După 23 de ani…

0
181

Dacia Unirea Brăila – Universitatea Craiova

Buzău, stadion: „Gloria”, astăzi, ora 17.30

Dacia Unirea Brăila: Olaru – Niţă, Ghiocel, L. Ivan, Necoară – Roşoagă, Frunză, Petean, Puşcaşu – Neagu, Muscă. Antrenor: Alin Pânzaru. Rezerve: Mitrea – Ed. Oprea, Roşu, Calu, Adăscăliţei, Stănciulescu, Olenic.

Universitatea Craiova: Calancea – Briceag, Popov, Kay, Vătăjelu – Zlatinski, Mateiu –Gustavo, Băluţă, Bancu – Ivan. Antrenor: Gigi Mulţescu. Rezerve: Popescu – Kelic, Dumitraş, Surugiu, Screciu, Manea, Nuno Rocha

Universitatea Craiova întâlneşte din nou Brăila în Cupa României, la 23 de ani de la finala marcată de accidentarea gravă a lui Emil Săndoi

cupaÎn 1993, Ştiinţa câştiga Cupa României, trofeu care avea să fie ultimul din palmares, după o finală cu Dacia Unirea Brăila, pe fostul „23 August”. A fost atunci 2-0, goluri marcate Cristi Vasc (minutul 85) şi Gică Craioveanu (minutul 90), dar oltenii n-au putut savura succesul, deoarece pe final, la 1-0, căpitanul Emil Săndoi a suferit o dublă fractură, de tibie şi peroneu, după o intrare criminală a lui Marin Petrache. Săndoi, care avusese câteva minute mai devreme un şut teribil de la peste 30 de metri, scos din vinclu de portarul Hăisan, a executat o lovitură liberă de la 25 de metri, iar Petrache, plecat din zidul poziţionat la mai puţin de 7 metri de minge de arbitrul Mircea Salomir, s-a dus cu crampoanele pe piciorul drept al craioveanului, provocându-i  cumplita accidentare. Rămâne memorabilă imaginea lui Nelu Oblemenco, îngrozit pe marginea terenului, şi cu Gică Craioveanu plângând lângă targa pe care era purtat Săndoi, alături de doctor Vasile Frânculescu.

Antrenorul Marian Bondrea a jucat atunci cu: S. Lung – Mogoşanu, N. Zamfir, Săndoi (cpt.) (85 Predoi), V. Cojocaru – S. Cristescu (70 G. Craioveanu), Papură, Ov. Stângă, Vasc – Gane, E. Neagoe. De partea cealaltă, Ioan Sdrobiş a utilizat formula: C. Hăisan – Baldovin, V. Brătianu II, Darie (cpt.), Sandu Minciu – Pelin, Măstăcan (83 Gh. Negoiţă), M. Petrache, I. Drăgoi – Matincă, Minga (85 M. Lazăr).

La 23 de ani şi jumătate de la acel meci, cele două formaţii se reîntâlnesc, de această dată în optimile Cupei României. Meciul se va juca la Buzău, deoarece arena din Brăila nu posedă instalaţie de nocturnă. Actuala echipă a Brăilei îşi revendică plamaresul clubului din 1993, dar pe atunci avea culorile galben-verde, pe când acum acestea sunt alb-albastru. Clubul de fotbal de la Dunăre a invitat pentru acest joc fostele glorii ale fotbalului brăilean cărora le asigură gratuit atât transportul cât şi intrarea la meci. De asemenea, Dacia Unirea asigură gratuit transportul a 300 de suporteri cu condiţia ca aceştia să-şi cumpere biletele de intrare, preţul unui tichet fiind de 10 lei.  Dacia Unirea Brăila este pe locul 10 în Liga a II-a, cu 26 de puncte, iar în week-end-ul trecut nu a mai disputat meciul de campionat de la Ştefăneşti cu Unirea Târlungeni, deoarece adversara a anunţat FRF că nu poate organiza meciul din cauze financiare, formaţia fiind aproape de retragerea din campionat. Brăilenii speră într-o revanşă după 23 de ani în faţa Craiovei. „Pentru acest meci important tot lotul este valid. Luni vom face şi un antrenament la ora meciului pentru a ne acomoda cu nocturna, atmosfera este bună şi ne dorim cu toţii să câştigăm. Din păcate, vremea se pare că nu va ţine cu noi pentru că la ora jocului se anunţă temperaturi scăzute iar terenul s-ar putea să fie îngheţat. Dar în aceleaşi condiţii vor juca şi adversarii”, a declarat antrenorul Brăilei, Alin Pânzaru. Cel mai cunoscut jucător al Brăilei este mijlocaşul Sorin Frunză, care în urmă cu 12 ani a jucat la Universitatea Craiova. Fost campion cu Unirea Urziceni, Frunză are acum 38 de ani.

Optimile Cupei României

CS Afumaţi – ACS Poli Timişoara, astăzi, ora 13.30, Afumaţi, stadion: „Comunal”

Dacia Unirea Brăila – Universitatea Craiova, astăzi, ora 17.30, Buzău, stadion: „Gloria”

CFR Cluj – CSM Poli Iaşi, astăzi, ora 20.30, Cluj, stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”

FC Voluntari – ASA, mâine, ora 17.30, Buftea, stadion: Centrul Naţional de Fotbal”

CS Mioveni – Steaua, mâine, ora 20.30, Mioveni, stadion: „Orăşenesc”

Luceafărul Oradea – Astra, joi, ora 13.30, Oradea, stadion: „Iuliu Bodola”

Viitorul – Pandurii, joi, ora 17.30, Ovidiu, stadion: Academia Gheorghe Hagi”

Gaz Metan Mediaş – Dinamo, joi, ora 20.30, Mediaş, stadion: “Gaz Metan”