spun însă că mulţi elevi nu vor renunţa la învăţământul teoretic. În prezent, în judeţul Dolj sunt doar cinci clase de stagii, cu efective incomplete.

Managerii care vor opta pentru învăţământul profesional trebuie să facă o prognoză şi pentru noile restrângeri de activitate care se impun.