Actorul Emil Boroghină susţine un recital dedicat exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE

0
106

Recitalul extraordinar „De la Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, la Mihai Eminescu, luceafărul din ţara mioriţei” al actorului Emil Boroghină, dedicat exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Europei în prima jumătate a anului 2019, va avea loc pe 15 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala „George Constantin” a Teatrului Nottara. Spectacolul, cu regia semnată de Alina Hiristea și scenariul de Emil Boroghină, este o producţie a Teatrului Nottara şi Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Recitalul va fi precedat de conferinţa „Limba latină, prima instituţie a Europei”, susţinută de Radu Boroianu.

Montarea este compusă din recitaluri poetice ce au la bază o parte dintre epistolele din „Tristele şi Ponticele”, trimise acum 2000 de ani de Publius Ovidius Naso la Roma de la Tomis, şi selecţiuni din poezia eminesciană, o călătorie prin marile etape ale creaţiei şi vieţii lui Mihai Eminescu. „Particularitatea acestui recital constă în faptul că este susţinut în limba română, dar pe ecranul-fundal, textele scenariilor vor fi proiectate simultan în limbile europene de circulaţie: italiană, spaniolă, portugheză, franceză, engleză şi germană, iar în zona centrală, deasupra recitatorului, se va decupa textul în limba-mama, latina, atât în cazul versurilor originale ale lui Ovidiu, cât şi ale lui Eminescu (există mai multe poeme eminesciene traduse de oameni de cultură români în limba latină în perioada interbelică)”, precizează organizatorii.

Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia Actorie, promoţia 1963. Între 1963 şi 1988, a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator şi director al Festivalului Internaţional Shakespeare. Este preşedinte al Fundaţiei Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” şi membru al Senatului UNITER.

A fost director al Teatrului Naţional din Craiova, între 1988 şi 2000, perioadă în care Naţionalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări, 97, la mari festivaluri internaţionale, de pe toate continentele lumii, printre care amintim festivalurile de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York, Montreal. În 1994, Emil Boroghină a înfiinţat Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns la cea de a X-a ediţie, considerat ca unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Iniţial, desfăşurat la Craiova, din anul 2006, festivalul are loc atât în Craiova, cât şi în Bucureşti.

***

Recitalul extraordinar „De la Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, la Mihai Eminescu, luceafărul din ţara mioriţei” de la Teatrul Nottara va fi precedat de conferinţa „Limba latină, prima instituţie a Europei”, susţinută de Radu Boroianu. «Proiectul ce vi-l propun, şi anume Limba latină, prima instituţie a Europei, nu pune deloc accentul lingvistic pe latinitate sau pe valoarea de răspândire globală a limbilor neolatine, ci pleacă de la constatarea simplă că limba latină, purtătoare asumată şi instrument remarcabil de difuzare a multiplei creativităţi ante-fondatoare a Greciei antice, a fost cea care în timp a oferit frontierele spirituale şi apoi politice continentului nostru şi l-au făcut să devină, pentru multe secole, focarul de inteligenţă al lumii întregi, nelăsând să fie înghiţit, înşfăcat de ceea ce unii lideri politici trufaşi numesc astăzi EURASIA. Trecutul a fost şi este clar. Poate fi, însă, limba latină în continuare liantul unui spaţiu european ce pare a fi plecat de la premisa unitate, diversitate?», a spus Radu Boroianu.