S-a aprobat masa caldă pentru elevi, dar nu s-a definitivat lista beneficiarilor

0
145

Guvernul a aprobat lista celor 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se aplică,  în anul şcolar actual, Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar (masă caldă) pentru preşcolari şi elevi, precum şi fondurile necesare finanţării programului. Bugetul este de 30 de milioane de lei, dar încă nu sunt cunoscute şcolile care vor fi beneficiare. În anul precedent, din Dolj a fost câştigător Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Bîrca, instituţie care şi-a depus candidatura şi pentru 2017 – 2018 .

 Conform celor prezentate de Ministerul Educaţiei Naţionale, selecţia s-a făcut în aşa fel încât fiecare judeţ să aibă cel puţin o unitate de învăţământ inclusă în proiect şi să fie reprezentativă din punctul de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate etc.). S-a ţinut cont  şi de infrastructură (existenţa unei cantine în şcoală, spaţii de depozitare), iar masa caldă sau pachetul alimentar va fi asigurat preşcolarilor şi elevilor care participă efectiv la acţiunile educaţionale, în limita maximă a şapte lei pentru fiecare.  Autorităţile locale au posibilitatea să suplimenteze finanţarea din venituri proprii, iar cele care nu sunt incluse în program pot stabili aplicarea acestuia, în condiţiile asigurării finanţării din venituri proprii.

Anul trecut, unul dintre beneficiari a fost Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Bîrca, iar, după cum spune prof. Petre Dumitru, directorul instituţiei, iniţiativa s-a bucurat de succes: «Pentru noi a fost un lucru minunat, deoarece 460 de elevi, din toate ciclurile de învăţământ, au beneficiat de o masă, una care nu se compară cu „laptele şi cornul”. Nu am avut posibilitatea să le oferim copiilor o masă caldă, neavând cantină, dar le-am oferit pachete diversificate, de la zi la zi. Şi în acest an ne-am înscris şi aşteptăm să vedem dacă suntem pe listă. Noi am şi demarat, cu sprijinul autorităţilor locale, punerea în funcţiune a unei cantine, unde să se poată servi masa caldă, şi sperăm ca, în foarte scurt timp, aceasta să fie disponibilă. Proiectul este unul care se bucură de succes».