Doljul trimite 14 parlamentari, dintre care 9 sunt social-democraţi

0
169

Rezultatele tuturor cele 530 de secţii din Dolj au fost deja centralizate. Pentru Camera Deputaţilor, din totalul de 585.112 alegători înscrişi în liste, 260.393 s-au prezentat la urne. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 251.114. Nu au lipsit voturile nule – 6.958 şi voturile albe – 2.294. Pentru Senat au votat tot 260.393 de persoane, dar numărul total al voturilor nule a urcat la 6.699, iar cel al voturilor albe la 2.750. Cea mai bine clasată formaţiune politică este PSD. La Camera Deputaţilor a primit 153.556 de voturi, având un scor de 61.14%. La Senat, pentru social-democraţi şi-au exprimat încrederea 151.461 de oameni, urcând cota la 60.36%. PNL a înregistrat un recul puternic la nivelul Doljului, oprindu-se la doar 17,39% pentru Camera Deputaţilor şi 17.80% pentru Senat. USR, recent creat şi intrat în competiţie printre „alergători de cursă lungă” a primit votul a 5.25% dintre doljeni pentru Camera Deputaţilor şi 5,37% pentru Senat. ALDE trece pragul, cu 6,37% la Senat şi 5,52% la Camera Deputaţilor. Formaţia completă trimisă în Parlament de electoratul doljean este următoarea: PSD: 6 deputaţi – 3 senatori, PNL: 2 deputaţi – 1 senator, ALDE: 1 deputat, USR: 1 deputat.

votareAlegerile parlamentare din 11 decembrie a.c. au adus Partidul Social Democrat în topul preferinţelor electoratului. Un scor ce nu a mai fost cu putinţă, după primele două alegeri legislative organizate după decembrie 1989. PSD şi-a adjudecat, astfel, la nivel naţional, 180 de mandate parlamentare, ceea ce reprezintă dublul mandatelor obţinute de toate celelate formaţiuni politice laolată. PSD este secondat la mare distanţă de PNL, ce a câştigat 55 de mandate, UMDR cu 19, USR cu 17 mandate, PMP şi ALDE cu câte 4 mandate fiecare. Alte 185 de mandate urmează să fie atribuite în a doua etapă de distribuire la scară naţională. La Camera Deputaţilor, PSD deţine 132 de mandate, PNL-42, USR-14 mandate, UDMR -16 mandate, ALDE-3 mandate şi PMP -3 mandate. La Senat, PSD are deja 48 de mandate, PNL 10 mandate, USR -3 mandate, UDMR -3 mandate, ALDE şi PMP- câte un mandat fiecare.

Doljul, eminamente social-democrat

votare 2La nivelul Biroului Electoral de Circumscripţie Dolj se cunosc, acum, rezultatele finale ale votului. Au fost centralizate toate cele 530 de secţii de votare. Pentru Camera Deputaţilor, la Dolj, s-au întrecut nu mai puţin de 27 de formaţiuni politice, ce au obţinut scoruri cuprinse între 0,00% cât a luat Uniunea Croaţilor din România şi 61,14%, cât a câştigat PSD. Ierarhia pentru mandatele de deputaţi este deschisă de PSD, cu cea mai mare încredere acordată – 61,74%. Pe locul secund se află PNL cu 17,39%. Pe locul al treilea se situează ALDE cu 5,52%, urmat de USR cu 5,25%. PMP trece pragul cu 5.10%. La Senat, unde s-au confruntat 11 formaţiuni politice, PSD intră triumfător cu votul a 151.461 de alegători doljeni şi obţine 60.36%. PNL se situează la mare distanţă cu 17,80%, ALDE cu 6,37% şi USR cu 5,37%.

olgutaPrimarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, care a coordonat campania electorală a PSD Dolj, anticipa că rezultatul scrutinului din 11 decembrie va fi unul istoric pentru organizaţia judeţeană. „Ne aşteptăm la un scor electoral cu cifra 6 în faţă, un scor istoric pentru PSD Dolj şi care sperăm că va fi peste cel obţinut de USL. Mai important decât orice rămâne, desigur, faptul ca, la nivel naţional, să avem un scor atât de bun încât să ne permită să formăm guvernul, chiar şi într-un parteneriat cu ALDE. Doresc să le mulţumesc şi eu tuturor cetăţenilor Doljului şi ai Craiovei, care s-au prezentat astăzi (n.r. – duminică, 11.12.2016) la urne într-un număr foarte mare şi, iată că, suntem pe locul al treilea în România, în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Aceasta înseamnă că a fost o campanie în care am mobilizat electoratul şi le mulţumesc militanţilor noştri, care în ultima  lună s-au aflat, zi de zi, în localităţile din judeţ, astfel încât scorul PSD Dolj la aceste alegeri să fie unul foarte bun”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova şi, totodată, candidat pentru Camera Deputaţilor.

PNL, scor îngrijorător

giugeaCu speranţe foarte mari în timpul campaniei, PNL s-a trezit la nivelul Doljului cu un duş foarte rece, în pofida existenţei în Dolj a câtorva mari localităţi, ai căror edili sunt de orientare liberală. Aşa se face că, şi la Senat şi la Camera Deputaţilor, liberalii doljeni nu au reuşit să treacă de 17,80% şi respectiv 17,39%. Când rezultatele se prognozau a fi atât de dezamăgitoare, conducerea PNL Dolj găsea de cuviinţă, prin vocea prof.univ.dr. Nicolae Giugea, să aducă în discuţie pregătirea liberalilor pentru alegerile viitorului primar al Craiovei!?

„Au fost primele alegeri parlamentare la care am participat ca nou Partid Naţional Liberal format din două partide. Poate că nu au fost armonizate suficient forţele ca să reuşim ceea ce am propus. Rămâne, acum, să vedem rezultatele numărătorii paralele, sunt foarte interesat de rezultatul pe care îl vom obţine pe Dolj, urmând ca, imediat ce se încheie aceste alegeri, să începem pregătirea pentru cele de anul viitor, de la Primăria Municipiului Craiova. Vom face o analiză, pe fiecare organizaţie în parte, să vedem ceea ce s-a făcut bun şi ce trebuie să facem să amplificăm acest bine în aşa fel încât PNL să revină pe locul pe care îl merită, la cel mai înalt nivel al politicii româneşti”, a declarat preşedintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, imediat după aflarea rezultatelor exit-poll-urilor”.

ALDE şi USR trimit câte un deputat

1Reprezentanţii ALDE Dolj se aşteaptau la un scor bun, însă au fost rezervaţi în declaraţii, deşi conform exit-poll-urilor ALDE şi PSD fac majoritatea în Guvern.

„A fost o zi grea şi este o zi grea în continuare pentru că oamenii sunt în secţii şi se numără voturile, abia după rezultatele oficiale putem şti cu certitudine, sunt încrezător, ştiu de la omenii din teren că avem susţinere şi rezultatele sunt bunicele, dar aşteptăm rezultatul final. Aşteptăm numărătoarea şi după putem discuta de alianţe şi guvernare“, a declarat Ion Cupă, preşedinte ALDE Dolj. După cele 16.001 voturi primite de alegătorii doljeni pentru Cameră şi 13.871 pentru Senat, ALDE Dolj primeşte un mandat de deputat în viitoare structură parlamentară.

„Am muncit foarte mult pentru acest scor, sunt recunoscător colegilor, voluntarilor, precum şi tuturor oamenilor care ne-au votat. Sunt peste 13.000 de voturi, care în urmă cu 4 luni nu ar fi avut unde să se ducă, pentru că aceşti oameni îşi pierduseră încrederea în politicieni”, ne-a precizat Adrian Claudiu Prisnel, preşedintele USR Dolj.

 Lista parlamentarilor de Dolj:

Senat (4 senatori) – Claudiu Manda, Radu Preda şi Lavinia Craioveanu (PSD)

  • Mario Ovidiu Oprea (PNL).

Camera Deputaţilor (10 deputaţi) – Lia Olguţa Vasilescu, Ion Călin, Alina Tănăsescu, Alexandra Presură, Florinel Stancu şi Eliza Peţa (PSD);

  • Nicolae Giugea şi Ionuţ Stroe (PNL);
  • Ion Cupă (ALDE);
  • Adrian Claudiu Prisnel (USR).