Demisii în lanţ la PNL. Alina Gorghiu şi-a depus mandatul, după eşecul răsunător în alegeri

0
328

Alina GPreşedintele PNL Alina Gorghiu şi-a depus ieri mandatul de şef al formaţiunii liberale, declarând că acesta era “singurul gest” pe care îl putea face după eşecul partidului său în alegeri. Secretarul general al PNL Ilie Bolojan şi preşedintele PNL Bucureşti Cristian Buşoi şi-au depus  de asemenea, demisiile din funcţii. Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş, propune demisia tuturor preşedinţilor de filială care au obţinut un scor mai mic de 30%, inclusiv a sa…, transmite corespondentul MEDIAFAX.

            Liberalii nu au identificat încă un lider care ar putea prelua funcţia de preşedinte cu titlu interimar, au precizat sursele citate, susţinând că BPN al PNL ar putea respinge demisia Alinei Gorghiu. În interiorul partidului au fost vehiculate pentru preluarea interimatului numele lui Mircea Hava, Gheorghe Flutur, dar şi al Ralucăi Turcan, însă, nicio opţiune nu s-a conturat încă. “Le voi propune colegilor mei şi în această seară şi mâine în BPN să convocăm rapid Convenţia Naţională a partidului, forul care organizează organizează alegerile în PNL, sper să se poată la jumătatea lunii februarie (…) În mod cert este nevoie să se stabilească o nouă conducere a partidului, legitimă”, a mai spus Gorghiu.

        Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Robu, rezultatele obţinute de PNL la alegerile parlamentare sunt “dezastruoase”. “Explicaţiile pentru ele sunt multiple şi complexe şi se impune o analiză serioasă, făcută cu profesionalism, pentru a le cunoaşte cu precizie. Dar, până atunci, se impune şi asumarea răspunderilor pentru ele. A căuta responsabilii ba la Cotroceni, ba la Palatul Victoria, respectiv a pune totul în cârca preşedintelui PNL Alina Gorghiu este profund incorect”, arată Robu.

           Acesta propune organizarea de alegeri interne la toate nivelurile până la finele lunii februarie, dizolvarea actualului BPN prin demisia de onoare a tuturor membrilor săi, în frunte cu preşedintele partidului, demisia tuturor preşedinţilor de filială care au obţinut un scor mai mic de 30%, deci inclusiv a sa, constituirea unui BPN interimar format din toţi preşedinţii de filială care au obţinut un scor mai mare decât scorul mediu pe ţară al partidului, plus Alina Gorghiu, care să asigure conducerea colectivă a partidului, până la alegerile interne.

          De asemenea, Robu propune numirea de către noul BPN, dintre membrii săi, a unui preşedinte interimar care să conducă partidul până la alegerile interne, numirea de către BPJ-uri a unor preşedinţi de filială interimari, care să asigure conducerea filialelor până la alegeri. “În filialele cu scor sub scorul mediu pe ţară al partidului, aceştia (preşedinţii de filială – n.r.) vor fi obligatoriu alţii decât cei în funcţie la data de 11.12.2016”, arată Nicolae Robu.

              PNL a obţinut, în judeţul Timiş, pentru Camera Deputaţilor, 25,51 la sută, potrivit rezultatelor parţiale ale BEJ Timiş, în timp ce PSD a fost votat de 34,80 la sută din electori. Rezultatele sunt similare pentru Senat. În Timişoara, unde Nicolae Robu este primar, PNL a obţinut, pentru prima dată, mai puţine voturi decât PSD, respectiv puţin peste 25 la sută pentru Camera Deputaţilor, faţă de 28 la sută obţinut de social-democraţi. La Senat, PNL a obţinut peste 27 la sută din voturile exprimate de timişoreni, în timp ce PSD a depăşit 29 la sută.