Ofiţerul PMS Craiova care lua şpăgi pentru angajări rămâne în arest preventiv

0
261

Comisarul-şef de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, Marian Şerban, prins în flagrant, în parcarea centrului comercial Auchan, în timp ce primea 1.000 de euro (a patra tranşă) din cei 5.000 de euro pe care îi ceruse unui bărbat pentru a-i facilita angajarea pe un post de conducător auto în cadrul unităţii, rămâne după gratii. Hotărârea a rămas definitivă luni, la Curtea de Apel Craiova, instanţă care a respins contestaţia inculpatului. Ofiţerul PMS Craiova este judecat pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi una de înşelăciune, iar următorul termen a fost stabilit pe 15 ianuarie.

Judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au menţinut în arest preventiv pe comisarul-şef Marian Şerban, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, acuzat de trafic de influenţă şi înşelăciune. Hotărârea a fost luată pe 4 decembrie a.c. şi a rămas definitivă luni, 11 decembrie a.c., când Curtea de Apel Craiova a respins contestaţia formulată de inculpat.

Reamintim că ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au organizat, miercuri, 5 iulie a.c., prinderea în flagrant a lui Marian Şerban, în vârstă de 46 de ani, comisar-şef de penitenciare în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, în timp ce primea suma de 1.000 euro de la un denunţător, pentru a-i rezolva angajarea pe un post de conducător auto în cadrul penitenciarului. Operaţiunea s-a desfăşurat în parcarea centrului comercial Auchan din municipiu, ofiţerul primind banii în maşina personală. Potrivit DGA, denunţătorul a povestit că, în perioada august 2016 – mai 2017, ofiţerul PMS Craiova i-a pretins suma de 5.000 euro, din care i-a şi dat 4.000 euro în trei tranşe (3.000 euro şi în două rânduri câte 500 euro), cu promisiunea că-i va facilita încadrarea din sursă externă pe un post de agent de penitenciare (conducător auto).

Dacă a văzut că nu s-a rezolvat nimic, doljeanul a decis să-l denunţe şi le-a explicat ofiţerilor anticorupţie că urmează să-i dea şi diferenţa de 1.000 euro, până la concurenţa sumei de 5.000 euro pretinsă, aşa cum îi ceruse. După flagrant, ofiţerul PMS Craiova a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, audiat, şi apoi reţinut de procurorul de caz pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, iar pe 6 iulie a.c., a fost arestat preventiv. Cercetările în cauză au continuat, scoţând la iveală că Marian Şerban mai procedase la fel şi cu alte persoane, care aşteptau să ajungă agenţi de penitenciare, după cum le promisese, evident contra unor sume consistente:

„În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, în acelaşi mod, inculpatul a mai pretins şi primit de la alţi doi denunţători sumele de 5.000 euro, respectiv 4.000 euro, în scopul de a le facilita angajarea pe posturi de agenţi de penitenciare în cadrul unor unităţi de detenţie din Craiova sau Caracal”, după cum au comunicat reprezentanţii DGA. Acum este judecat pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi una de înşelăciune, iar următorul termen a fost stabilit pentru 15 ianuarie.