„Europa creativă”

0
326

Comisia a adoptat programul de lucru pentru 2022 pentru „Europa creativă”, care va fi urmat de lansarea cererilor de propuneri aferente.

Cu un buget de aproximativ 385 de milioane de euro, cu aproape 100 de milioane de euro mai mare decât cel din 2021, „Europa creativă” își sporește sprijinul acordat partenerilor din sectoarele creative și culturale, ținând seama în mod corespunzător de dificultățile create de criza provocată de pandemia de COVID-19 și de concurența tot mai intensă de pe plan mondial.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Sectoarele creative și culturale sunt sufletul societății europene și știm cât de reziliente au fost în acești doi ani care au trecut. În 2022, «Europa creativă» va beneficia de cel mai mare buget din istoria sa. UE le este alături și le ajută să se refacă, le sprijină procesul creativ și potențialul de inovare. Îi invităm pe artiștii, creatorii și profesioniștii din sectorul cultural să ia în considerare numeroasele oportunități de finanțare oferite de «Europa creativă» și să beneficieze de ele.”

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: „În 2022, ne vom intensifica sprijinul acordat sectoarelor culturale și creative din Europa, atât de grav afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19, de la cinematografe la festivaluri. Prin intermediul programului nostru «Europa creativă», vom mobiliza fonduri fără precedent, de 226 de milioane de euro pentru sectorul audiovizual și de 35 de milioane de euro pentru cooperarea transsectorială, inclusiv mass-media de știri. «Europa creativă» va investi în inovarea în tehnologii digitale și în noi tipuri de conținut, de la seriale de televiziune de calitate superioară până la realitatea virtuală. De asemenea, în cadrul eforturilor noastre de a proteja libertatea presei în UE, vom finanța parteneriate în domeniul jurnalismului, vom consolida standardele profesionale și vom promova educația în domeniul mass-mediei.”

Componenta culturală a programului va include cereri de propuneri și inițiative noi pentru sectoarele muzicii, patrimoniului cultural, artelor spectacolului și literaturii. În plus, programul va lansa o schemă de mobilitate, oferindu-le artiștilor, creatorilor sau profesioniștilor din domeniul cultural oportunități de a se deplasa în străinătate în vederea dezvoltării profesionale sau pentru colaborări internaționale și pentru a se adresa unui public nou, a deveni coproducători, a crea în comun cu alții sau a-și prezenta operele.