15 februarie, Ziua naţională a lecturii

0
84

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii.

“Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate (…) cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material, financiar şi logistic bibliotecilor, muzeelor, instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale, editurilor, precum şi altor instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile”, se arată în actul normativ.

Potrivit expunerii de motive, iniţiatorii legii, mai mulţi parlamentari de la PNL, au ales data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece aceasta este ziua de naştere a două mari personalităţi ale României – Titu Maiorescu şi Spiru Haret.